Termovize TETRAO prošly velkým testem

Za poslední léta technologie postoupila i v myslivosti, a některé její vymoženosti se staly součástí trhu, které mají za úkol zlepšit podmínky při práci, lovu nebo ochraně majetku. Termovize pracují na velmi podobném principu jako noční vidění, avšak nesbírají zbytkové světlo ale infračervené záření. Termovize nepotřebuje žádné světlo, a díky tomu jsou její možnosti využití větší. Oproti nočnímu vidění má i větší dosah. Díky principu sbírání infračerveného záření lze snadno ve tmě, v mlze, v dešti nebo během sněžení najít a pozorovat člověka, automobil, objekty nebo zvěř. V neposlední řadě přispívají k bezpečnosti kontroly okolí před výstřelem.

Jejich využití však dokážete najít i během dne. Termovize dokáží uživateli nabídnout mnohem víc, než si může myslet. Petra porovnávala a hodnotila termovize více značek. Níže v článku Vám však přiblíží nové produkty na trhu - pozorovací termovize značky Tetrao, a to v reálné praxi. Věříme, že právě těmito poznatky Vám usnadníme výběr termovize a objasníme jednotlivé rozdíly mezi modely.


Vybrat si správnou termovizi na základě předem definovaných parametrů nebo jen popisu produktu, je mnohdy složité. Často se stává, že se samotný uživatel neví rozhodnout mezi několika zařízeními, nebo nemá žádnou jasnou představu o typu termovize, která by splňovala jeho kritéria. Aby si však uživatel mohl jednodušší vybrat, zkušená myslivkyně Petra, která vystupuje na sociálních sítích pod přezdívkou @petrrissa, otestovala několik typů termovizí.

Při výběru správné termovize se Petra řídila parametry mikrobolometru s jeho rozlišením a velikost použitého objektivu.


Podle jejích slov: ,, různou kombinací těchto dvou parametrů dostáváme různou maximální detekční vzdálenost a tím i přiblížení ". Dodává však, že ,, velmi velké přiblížení bývá spíše na škodu, protože obraz se obvykle kostičkuje ". Důležitým prvkem je podle ní výdrž baterie, odolnost těla, velikost vnitřní obrazovky, hmotnost a velikost zařízení. Funkce jakými jsou např. WiFi či tvorba fotek a videí jsou už jen bonusy, na které si ne každý potrpí, protože je nepotřebuje, nebo je jednoduše nevyužívá. Hodnotila hlavně poměr ceny, kvality a výkonu.


Rodinka Tetrao jako Peťa nazvala termovize této značky, jsou termovize profesionální značky, která byla navržena s projektem podpory návratu ohroženého druhu tetřev hlušec (Tetrao urogallus) zpět do přírody. Po nainstalování přímo určených aplikací, propojíte Váš smartphone s termovizí.

Aplikace fungují na operační systém Android i iOS, a jsou zdarma. Termovize z řady FALCO - typ G-35 a G-50 mají aplikaci s názvem Track IR a model G-25 má aplikaci s názvem Thermal Viewer. Všechny termovize z řady BUBO mají aplikaci s názvem T-Vision.


Všechny termovize z řady Tetrao FALCO jsou baleny s nabíječkou, USB kabelem, video kabelem, krytkou, poutkem a nylonovým pouzdrem. Všechny termovize z této řady obsahují li- nabíjecí baterie, které se nabíjejí pomocí zmíněného USB kabelu, který automaticky získáváte v balení.


Jako první z této řady otestovala termovizi Tetrao BUBO H-6, kterou definovala jako nejnovější přírůstek značky. ,, BUBO se stává nejzákladnějším modelem v dostupné ceně pro každého ", popisuje produkt. Má jádro o rozlišení 160x120px s displejem s rozlišením 720x520px a 6mm objektivem. Má malé šikovné tělo s nízkou hmotností a v nabídce má několik barevných palet. Výdrž baterie je až 10 hodin a má funkci pohotovostního režimu.

