Vábničky na lišky Nordik Predator - z lovu už nikdy s prázdnou

Vábničky Nordik Predator se staly nejrozšířenějšími vábničkami mezi myslivci. Ihned se staly oblíbenými a žádanými i v České republice, kde je představil veřejnosti známý a uznávaný odborník na vábení pan Václav Svoboda, který s nimi byl sám nadmíru velmi spokojený.

Tyto skvělé vábničky vyrábí špičkový švédský biolog a velký odborník na život divoké zvěře - P-A Ahlen. Máte jistotu, že zvuky jsou autentické. Nordik Predator byly navrženy tak, aby fungovaly i v těch nejnáročnějších klimatických podmínkách na severu. Jsou vyrobeny z vysoce kvalitního plastu a obráběné na CNC strojích se špičkovou přesností. Jsou odolné vůči podmínkám, jako jsou mráz, déšť či dokonce vůči vlhkosti díky čemuž neztrácejí ani nemění zvuk oproti ostatním běžným vábničkám. Díky své konstrukci mají vysoký účinek a přivábíte zvěř i na velké vzdálenosti. Všechny vábničky od Nordik Predator jsou stejně dokonalé.

V dnešním blogu si představíme ty nejlepší typy pro vábení lišek. Mezi ně patří modely PRE-TUNED, která je vlastně předladěná verze druhého modelu PRO, oba modely mají dosah až do 1 kilometru. Dále jsou to vábničky MINI PREDATOR s dosahem do 500 metrů, CRYING BIRD, PLAIN PAIN. také s dosahem 500 metrů a FOX HEAT.

PRE TUNED – předladěná vábnička na lišku

Model Pre-Tuned je velmi jednoduchá vábnička na použití. Je jako stvořená pro začátečníky a pro ty, kteří nemají zkušenosti s vábením. Navíc je předladěná na 4 základní zvuky, čímž pomáhá zejména začátečníkům jednoduše napodobit všechny zvuky, které jsou velmi atraktivní pro lišky. Zaječí a králičí vřeštidlo - tyto zvuky jednoduše napodobíte přemístěním gumového kroužku do středního zářezu zvukové desky, vložíte do úst a fouknete. Čím hlouběji vábničku vložíte do úst, tím hrubší bude napodobování vřeštění. Střídejte dlouhé a krátké zvuky po 15 až 25 sekund a opakujte přibližně každé 3 až 4 minutky. Pro větší autentičnost zvuků střídavě otevírejte a zavírejte dlaň před koncem vábničky a pohybujte hlavou do stran.

Pískání myši a hrabošů dosáhnete tak, že přemístíte gumový kroužek na nejvzdálenější zářez od těla vábničky, zuby stisknete membránu před gumovým kroužkem a krátkými intervaly foukáte do vábničky. Pro tísňové volání srny či vábení medvědů použijte vábničky stejným způsobem jako pro zaječí a králičí vřeštění, ale přemístěte kroužek co nejblíže k tělu vábničky a vložíte vábničku hlouběji do úst. Pro přivábení medvědů tímto způsobem pokračujte ve vábení intenzivně nejméně hodinu.

MINI PREDATOR – vábnička na malé dravce

Tato vábnička na malé dravce je speciálně vyvinuta pro napodobení pískání myší a hrabošů a pro napodobování zaječího vřeštění. Je drobnějším vydáním vábničky Nordik Predator, ale s tenčí membránou a menší zvukovou deskou. Je velmi jednoduchá pro použití a velmi snadno napodobí několik typů zvuků. Napodobení pištění myší dosáhnete tak, že posunete gumový kroužek ke konci membrány a krátkými intervaly foukáte do vábničky. Zaječí a králičí vřeštění dosáhnete vsunutím vábničky do úst a stisknutím rty nebo zuby. Čím hlouběji budete mít vábničku v ústech, tím hrubší bude vydávaný zvuk. Posunutím gumového kroužku do jakékoli polohy od těla vábničky až po její konec si můžete jednoduše naladit vábničku na zvuk, který požadujete. Následně střídejte dlouhé a kratší zvuky po dobu 15 až 20 sekund a opakujte každé 3 až 4 minuty. Střídavě otevírejte a zavírejte dlaň před koncem vábničky pro větší autentičnost zvuků a pohybujte hlavou.

