Olight S Mini - minilampička, která prosvětlí i nejtmavší noc

Když se Olight S Mini dostala do naší každodenní výbavy pro vycházky do přírody, měli jsme pocit, že půjde o mini-nouzovku pro situace, kdy člověka zastihne v krátkých podzimních dnech tma na cestě z lesa domů. Postupně však zjišťujeme, že jde o svítidlo, které dokáže nabídnout v rámci své výdrže plnohodnotnou službu.

Vyrobená do nepohody Smáčí ji déšť, spadne vám na zem, přisednete ji nebo zasypete výbavou ve svém batohu. Není na ní žádná slabina, která by se při používání stala této baterce osudnou. Výrobce se drží standardů, díky kterým můžete očekávat robustnost a přepracování do každého detailu. Letecký hliník s precizním opracováním a houževnatým eloxováním dává tomuto svítidlu krásu, lehkost a odolnost. Povrch je vroubkovaný, aby neklouzala v mokrých rukou, ani v namrzlých rukavicích. Máte pocit, že designéři se vyhráli s každým detailem. Líbila se nám i dobře zpracovaná spona. Nejen jako pojistka proti ztracení, ale také jako výbava která z lampičky udělá na kšiltu čepice nouzovou čelovku.

Když ji však začnete pozorně zkoumat, zjistíte že přece jen hliník není jediným kovem. Čelo reflektoru je chráněno ocelovým prstencem, aby se při nárazu nic nezdeformovalo. LEDky Cree XM-L2 CW v tomto případě nekryje ploché sklo, ale tvarovaný reflektor. Máte pocit, jako by se díky němu světlo rozlévalo plynule. Mluvit o vodotěsnosti snad  není třeba, standard IPX8 mluví sám za sebe.

Silný magnet a boční tlačítko
Určitě to znáte. Jednou rukou si svítíte a druhou se snažíte nemotorně dosáhnout svůj cíl. Narozdíl od čelovek a pobytových lampiček, tento druh svítidel jaksi vyžaduje, abyste jimi mířili na místo, kde soustřeďujete svou pozornost. Vše se však mění ve chvíli, kdy z kapsy vytáhnete nůž a vrazíte ho do kmene stromu nebo do dřevěného trámu přístřešku. Přiložíte k jeho čepeli baterku a ona se magnetem k noži přilepí. Od této chvíle máte lampičku, která svítí přesně tam, kde potřebujete. Není to běžná výbava, mnohé modely jsou příliš velké na to, aby byly v takové situaci praktické. To však není tento případ.

Nejslabší výkon bychom přirovnali k měsíčnímu svitu. Položíte prst na tlačítko, podržíte ho stlačené a LEDka se rozsvítí na svém minimu, při kterém dokáže s baterií CR123A vydržet v nepřetržitém svitu 25 dní. Je to slabé světélko které neoslní, avšak umožní vám nahlédnout do mapy prohlédnout si čerstvě utržený škrábanec, nebo zkontrolovat batoh aniž abyste na sebe upozorňovali. I půl lumenu dokáže posílit zrak pod mrakem či v tmavém lese. V plné síle přichází 500 lumenů, které se po chvíli ztlumí na 350. To proto, aby se LEDka nepřehřála. S takovou dávkou světla je už možné česat vzdálené části terénu, podobně jako reflektorem.

Olight S Mini je lampička, která patří do kapsy nebo batohu při každé vycházce, při které jste přesvědčeni o tom, že ji nebudete potřebovat. Díky ní prozkoumáte díru ve skále či jeskyni, prohlédnete si tajemství nory, nebo se při neočekávaném zdržení dostanete ven z lesa ve chvíli, kdy slunce zapadne. Nabízí na výběr mezi výkonem a výdrží, poslouží s ohromným nasazením, které budete v každé situaci považovat za luxus.