V rámci možnosti velká 8GB paměť a detekční vzdálenost na více než 500m uzavírají kruh nejlepších vlastností. Za zmínku také stojí vlastnosti, jakými jsou lehké ovládání, digitální zoom, při kterém Petra zaregistrovala mozaikové rušení obrazu při největším přiblížení. Na této termovizí dokázala zhotovit fotografie a zmiňuje i praktickou funkce dálkoměru, která se hodí při každé situaci. Splňuje všechny podmínky pro nenáročného klienta na blízké vzdálenosti, či pomoc při dohledávání.


Termovize Tetrao BUBO H-15 s větším 15mm objektivem oproti předchozímu modelu a rozlišením 384x288px, s jednoduchým ovládáním a obnovovací frekvencí 50Hz. Zde za výhody považuje funkci sledování nejteplejšího bodu, dálkoměr a WiFi. Pomocí funkce WiFi můžete připojit termovizi k vašemu smartphonu, udělat fotky a videa nebo nastavovat termovizi přes jednoduchou aplikaci. Odhalení zvěře v lese můžeme v tomto případě registrovat až na více než 1300m. Pozitivní ohodnocení dostalo opět malé šikovné tělo s nízkou hmotností, které se snadno vejde do kapsy svetru a majitele potěší i výdrž baterie až 7 hodin. Obraz v termovizí je plynulý, rozpoznání zvěře je bezproblémové i na 180m, avšak při 4 násobném zoomu obraz citelně ztrácí kvalitu.


Jako dalšího člena rodiny Tetrao Petra otestovala typ FALCO G-19 s 19mm objektivem a mikrobolometrom 400x300px. Třída FALCO se dostává nad třídu BUBO nejen větším průměrem objektivu (který tedy zlepšuje kvalitu obrazu jak jsme si vysvětlili na začátku) ale také obnovovací frekvencí 60Hz. Její detekční vzdálenost je až do 1300m a má funkci automatického stupňování obrazu. Za pozitiva řadí několikanásobný zoom, dlouhou výdrž baterie, odolné pogumované tělo a odolnost vůči pádu. Termovize je napájena vestavěnou baterií Li-ion s kapacitou 3200 mAh.

Váha této termovize je již o něco vyšší oproti předchozím modelům, avšak stále nízká. V nabídce najdeme opět několik barevných palet. Rozdíl tohoto modelu od jeho vyšších řad je podle Petry kromě velikosti objektivu i absence možnosti nahrávání videí a tvorba fotek. Pozitivně hodnotí zkušenost s pohodlným držení v ruce, snadné ovládání a vysokou kvalitu obrazu i při vícenásobném zoomování.


Do vyšší třídy zařadila model TETRAO FALCO G-25 s 25mm objektivem s rozlišením 400x300px. Jeho vlastnosti jako 60Hz obnovovací frekvence, dlouhá výdrž baterie, výběr barevných palet, detekční vzdálenost až 1700 metrů, funkce WiFi s aplikací pro smartphone, živý obraz a sledování nejteplejšího bodu, ji posouvají už do střední třídy v kvalitě. Termovize je také jako předchozí model napájena stejnou zabudovanou baterií, kterou lze rychle nabíjet pomocí USB. Odolné tělo tohoto modelu má hmotnost jen něco přes 370 gramů. Na zařízení je praktická LED dioda, kterou si můžeme posvítit např. na cestu. Tato funkce se jí osvědčila při lezení z posedu nebo posvícením na chodníku v lese. Dioda se dá samozřejmě vypnout. Termovize je i odolná vůči pádům. Petra pozitivně hodnotí manuálně nastavitelné doostřování obrazu. Právě tento model je podle ní "zlatou střední cestou" protože splňuje všechny parametry, které podle ní potřebuje myslivec.

