Klasika se mění na dokonalost po prvním stisknutí vypínače

Do rukou se nám dostala další taktická svítilna, která slibuje vynikající výkon, výdrž baterií i odolnost v jednom. Rozhodli jsme se ji pro vás detailně otestovat. Už jste si zvykli, že vám přinášíme recenze jenom těch nejlepších svítilen, které jsou na současném trhu? Ani v tomto případě tomu nebude jinak, protože taktická svítilna z dílny Olight patří rozhodně ke špičkám mezi outdoorovými svítilnami. 

Tato LED svítilna do ruky má výkon 1800 lumenů a dosvítí v nejsilnějším režimu až na vzdálenost 300 metrů, což je dosvit přímo fenomenální. Posvítíte si tak na druhý břeh našich největších řek i větších stojatých revírů. Neunikne vám z dálky přicházející rybářská stráž, nebo snad desperát, který by měl v úmyslu vám poškodit či vykrást vaše vozidlo stojící daleko od vás. Snadno si také v noci najdete svůj bivak po dlouhém zdolávání z lodi a vy víte, kam přesně s lodí zamířit při návratu.

Pevný a jistý úchop

Svítilna přitom váží jen 179 gramů, přičemž její délka je 13,6 centimetru a tloušťka necelé 3 centimetry, což je průměr hlavy Olight M2R. Svítilna výborně sedí v ruce a díky výraznému žebrování na svém těle nemá tendenci vám z ruky vyklouznout ani v případě, že je mokrá. Pokud byste se přesto obávali v náročných podmínkách, že by vám mohla z ruky vypadnout (například noční lov na lodi v bouři a větru), stačí svítilnu osadit zavěšovací šňůrkou, která je součástí balení. 

Propracované pouzdro

Přenášet ji samozřejmě můžete libovolným způsobem, například v kapse, k čemuž se báječně hodí odnímatelný pružný klips, aby vám z kapsy nevypadla při chůzi či běhu. Ještě lepší variantou pro přenášení je však pevné a robustní látkové pouzdro, které nabízí závěs na poutko, anebo klasicky na opasek. Pouzdro se dá snadno zajistit proti otevření a ztrátě svítilny a uvnitř je vystláno mikrofleecem, který chrání svítilnu proti poškrábání. Chytré jsou i otvory pro odvod vody, takže se vám v mokru netvoří v pouzdru plíseň.

Pády ani voda svítilnu neohrozí

Svítilna Olight je samozřejmě odolná vůči pádům a nárazům (definice její odolnosti je pád z výšky až 1,5 metru). Tento parametr jsme v praxi důkladně ozkoušeli pády na ztvrdlou zeminu, trávu, ale i kmen stromu. Svítilna vydržela bez nejmenší úhony. Stejně tak je odolná vůči vodě (IPX-8, tzn. voděodolnost do hloubky 2 metry), a tak jsme ji nechali svítit půl hodiny v hloubce cca 0,5 metru pod vodou u břehu Labe. I v tomto testu svítilna uspěla na výbornou a svítit nepřestala. Samozřejmě voda se do ní nedostala.  

5 režimů svícení

Na začátku tohoto článku jsme zmínili, že svítilna disponuje až 1800 lumeny (na tento maximální výkon vydrží svítit až 2 hodiny), nicméně to není jediný režim, který svítilna nabízí. K dispozici máte ještě 750 lumenů (až 10 hodin svícení), 250 lumenů (40 hodin), 60 lumenů (130 hodin) a 1 lumen s neskutečnou výdrží až 50 dní! Samozřejmostí je i režim stroboskop

K ovládání svítilny slouží taktické koncové tlačítko (pomocí něj se svítilna i dobíjí) a klasické boční tlačítko. Pro jejich ovládání je určitě dobré si přečíst návod, protože tato záležitost není až tak intuitivní, jak by se mi líbilo. Nakonec si samozřejmě zvyknete, ale chcete to opravdu nějakou tu chvilku si s tlačítky dle manuálu pohrát a dostat systém přepínání tzv. do ruky. 

Magnetické nabíjení a jedinečný akumulátor

O fenomenální dávku energie této svítilny se stará lithiová baterie s kapacitou 5000 mAh, která se nabíjí přímo ve svítilně, a to pomocí magnetického nabíjecího Micro USB kabelu. Nabití zcela vybité svítilna trvá přibližně 5 hodin a samozřejmě nemusíte pro nabíjení využít jen energii ze sítě, ale třeba také powerbanku, kterou na rybářské výpravy tak jako tak vozíme pro nabíjení mobilů a dalších elektronických pomocníků.  

Bonus pro lovce

Jste nejen rybář, ale také myslivec, či řekněme prostě lovec zvěře? Pak vás určitě potěší, že ke svítilně je možné přikoupit magnetickou montáž na zbraň (za 699 korun), ale také taktickou dálkovou spoušť na dlouhou zbraň za 769 korun.

Ano, rád ji doporučuji

Svítilna Olight M2r Pro Warrior je rozhodně špičkový kousek, který vám bude bezvadně sloužit roky. Svítí báječně daleko, nabízí řadu režimů i vysokou odolnost, ale asi nejvíce mě na ní nadchla výdrž akumulátoru. 50 dní svícení v kuse na nejnižší režim, tak s tím jsem se ještě u žádné jiné svítilny zatím nesetkal. Možná by mohla mít trošku jednodušší ovládání. Pouzdro je vynikající a její cena, tato jako vždycky diskutabilní. 

Tuto svítilnu pořídíte za 3.369 korun a podle mého názoru to není přemrštěná cena. Plně koresponduje s vlastnostmi svítilny a je na vás, zda si chcete pořídit obyčejnou "baterku" za pár stovek, nebo tento "kanón" připravený fungovat na špičkové úrovni za jakýchkoli okolností. Já vám ji s klidným svědomím doporučuji. Pořídil jsem ji na eshopu ibocz.cz, specialistu na lovecké potřeby, ale také na nářadí do lesa i na zahradu. S nákupy na tomto eshopu jsem dlouhodobě maximálně spokojený.

Autor recenze: top magazín ČasNaRyby.cz

Toto svítidlo najdete na: Svítidla Olight