Navštívili jsme „údolí brokovnic“ v Itálii

Před více než měsícem jsme se spolu s IBO Lovec vydali do Itálie. Zamířili jsme přímo do výrobny FABBRICA ARMI ISIDORO RIZZINI-F.A.I.R. Italy, která se nachází v známém „údolí brokovnic“, ve měste Marcheno v provincii Brescia. V tomto údolí se vyrábí nejlepší a nejznámější brokovnice světa. Kromě F.A.I.R. se tu vyrábí známé značky, jako např. Beretta, Fausti, Rizzni, Renato Gamba, Sabatti, či Bettinsoli.

Firma F.A.I.R. je v Itálii na 2. místě ve výrobě brokovnic a zaměřuje se na výrobu mysliveckých a sportovních zbraní se zaručenou Italskou kvalitou, avšak za dostupné ceny. Tato rodinná firma s tradicí byla založena roku 1971 Isidorem Rizzinim, tedy otcem současného majitele. Nejkvalitnější brokovnice se vyrábí právě v tomto údolí z dovozu dostatku tří základních surovin, kterými jsou dřevo, voda a ocel. Zatím, co se tato firma řídila tradicí stoleté italské výroby střelných zbraní, vždy se zaměřovala i na aplikaci nejnovějších a nejmodernějších mechanických a technických inovací, a to v mezinárodním průmyslu brokovnic v jejich výrobním procesu. Všechny komponenty jsou navrhované a vyvíjené na základě rozsáhlého výzkumu vývojářů ve spolupráci s klienty po celém světě.

Na našem trhu se zbraněmi je k dispozici celá řada brokovnic, od těch lacinějších, až po cenově velmi nákladné. Tlak reklamy výrobců a dovozců je však někdy velmi intenzivní a mnohdy vychvalovaná kvalita neodpovídá tak úplně skutečnosti. Proto bylo těžké se rozhodnout pro tu správnou značku. Jednou z hlavních věcí, které nás přesvědčily, abychom pro Vás vybrali právě F.A.I.R, bylo použití kvalitních materiálů a komponentů. Taktéž široký sortiment nabídky více jako 60ti různých loveckých, sportovních i luxusních modelů v dostupných cenách, nejnovější technologie a materiály, či moderní design.

V našem rozhodnutí pro tuto značku nás po návštěvě výroby a posezením s majitelem, už jen utvrdila příjemná atmosféra rodinné firmy s dlouholetou tradicí, ruční práce na každé zbrani, bez ohledu na její cenu, nebo cílový trh, na který je určená, na rozdíl od jejich sousedních masových výroben, kde se už spoléhají na jméno značky.

Ve výrobě jsme si prošli od konstrukčního oddělení, které používá pokročilé CAD/CAM systémy na vývoj interakce různých mechanických komponentů a simulaci jejich dynamiky, až po výrobní proces vykonávaný pokročilými stroji CNC, které zajišťují dokonalou shodu s konstrukčními specifikacemi.Vysoká úroveň standardizace, zabezpečená těmito složitými pracovními jednotkami umožňuje obrábění plně zaměnitelných částí, což pomáhá při montáži a údržbě zbraní F.A.I.R., a to je zároveň její velmi silnou stránkou. Polotovary s extrémně nízkou hrubostí povrchu se poté ručně upravují a nastavují. Tyto konečné manuální procesy se vykonávají na všech brokovnicích, bez ohledu na jejich cenovou hladinu. Toto je ukazatel, jak tradiční ruční práce zručných řemeslníků, vzácné dědictví zdejších řemeslnických škol, která se vyvinula v antických dílnách tohoto území, nadále sehrávala hlavní úlohu v harmonické symbióze se všemi nejpokročilejšími prostředky, které nabízí nevyčerpatelný technologický pokrok. Tato symbióza je podstatou firmy F.A.I.R.

