Čelovka Perun Kit - magnetické nabíjení a bezdotykový senzor

Multifunkční čelovky patří k současným trendům mezi svítilnami pro outdoor. My jsme se pro vás rozhodli otestovat model Perun Kit od amerického výrobce Olight. Jak se čelovka předvedla v praxi na rybářských výpravách?

Značka Olight už nás dvakrát mile překvapila, když jsme testovali jejich campingovou lampičku Olight Bulb, nebo taktickou svítilnu do ruky Olight M2R Pro Warrior . Rozhodli jsme se proto do třetice vyzkoušet ještě poslední zásadní kategorii tohoto výrobce, a to čelovku.

Při výběru nás nejvíce zaujal model Perun Kit 2000 lm, který vypadá být především díky své variabilitě a odolnosti výborným pomocníkem právě pro nás rybáře. Pojďme se spolu detailně podívat na to, čím vším je vybavena a jak svítilna pracovala v reálu na rybách.

Perfektní odolnost

Začněme její odolností. Čelovka Perun Kit je vyrobena z leteckého hliníku s výraznou anodizací, takže je jednak odolná proti pádům, ale navíc i proti poškrábání jejího povrchu. Navíc je vybavena ochranným borokřemičitým sklem před diodou, takže ani sklo samotné není kritické místo této čelovky.

V našem testováním vydržela tato svítilna pády z hlavy na trávu, ztvrdlou hlínu i pařez a kámen a všechno přežila bez nejmenší známky poškození. Výrobce čelovky navíc uvádí, že je odolná proti vodě (IPX8) až do dvou metrů hloubky, a i tuto hodnotu jsme dobře prověřili. Jednoduše jsme nechali svítit čelovku ve vodě pod břehem na našem lovném místě. Shrnuto podtrženo, její odolnost je vynikající.

6 režimů

Co se výkonu této čelovky týče, disponuje 2000 lumeny s dosvitem až na vzdálenost 120 metrů, což právě tak vzdálenost, kterou na rybách běžně využijete. Dosvítíte na druhou stranu menších řek, nebo třeba na blízký ostrůvek, k němuž nahazujete, nebo vyvážíte. V případě, že nepotřebujete tak silný kužel světla, jednoduše si pomocí stisknutí či opakovaných stisknutí jediného ovládacího tlačítka zvolíte jiný světelný režim. Konkrétně si můžete vybrat ze šesti různých režimů, s kterými koresponduje samozřejmě různá výdrž akumulátoru této svítilny. 

Můžete si tak vybrat plných 2000 lumenů, které se po 2,5 minutách automaticky přepnou na 800 lumenů s výdrží baterie až 160 minut. To proto, aby nedošlo k přehřátí a poškození diody. Dále si můžete vybrat 500 lumenů (až na 240 minut), 120 lumenů (15 hodin), 30 lumenů (47 hodin), 5 lumenů (10 dní svícení v kuse), anebo blikání SOS. 

Magnetické dobíjení

Svítilnu zásobuje energií akumulátor o kapacitě 3550 mAh, který je součástí balení čelovky a který se dobíjí pomocí magnetické dobíječky. Ta na svítilně báječně a přesně sedí a je to jeden z nejlepších způsobů poslední doby. Eliminuje poškození konektoru a současně to není slabé místo, kterým by se do svítilny dostala voda, nebo prach. 

Stav nabití v případě Olight Perun Kit bohužel nezjistíme žádnou indikační diodou, ale prostě tak, že vidíte, že je síla světla slabší. Přibližně v polovině vybití čelovka jemně zavibruje a pokud už je téměř vybitá, nepodaří se vám zapnout nejsilnější režim s 2000 lumeny. Musím říct, že by se mi v případě takto kvalitní čelovky přeci jen více líbila světelná dioda třeba v tlačítku, která by mě o stavu nabití akumulátoru informovala přesněji. 

