Olight I5T EOS- 300 lumenů v pohotovosti

Otevřete zálesáckou lékárničku, sáhněte do boční přihrádky montérské brašny, nahmatejte na pracovním opasku multifunkční kleště, nebo přejeďte rukou po MOLLE vazbě batohu - všude najdete to stejné. Malou baterku, která je připravená zachránit den.

Je úžasné sledovat, jak výrazně se kapesní svítilny v posledních deseti letech zdokonalily. Ve formátu, který není větší, jak prostředníček vaší ruky dnes najdeme více výdrže, výkonu a odolnosti, než vám dokázala poskytnout kterákoliv lampa v časech vašeho dětství. Co vás čeká, když vám bude krýt záda EDC lampička Olight I5T EOS? Seznamujeme se s ní v tmavých zákoutích dne.

Spící jistota

Zapomeňte na akumulátory, USB koncovky a magnetické konektory. Tato baterka je napájená monočlánkem formátu AA, který najdete v každém novinovém stánku, na každé čerpací stanici, či v jakýchkoli nástěnných hodinách.

Jestli plánujete používat lampičku denně, vložte do ní alkalický monočlánek. Jestli ji chcete bez starostí nechávat na dosah ruky pro mimořádné situace, použijte lithiový monočlánek. V obou případech vás čekají dlouhé měsíce - i roky pohotovosti - po kterých stačí jen kliknout. Světlo je na světě.

Ačkoliv alkalické monočlánky nemají ve zvyku selhávat, ty lithiové mají něco navíc. Vysoký výkon i při extrémně nízkých teplotách. V mrazu, bez toho aby LEDka a kovový plášť nemuseli baterii ohřát na pracovní teplotu. Jestli patříte k fanouškům fotopastí, určitě víte o čem je řeč.

Ačkoliv si baterka rozumí i s NiMH a NiCD akumulátory formátu AA a k životu ji probere i zinkovouhlíková baterie stejné velikosti, nejsou nejlepší volbou. Sázejte na jistotu.

Odolá vodě, prachu i nárazům

Stačí krátké seznámení a okamžitě víte, že v rukou držíte baterku, která snese cokoliv - od několikahodinové koupeli v rozvodněné bystřině, přes poskakování při koulení se po skalách, až po dlouhodobý pobyt v nepříznivém prostředí.

Tělo z leteckého duralu je místo barevného nástřiku potáhnuté eloxovaným povlakem a veškeré závitové spoje jsou doplněné mazivem a těsnícím o-kroužkem. Přidejte k tomu silikonovou membránu ovládacího tlačítka a jste v obraze.

Dovnitř se nedostane ani prach, ani voda, opakované nárazy a vibrace snese baterka do té doby, dokud se nezdeformuje. Výrobce si to uvědomuje a garancí je nejen praxí ostřílená značka Olight, ale i zařazení do třídy odolnosti IPX8.

Zavřete ji na dlouhé měsíce do vlhkého skladu a nezreziví. Jestli vám vypadne ve vozidle pod nohy, po měsících vibrací a povalování na zemi bude fungovat. Precizní technické zpracování, pozlacení napružených kontaktů a osvědčené know-how jednoduše fungují.

Do kapsy, na popruh, do přihrádky

Tato lampička není jen vybavená ani taktickými prvky, ani magnetickým držákem. Výrobce jí však přidělil pevnou, dvojsměrnou sponu, díky které ji připevníte na cokoliv. Na lemu kapsy kalhot může směřovat dovnitř i ven, v organizérech, drží kdekoliv, kam ji zastrčíte za pružný popruh, nebo zaháknete.

Dokonce se myslí i na otevřené náprsní kapsy, či dokonce na kšilty čapek. Stačí jediný pohyb ruky a z ruční baterky se stává čelovka. Spona je pevně napružená právě tak, aby snesla stejnou zátěž, jako ta na zavíracích nožích. Když mluvíme o baterce pro každodenní použití, počítá se tím, že bude v neustálém pohybu.

Spona je odnímatelná, nestane se vám však, aby vyskočila sama od sebe. Možná i proto na ni výrobce nechal otvor pro upevnění pojistné šňůry. Jestli potřebujete v dynamickém prostředí jistotu, že vám baterka nevypadne z ruky, máte možnost ji uvázat.

Dva režimy svícení

Klikněte jednou a LEDka se rozsvítí výkonem 15 lumenů. Vypnete ji, zapnete znovu a před vámi je světelný kužel s plným výkonem 300 lumenů. Není zde paměť, která by si pamatovala naposled použitý režim. A není tu ani půl tuctu režimů, kterými byste naladili světlo k situaci, nebo volali pomoc blikáním.

Je to o jednoduchosti a řídící čip hlídá věci, které byste jinak dělali vy. Postupně změní plný svit na poloviční výkon a následně ho stáhne na pětinu, aby baterie vydržela co nejdéle. Nemusíte se bát, že zůstanete v úplné tmě.

V tlumeném režimu jsme naměřili výdrž přes 20 hodin nepřetržitého svícení a při plném výkonu s kaskádovým automatem tlumení jsme překročili hranici 2,5 hodin svícení. Tolik energie byste v malé tužkové baterii sotva čekali.

Dostatek světla

Barva světla má z neutrální, přesah do teplých kovových tónů a při přechodu přes plastový TIR reflektor formuje dvojici světelných kuželů. Ten středový je užší - pracovní. Pokrývající téměř celé zorné pole okapově tak, jak je tomu u optik určených pro čelovky.

Světlo má dobré barevné podání, při kterém rozeznáte nejen barvy, ale i jejich odstíny a v terénu vytváří plastický obraz. Nečekejte však, jestli jste překročili třicítku, že vás čeká plné barevné podání i při běhu či zrychleném přesunu v terénu.

I když se střed jeví příjemně barevný, v periferii se s narůstající vzdáleností barevnost vytrácí.  Stále však máte přehled o kontextu, takže se bez obav přesunete i neznámým terénem, nebo mírně členitým terénem. Nehledáte, ale následujete vpřed.

Nám se velmi líbí, jak se světelný kužel chová na krátké vzdálenosti. Hravě vytvoříte pracoviště, ve kterém máte dokonalý přehled nad tím, co děláte. Ošetření zranění, oprava mechanismu, pozdní večeře, nebo příprava dřeva do krbu na chatě bez elektřiny - to vše zvládnete s asistentem, který vám svítí, nebo sami s baterkou na kšiltu.

EDC lampička Olight I5T EOS je spolehlivá baterka do pohotovosti, která nežádá žádnou starostlivost, nebo údržbu. I kdybyste ji rok nosili bez využití v kapse, na první kliknutí vypínače naběhne v plné síle. Je to jistota, na kterou se dá spolehnout.

Autor recenze: Milan Gigel

LED baterky Olight najdete zde: LED baterky Olight