CRYING BIRD – vábnička pro vábení lišek

Dalším vábničkou, kterou si představíme je model Crying Bird, což v překladu z angličtiny znamená vřískající pták. Je vyvinuta speciálně pro napodobování zvuku, který vydávají ptáci v nouzi. Tyto zvuky jsou velmi účinné pro přivábení lišek a jiných predátorů a to i v období léta. Pro napodobení křiku datlovitých v tísni foukněte krátce a intenzivně silné "trrr, trrr, trrr" do vábničky. Chcete-li napodobit tísňový křik malých ptáků, foukejte do vábničky méně a využijte i zvuk, který vydává při vdechování. Nechte vzduch unikat i kolem vábničky. Pokud do vábničky fouknete krátký a stabilní proud vzduchu, dostanete velmi reálné králičí vřeštění. Vábení napodobujte 15 a 30 sekund, seďte tiše přibližně 1 až 2 minuty a pak opakujte na stejném stanovišti.

PLAIN PAIN – plochá vábnička na predátory

Nordik Predator PLAIN PAIN je nová, geniální, plochá vábnička s ojedinělou konstrukcí a je zcela jednoduchá. Ústní plochá vábnička, do které se jednoduše fouká a dokonce bez použití rukou. To znamená, že vaše ruce jsou k dispozici například pro zacházení se zbraní v situacích během náročného lovu. Unikátní konstrukce membrány této vábničky na zvěř dovoluje zvuky v extra rozměrech bolesti a agónie. Kousnutím na různé zvukové desky a fouknutím přes obě strany vábničky, může Nordik Plain Pain vydat prakticky všechny obecné zvuky úzkosti potřebné pro efektivní přivábení predátorů. Membrána je na jedné straně širší a na druhé užší, to znamená, že získáte odlišné tóny v závislosti na tom, kterou stranou foukáte. Pokud foukáte přes širší stranu membrány, zvuk který vytvoříte je hlubší než když fouknete přes užší stranu, tím vytvoříte lehký tón bolesti. Tato Vábnička má tři pozice z každé strany. Pokud zahryznete na střed, z jakéhokoliv směru, získáte obecný zvuk agónie. Každým krokem, kterým se posouváte na hranu, můžete upravit tón směrem k vašemu požadovanému zvuku. Hlasitost upravíte tím, jak velmi silně foukáte do vábničky. Navrhované intervaly vábení - Použijte jak dlouhý tak i krátký zvuk pro vábení a to každých 15 až 25 sekund a opakujte během 3 a 4 minutových intervalů. V otevřeném terénu se doporučuje používat kratší intervaly.

FOX HEAT – vábnička na lišku

Nordik Fox Heat je unikátní vábnička vyvinuta speciálně pro vábení lišek, které vyhledávají partnera během doby páření. Je velmi efektivní během tohoto období, samozřejmě i mimo něj, kdy si lišky brání své teritorium. Některé lišky odpovídají na vábení, jiné přicházejí potichu. Nordik Predator tak doplnil řadu vynikajících vábniček na predátorů, které jsou založeny na imitací nářku kořisti o tento účinný způsob vábení.

Používáme tedy dva různé zvuky pískání. Zakryjte díru na zvukové komoře vaším ukazováčkem a třikrát foukněte jemně do vábničky "trr (trr, trr, trr), pauza 10 sekund (trr, trr, trr), pauza 10 sekund (trr, trr, trr). Opakujte tuto sérii zvuků 5 až 10 minut při 30 až 40 minutovém čekání ... Druhý zvuk - Zakryjte díru na zvukové komoře vaším ukazováčkem a foukněte čtyři krátké jemné tahy (nápory) vzduchu v krátké posloupnosti, zakončete dlouhým tahem (náporem) vzduchu na tři sekundy kdy přemístěte prst z díry, ihned jak začnete foukat a necháte zvuk doznívat ke konci (ji-ji-ji-ji-jullliiiii). Pauza 10 sekund a opakujte. Tuto sérii zvuků opakujte každých 5 až 10 minut při 30 až 40 minutovém čekání.