Co mě naopak baví, to je skutečnost, že tahle čelovka nesnižuje při vybíjení automaticky světelný režim na nižší, což je v praxi často obtěžující, ale jednoduše svítí v nastaveném režimu do té doby, dokud se akumulátor zcela nevybije. 

Do ruky, na hlavu, na stůl?

Už na začátku jsme zmínili, že se jedná o multifunkční čelovku. Znamená to, že není nutné ji nosit pouze na hlavě. Svítilnu můžete jednoduše sundat z hlavového držáku, na kterém drží jednak pomocí magnetu a také pomocí gumové objímky. Vyndání i sundání je snadné a rychlé a vy získáváte kromě čelovky ještě svítilnu, kterou můžete nosit v ruce, nebo ji postavit na rovný povrch (rybářský stolek, pevné víko tašky, víko kbelíku na nástrahy apod.), či ji můžete pomocí magnetu ve spod svítilny připevnit na železný povrch (bok auta, tyče některých bivaků, kovový stolek, stojan, vidlička atp. Svítilnou můžete v hlavovém držáku vertikálně otáčet, čímž si volíte úhel svícení. 

Jak jsme si vyzkoušeli, tak tahle svítilna se nosí pohodlně na všechny způsoby. Pěkně padne do ruky, ze které díky profilovanému povrchu neklouže, na hlavě zase krásně sedí pomocí měkkého pružného pásku a měkkého polstrování hlavového držáku. Délka pásku se nastavuje snadno, nikde vás nic netlačí. 

Na běh určitě ne

Samotná svítilna je rozhodně větší, než jaká se nám na multifunkčních čelovkách zatím dostala do ruky a měli jsme obavu, že její rozměr a váha budou na hlavě obtěžující, ale není tomu tak. Tedy pokud s čelovkou na hlavě neběžíte. Při běhu vám skutečně "lítá" na čele, a to není vůbec příjemné. Při běžné chůzi či klasických rybářských aktivitách (zdolávání, nahazování, veslování, vaření, vybalování výbavy atd.) jsme byli s čelovkou na hlavě velmi spokojení.

Každopádně tahle čelovka je dlouhá 11,2 cm a v nejširším bodě široká 2,6 cm. Váží 120 gramů, včetně akumulátoru a pásků na hlavu pak celkem 180 gramů. Patří tak spíše k těžším čelovkám na trhu a podle mého názoru dává smysl především pro ty rybáře, kteří ji využijí i jinak než na hlavě. Na vícedenní výpravu je podle mě ovšem vynikající. Nejen kvůli možnosti z ní mít campingovou lampičku, ale především kvůli výdrži baterie, která je rozhodně fenomenální. Škoda, že tahle svítilna není vybavená i červeným, nebo zeleným nerušivým světlem. Byla by pak pro nás rybáře jako dělaná.  

Bezdotykový senzor

Čelovku jsme pořídili na eshopu určeném pro lovce ibo.cz za cenu 2.999 Kč. Na tomhle eshopu si také můžete vybrat kvalitní nůž, oblečení do přírody, myslivecku výbavu a řadu dalšího. Abychom nezapomněli, součástí balení této čelovky je kromě svítilny samotné ještě hlavová sada, magnetický dobíjecí kabel a lithiový akumulátor. Na čelovku poskytuje výrobce doživotní, ano čtete správě, doživotní záruku. Tím je její odolnost jednoznačně definována. 

A jedna zajímavost na závěr. Tohle je první svítilna, se kterou jsem se setkal, která je vybavená bezdotykovým senzorem. Ten automaticky snižuje výkon svítilny v momentu, kdy se s ní přiblížíte k jakémukoli objektu – v našem případě stěně bivaku, stromu, ke dveřím auta apod. Odražené a koncentrované světlo vás tak nárazově neoslní. Je to rozhodně zajímavá technická vychytávka.

Autor recenze: portál ČasNaRyby.cz

Tuto výkonnou nabíjecí LED čelovku naleznete na: Dobíjecí LED čelovka Perun Kit