Pod křídly Tyrolského jestřába

S týmem IBO jsme navštívili okolí Innsbrucku, město Absam, kde se nachází rodinná firma Swarovski Optik. Společnost se nachází v krásném prostředí pod majestátními Alpami. Swarovski má v logu jestřába – ztělesnění ostrých očí, což symbolizuje vysoce kvalitní produkty, vyráběné touto rakouskou rodinnou společností, která byla založena v roce 1949.

Založení společnosti Swarovski Optik

V roce 1935 měl Wilhelm Swarovski, syn původního zakladatele, 17 let. Wilhelmova vášeň, "být blíže ke hvězdám", jak to sám popsal, probudila ve Wilhelmovi, už jako v zaníceném hobby astronomovi, ambici postavit si vlastní, vylepšený dalekohled. S přístupem ke specializované sklářské výrobě a technologiím dokončování, které se již používaly k výrobě šperkových kamenů v továrně svého otce, se Wilhelmovi podařilo vyvinout nový proces výroby a broušení hranolů. Ten použil při zkonstruování svého prvního dalekohledu 6x30. Wilhelm v roce 1949 založil společnost SWAROVSKI OPTIK KG v Absamu v Tyrolsku, čímž položil základní kámen pro sportovní optiku. Společnost s celosvětovou reputací. První sériový produkt jeho společnosti, Habicht 7x42.

Wilhelm Swarovski, zakladatel společnosti, viděl přírodu jako útočiště, zdroj inspirace a experimentální půdu pro nové produkty. "Habicht" v němčině neodkazuje jen na „jestřába severního“, majestátního dravého ptáka s nejostřejším zrakem, ale také na název ikonické hory v Alpách – dokonalý symbol toho, co činí SWAROVSKI OPTIK tak výjimečným. Neustále dávat pozor na nejvyšší kvalitu znamená stále a znovu překvapovat zákazníky firmy, překonávat jejich očekávání krásnými produkty, precizním inženýrstvím a smyslem pro detail. Vyžaduje to soudržnou a celkovou kombinaci vzhledu, funkčnosti, ergonomie, designu a servisu.

"Neustálé zlepšování toho, co je dobré" - to je motto Swarovski Optik od prvního dne. Firma se snaží překonávat očekávání svých zákazníků a stále překvapovat přesností svých produktů, inovativní technologií a komplexním servisem. Teprve když produkty Swarovski používáte každý den, můžete opravdu vidět, jak fungují. To je důvod, proč se společnost SWAROVSKI OPTIK neustále snaží vylepšovat ergonomický design svých produktů. Společnost si vychovává své lidi od dětství. Aby nepřišli o kvalifikované lidi, v areálu společnosti vznikla mateřská školka, která vychází vstříc lidem, pracujícím ve společnosti Swarovski Optik. Nemusí se tak strachovat o své ratolesti ao práci. Základní školu děti navštěvují mimo společnost. Po skončení základní školy nastupují na dva obory. První obor je zaměřen na optiku a křišťál Druhý obor spočívá zaměření mechanických částí. Studenti z těchto oborů jsou velmi žádáni ve společnosti, ale i v jiných firmách po celém světě. V oboru zaměřeném na mechanické části je zkouška provedena z poskládání hodinového mechanismu.

Představení termovizního zařízení tM35

S termovizním zařízením tM35 se myslivci mohou spolehnout na ověřenou kvalitu SWAROVSKI OPTIK. Jedná se o termovizní zařízení na puškohled ale i do ruky. Je vyrobeno s moderní termovizní technologií pro působivý a vylepšený lov v noci ve dvou možnostech využití. Jako termovizní předsádka s 1x zvětšením zaujme tM35 svojí naprostou přesností. Spolu s puškohledem SWAROVSKI OPTIK tvoří spolehlivý, kompletní systém, který nevyžaduje žádné nastřelování. Kónický tvar umožňuje přímé umístění na puškohled ve tmě. Termovizní zařízení jsme testovali venku i přímo na střelnici. Překvapilo nás svojí kompaktností a různými funkcemi. Ovládání bylo intuitivní a po pár minutách testování se nám ovládání dostalo pod kůži. Inteligentní časovač automatického zapnutí/vypnutí SWAROLIGHT se snímačem náklonu umožňuje aktivovat termovizní zařízení tiše z režimu spánku bez zbytečných pohybů. Tuto funkci ocení všichni, co zapomínají vypínat svá termovizní zařízení, protože se prodlužuje provozní doba termovizního zařízení a tím pádem má myslivec více času na své myslivecké zážitky.

Dalším produktem, který nám společnost Swarovski Optik představila, byla novinka, spektiv ATC/STC. Jeho nízká hmotnost a kompaktní rozměry dělají z ATC/STC ideálního společníka při všech návštěvách přírody. Kompaktní spektiv, promyšlený do nejmenších detailů, zaujme svým intuitivním ovládáním. Praktický poloviční držák umožňuje snazší umístění např. na batohu a bezproblémové ladění zaostřování a zoomování. Spektiv ATC 17-40x56 má se svými rozměry a kompaktností všestranné využití. Tento spektiv se vyrábí ve dvou barevných provedeních, a to, zelená a oranžová. STC 17-40x56 má rovný tvar, který je zatím vyráběn v zeleném provedení. Také jako model ATC zaujme intenzitou barev a ostrým obrazem. Nepřijdete o žádné detaily z návštěvy přírody.

Svět křišťálu

Přijali jsme také pozvání na návštěvu Muzea Swarovski Kristallwelten také Crystal Worlds, které se nachází ve Wattens. Muzeum bylo postaveno v roce 1995 na oslavu výročí založení firmy Swarovski jako atrakce pro návštěvníky. Ve vnější části areálu je nepřehlédnutelný alpský obr, s očima upravenými jako křišťály. Venku se nachází křišťálový les, labyrint a atrakce pro nejmenší.

Vnitřní prostory muzea obsahují různé umělecké artefakty ze současné umělecké tvorby. Muzeum otevírá návštěvníkům nové smyslové vjemy, které dosud nikde ve světě nepoznaly. Také se zde nachází největší prodejna Swarovski šperků a předmětů na světě. Jednou návštěvou není návštěvník schopen pohltit veškerou tu krásu kolem něj.

Děkujeme společnosti Swarovski Optik, že nám umožnila nahlédnout do jejich útrob a ukázali nám, proč patří ke světové špičce ve světě optiky.

Celou nabídku světoznámé optiky Swarovski naleznete na: Swarovski