Padesát let společná láska k řemeslu a výrobě

Před časem IBO team přijal milé pozvání na "LEICA HUNTING EVENT" v Portugalsku od našeho partnera Leica Sport Optics teamu, který zahrnoval několikadenní návštěvu, od představení fabriky až po tradiční Portugalský lov "Monteria."

Proč Portugalsko, když všichni máme zafixované, že Leica pochází z Německa? Cesta z německého Wetzlaru do severního Portugalska začala koncem 60. let, kdy se Ernst Leitz Wetzlar začal poohlížet po alternativních výrobních místech, kvůli rostoucím výrobním nákladům v Německu. Po zvážení různých možností padlo rozhodnutí otevřít výrobní závod ve Vila Nova de Famalicão v Portugalsku, v regionu s dlouhou tradicí v oblasti jemné mechaniky.

Společnost Leica Aparelhos Ópticos de Precisão byla založena v roce 1973. Kromě výroby komponentů mikroskopů, zkušení zaměstnanci také montovali díly pro čočky Leica a kamerové systémy. V roce 2013 se Leica Portugal přestěhovala do budovy o rozloze 52 400 m² s vyhrazenými prostory pro výrobu, montáž, optiku a mechaniku. O dva roky později bylo založeno inženýrské oddělení a rodina Leica se dále rozšiřovala. Leica Store Porto otevřela své brány v prosinci 2016, čímž otevřela cestu pro Leica Gallery a Leica Academy ve stejné budově. Dnes Leica Famalicão zaměstnává 814 lidí, čímž se společnost Wetzlar s tradicí změnila na evropský podnik, který vášnivě sdílí hodnoty společnosti Leica se světem. Jejich výrobky jsou dlouhá léta synonymem pro kvalitu a precizní práci.

Při vstupu do továrny nás přivítal nezaměnitelný zvuk pracovních strojů a jemné vůně strojního oleje, což nám hned dalo pocit, že jsme v místě, kde vznikají skutečná umělecká díla. Při prohlídce fabriky nám byly v maximálně sterilních ústrojích odhaleny různé fáze výrobního procesu. Začalo to od řezání a tvarování optických čoček, kde každý krok byl prováděn s mimořádnou péčí a precizností. Následně jsme viděli zručné řemeslníky pod maximálním dohledem při montáži klíčových částí optických zařízení Leica. Každý fotoaparát nebo dalekohled prochází přísnými kontrolami kvality, které zajišťují, že každý produkt je bezvadný. Jedním z vrcholů návštěvy byla příležitost vidět, jak mistři kalibrují a ladí tyto složité optické přístroje. Jejich dovednost a preciznost jsou úžasné a důvodem, proč Leica je považována za jednoho z nejlepších výrobců optiky na světě.

Po přejetí výroby a chutném obědě jsme společně v konferenční místnosti absolvovali školení o připravených produktech a žhavých novinkách Leica na další sezónu, které budeme mít v nabídce určitě jako první. Z fabriky nás autobus vzal na přehlídku luxusního obchodu Leica Store v centru Porta. Kromě dokonale nasvícené prodejny plné nejexkluzivnějších produktů od Leica či příjemné kavárničky byla prodejna spojena s exkluzivní Leica galerií. Rovně odtud jsme se přesunuli na další nezapomenutelný (pro ty, kteří si něco pamatují) zážitek a to ochutnávku Portského vína.

Na druhé ráno jsme se vystěhovali z hotelu u moře a společně se přesunuli autobusem 4 hodinky na jih, do lovecké oblasti Montemor-o-Novo v Portugalsku. Zde nás po přivítání a dobrém obědě čekal plnotučný program, jak střelnice a prověření střeleckých dovedností či svých zbraní před lovem, tak i testování Leica novinek, či následná obhlídka korkových plantáží, kterými je Portugalsko pověstné. Korek je pro Portugalsko surovinou číslo 1., bez něj by dnes pravděpodobně nebylo tam, kde je. Za vše mohou výborné klimatické podmínky, které dávají předpoklad pro růst korkových dubů.

Další ráno nás už čekal dlouhoočávaný "LEICA HUNT" pořádaný jejich tradičním způsobem Montería, což je typická společná lov v Španělsku. Představuje bezpochyby nejstarší formu lovu vysoké a divoké zvěře. Tradiční společná španělská lovu probíhala na rozsáhlé ploše v horách s lovci – stady as asi 180 psy, kde se loví – durí i vysoká (i trofejová) zvěř, to je něco, co jen tak nezažijete leckde. Až na proměnlivé počasí, kdy jednou lilo jako z krhly a jednou svítilo slunce na krátký rukáv, nás čekaly nezapomenutelné výhledy, kde každý střelec měl stand na jiném kopci, dolinami se ozýval brochot 180-ti padajících psů, pár honáků, a běžet v proti svahu na 300-400 m rychlostí světla :D Někteří z nás byli úspěšní a někteří ani nestihli zamířit, přesto měl tento lov nezaměnitelnou atmosféru a kouzlo, nemluvě o skvělé partii a náladě. A sice nám na "výřadě" jen tak pohozených úlovcích chyběly nějaké ty české myslivecké tradice či úcta k ulovené zvěře, zážitek s tak velkolepě organizované společné lov zůstává navždy.

Návštěva fabriky Leica v Portugalsku byla pro nás nezapomenutelným zážitkem. Poznali jsme historii a vášeň, které stály za vznikem každého Leica optického zařízení. Tato továrna není jen místem výroby, ale také místem, kde se setkávají řemeslníci a inženýři s jedním cílem - dosáhnout dokonalosti. Leica zůstává předním výrobcem optiky, a to nejen pro své produkty, ale také pro svou oddanost kvalitě a řemeslu. Je to místo, kde láska k optice a fotografování přechází z generace na generaci. Po této návštěvě jsme si ještě více vážili toho, co Leica představuje, a jsme hrdí, že můžeme vlastnit a dále prodávat kus optického umění, které vzniklo v tajuplném svatostánku optiky v Portugalsku.

Nejširší nabídku produktů či novinek Leica naleznete ve všech našich exkluzivních showroomech IBO CZ LOVEC.