Je malá, praktická a šikovná do kapsy i na krk. Právě tento typ si i sama vybrala. Dodává, že nahrané videa a fotky si může kdykoliv prohlédnout a sdílet, protože se automaticky ukládají do aplikace, ale i do galerie telefonu. Jako největší pozitivum této termovize vyzdvihuje její využitelnost nejen v noci, ale i za světla, protože objevíte přes ni to, co byste běžně nepozorovali. Svou termovizi nosí neustále s sebou, protože se jí osvědčila jako skvělý pomocník při dohledávání zhasnuté zvěře, při detekci lidí, v nepříznivém počasí, při kontrole posedů či dokonce při kontrole tepelně technických vlastností staveb. Nejvíce však oceňuje kontrolu okolí před výstřelem. Uvádí, že do 150m bylo jelenem vidět dokonce paroží a do 200m bezproblémově rozpoznáte zvěř. Stejně zaznamenáte zvěř i při jejím procházení např. lesním porostem.



Do vyšší kategorie termovizí řadí podle testu termovize Tetrao FALCO G-35 s 35mm objektivem a s displejem 1280x960px. Má velkou interní paměť o velikosti až 16GB a vyniká dlouhou výdrží baterie. V této termovizi je již baterie s dvojnásobnou kapacitou než u předchozích modelů, což znamená, že i výdrž baterie je větší. Má manuální doostřování a také praktickou LED diodu. Velkým pozitivem podle Petry je extrémní tichost, funkce obraz v obraze, LIVE režim prostřednictvím telefonu, známou funkci sledování nejteplejšího bodu a odolnost vůči pádu a poškození.

FALCO G-35 má podle ní už o něco větší tělo s váhou do 500g
a vzdálenost na pozorování zvěře je až 2400m. Z hlediska obrazu jde už profesionální zařízení. Tento model plní požadavky i nejnáročnějšího klienta. Samozřejmostí tohoto modelu je WiFi a USB port, pro nabíjení a přenos fotografií či videí. S touto termovizí dokázala Peťa rozeznat zvěř už na větší vzdálenosti, obraz byl čistý a neměla žádný problém ani při zoomování. Tato termovize Vám již poskytuje velmi kvalitní a detailní zobrazení nočního života. Tento model disponuje také funkcí obraz v obraze, která vám umožní pozorovat objekt v malé části displeje při maximálním zvětšení.


Absolutní strop a vítěz z řady Tetrao tvoří zařízení FALCO G-50 s 50mm objektivem a obnovovací frekvencí 60Hz. Má lehké a kompaktní tělo s hmotností pouhých něco přes 500 gramů. Jako největší plusy hodnotí Petra vysokou výdrž velkokapacitní Li-liontové baterie, která je ve vyšších řadách Tetrao termovizí již samozřejmostí, interní paměť až 16GB, WiFi s aplikací a vzdálenost k zachycení zvěře až na neuvěřitelných 3000 metrů. Nabízí opět několik barevných palet a má také pokročilý software pro dokonalý obraz. Další výhodou je pohotovostní režim, který minimalizuje odběr energie, čímž se prodlužuje doba používání. Skvělou funkcí je již zmíněný režim, ve kterém se na displeji zobrazí malý kříž, který vám zobrazuje nejteplejší místo v obraze a stejně praktická funkce obraz v obraze.

Ve své kategorii tak patří termovize FALCO G-50 do absolutní špičky mezi termovizemi a splní všechny nejnáročnější požadavky. V této termovizí už zachytíte dokonce i srnčí (vytlučené) paroží, objevíte dokonalý zážitek nočního života, dokonce rozpoznáte zajíce, ježky, hraboše a také noční ptáci.
Věříme, že Vám tato recenze alespoň z části objasnila některé Vaše dotazy, pomohla při získávání požadovaných informací a umožní Vám zjistit, které zařízení bude pro vás z hlediska Vašich požadavků zde představuje.

Lovu Zdar! @Petrrissa

Termovize TETRAO naleznete zde: Termovize TETRAO