Tady nastává otázka, jak si z takového širokého sortimentu správně brokovnici vybrat. To je samozřejmě velmi těžká otázka, ale zkusím ji alespoň lehce objasnit. První krok při výběru brokovnice bude uvědomění si, na co zbraň budu používat, např. já osobně 60% střelnice a 40% lov. Další krok spočívá v rozhodnutí o jejím kalibru. K výběru dnes máme nejčastěji kalibr 12, 16 a 20. Zatím co u většiny zbraní znamená kalibr průměr hlavně, u brokovnic je to jinak. Obecně platí, že čím je číslo ráže větší, tím je průměr hlavně menší. To znamená, že ze standardně používaných kalibrů je v kalibru 12 největší broková náplň a tedy je nejúčinnější. Jestli zvolíme dvojku, nebo kozlici je čistě osobní rozhodnutí z hlediska estetického vnímání, případně osobní schopnosti přesně zaměřit, protože z pohledu výkonu jsou téměř rovnocenné. Dalším krokem při výběru brokovnice je získání pocitového dojmu s konkrétní zbraní, tzn., že zbraň nám prostě musí „sednout“. Protože každý člověk je např. stavbou těla, ruky, či výškou jiný, musíme sledovat konstrukci pažby a zkusit přilícení celé zbraně. Přilícení můžeme zkusit jen vyzkoušením opakovaného nahozením (tzv.„sušením) a zaměřením na před sebou určený bod. Jen tak zjistíme, jestli nám brokovnice skutečně sedí. I malé rozdíly v rozměrech a proporcích pažby, její zalomení a vyhnutí mají výrazný vliv na přesnost střelby, proto je velmi důležitá pohodlnost a správné uchopení zbraně. V tomto nám napomáhá posouvatelná spoušť, kterou tyto zbraně nabízí, a kterou si přizpůsobíme správnému uchopení zbraně. Přilícení zbraně je považováno za velmi zásadní při výběru brokovnice. Pamatujme na staré přísloví, které platí pro každou zbraň, a to, že „hlaveň střílí, ale pažba trefuje!“.

F.A.I.R. tedy nabízí široký sortiment, který sahá od standardních kusů nabízející vynikající kvalitu za dobré ceny, až po vzácné brokovnice na zakázku s exkluzivní povrchovou úpravou, mechanikou a rytinami ( s možností jakékoliv personalizace). Každá jedna zbraň samozřejmě projde testem C.I.P. I pro to nás přesvědčila tato firma, protože Vám můžeme nabídnout jejich široký výběr brokových dvojek, brokových kozlic, profesionálních sportovních zbraní, semiautomatů a dokonce i kulobroků. Za připomínku určitě stojí, že tyto brokovnice nabízí kompatibilní hlavně ve stejném kalibru, to znamená, že na jedné pažbě si můžeme měnit hlavně například sportovní za lovecké a celé tělo, vratná pružina závěru dokonale lehce do sebe nasedne při jakékoliv výměně.

Využití brokovnice si též dokážeme rozšířit měněním čoků (z angl. choke), čili zahrdlení. Zahrdlení je buď pevné, které je dané při výrobě hlavně, nebo výměnné. Výměnné zahrdlení (čoky), jsou vlastně trubky s vnějším závitem, které se našroubují do ústí hlavně a buď končí s ní, nebo přesahují o 2-8cm její konec. Údaj o zahrdlení je velmi důležitý, protože určuje praktické použití zbraně. V každém balení zbraně F.A.I.R. je 5 základních čoků, podle velikosti zúžení. Čtvrtinový, poloviční, tříčtvrteční, plný a zesílený plný, ale stejně tak se dají i dokupovat profesionální sportovní čoky. Zahrdlení znamená úpravu úsťové části brokové hlavně, která zvyšuje její krytí. V praxi se zahrdlením logicky zvyšuje účinný dostřel. Menší zahrdlení je výhodnější při střelbě na kratší vzdálenosti, větší naopak na vzdálenější cíle.

Hlavními pilíři této značky je filozofie spojení tradice a technologie, pozornost k detailům, zaměnitelnost komponentů, kompatibilita hlavní stejného kalibru, nekonečné možnosti personalizace a výroby podle požadavků klienta. No taktéž dlouholetá zkušenost a samé pozitivní recenze spokojených zákazníků.

Proto, abychom Vám mohli 100% odpovědět na Vaše otázky a mohli být profesionály jsme se vydali před týdnem na střelnici Hubert V Trnovci nad Váhom, kde jsme se nejdříve do oběda navzájem mezi sebou proškolili v teorii o brokovnicích, ale i jednotlivých modelech F.A.I.R. Nad školením přebrali záštitu slovenští profesionální sportovní střelci, pan Ing. Jozef Horváth a pan Petr Krchňavý, několikanásobný mistr Slovenska a Evropy. Po obědě jsme si dali i praktickou ukázku, kde jsme si otestovali každý model F.A.I.R v praxi a na závěr dne jsme si mohli jen říct, že jsme pro Vás vybrali dobře.

by @petrissa