Uzemňující dávka aerosolu

Ohledně obrany před medvědem najdete na internetu mnoho rad, ovšemvětšinou s poznámkou, že nefungují vždy a správný postup se u jednotlivých druhů huňáčů liší. K univerzálně doporučovaným pomůckám, preferovaným i odborníky, se řadí speciální spreje. Jsou rozšířené hlavně v Kanadě a vlastní model nedávno představila též slovenská značka TETRAO.

Právě na Slovensku se útoky medvědů staly v posledních měsících tématem novinářů i politiků. Zatímco kupříkladu za celý rok 2019 napadly mohutné šelmy tři osoby, letos se číslo už vyšplhalo na osm. Nejvíce pozornosti na sebe huňáči upoutali v červenci, kdy došlo ke třem incidentům. Nejdříve vyskočila poblíž Sučan u Martina medvědice z křoví na muže venčícího psa a vysloužila si tím několik ran z legálně držené zbraně. Pak nahlásil nedaleko Liptovského Hrádku útok běžec, jenž skončil s poraněným ramenem a ránou na lýtku v nemocnici. A nakonec u obce Drienovo napadl medvěd lesního dělníka, který se opět neváhal bránit střelbou.

Jak na medvědy

Politici horují za zahájení regulace stavů chráněné šelmy a argumentují jejím přemnožením. Vědci to odmítají jako populistické gesto a uvádějí, že počty medvědů se u našich východních sousedů nezvyšují. Společný výzkum tří českých univerzit a slovenské Státní ochrany přírody uvádí, že zatímco před osmi lety žilo v zemi pod Tatrami 1 214 kusů, dnes jde o 1 056 zvířat.

Co se mění, je jejich chování, a příčinu musíme hledat v působení člověka. Ředitel Státní ochrany přírody Dušan Karaska vysvětluje: "Nezabezpečené kontejnery, návnady u posedů, pěstování kukuřice v podhorských oblastech či urbanizace přírodního prostředí zapříčinily, že se medvědi zdržují ve větší blízkosti obydlí a ztrácejí plachost." Jakmile se huňáčovi první výprava za pamlskem vydaří, začne se k domům vydávat opakovaně a jeho sebevědomí roste. Proto je v končinách se zvýšeným výskytem medvědů opatrnost na místě a z obydlených regionů se šelmy snaží odehnat zásahový tým ministerstva životního prostředí. Sází na pyrotechniku, intenzivní světla, plynové pistole či sebeobranné spreje. Teprve když vše selže, pokusí se šelmu odchytit nebo střelit narkotizační zbraní a z rizikového místa odvézt.

Klíč k soužití představuje podle členů týmu prevence – třeba ve městě Vysoké Tatry stačilo zabezpečit odpad proti snadnému vniknutí a dnes už tam medvědi nechodí. Pokud lidé poblíž domova šelmu spatří, měli by ji ihned nahlásit policii. Při pobytu v přírodě doporučují slovenští experti turistům vyhýbat se oblastem, kde byly šelmy nedávno spatřeny. Medvědy odrazuje hlasité mluvení, tleskání nebo pískání. Jestliže už ke kontaktu dojde, neutíkejte – zvíře vyvine rychlost až 45 km/h a prudkým pohybem ho spíš vyprovokujete. Raději pomalu odejděte opačným směrem a dejte tím najevo, že nepředstavujete hrozbu. Co když ani to nezabere a šelma zaútočí? Nemáte-li u sebe zbraň, k nejúčinnějším řešením patří právě spreje s vysokou koncentrací dráždivých látek.

S bezpečnostní pojistkou

Sprej Tetrao je k dispozici v objemu 150nebo 300 ml, já dostal možnost vyzkoušet větší balení o váze 293 g, průměru 5 cm a výšce 25,5 cm. Nejde tedy vyloženě o kompaktní záležitost, nicméně do kapsy outdoorových, taktických či loveckých kalhot se sprej vejde – stejně jako do boční kapsy batohu běžných rozměrů.

Bílá hliníková nádobka má navrchu plastové držadlo s tryskou a spouští. Podle návodu byste měli sprej aplikovat ideálně z 80 - 120 cm, v krátkých dávkách o délce 1 - 2 vteřiny a ve směru po větru. Nechat medvěda dojít na takovou distanci by samozřejmě hraničilo se sebevraždou, proto tuto radu považuju za použitelnou spíš proti lidským agresorům. Naštěstí text dodává, že účinný dosah činí 10 metrů, a to už vám proti šelmě dodává podstatně větší šance.

Nechtěnému použití po náhodném zmáčknutí spouště (třeba uvnitř batohu) brání plastová pojistka výstražně oranžové barvy. Ověřil jsem si, že ani značnou silou nelze před jejím odstraněním trysku aktivovat. Nápis "Slide Off Before Use" a šipka ukazující dozadu nenechává majitele na pochybách, jak pojistku sejmout. Nezáměrnému posunutí vzad brání soustava zoubků – nejprve musíte palcem přizvednout zahnutou přední částpojistky a zatlačit na ni. To si raději odzkoušejte v klidové situaci, aby vás manipulace v krizovém okamžiku, kdy jde o zlomky vteřiny, nezaskočila. Je to snadné a pojistku pak prostým natlačením dopředu na sprej opět vrátíte.

Vrchol účinnosti

Na přední straně nádobky najdete samolepku s obrázkem huňáče, název produktu BEAR SPRAY CR a informaci, že se jedná o "nejúčinnější a nejsilnější látku na trhu". Písmena CR odkazují na substanci dibenzo[b,f]-1,4-oxazepin, která je v současnosti skutečně nejefektivnější slzotvornou látkou své kategorie. K jejím konkurentům patří sloučenina CN (2-chloracetofenon), používaná už za první světové války, nebo látka CS (2-chlorbenzylidenmalononitril), zavedená americkými vojenskými i policejními útvary v 50. letech.

"Céerko" vytvořili chemici britského ministerstva obrany během následující dekádya v běžných podmínkách jde o bílou krystalickou látku bez chuti a zápachu. V porovnání s CN se může pochlubit stokrát vyšší účinností a tisíckrát vyšším koeficientem bezpečnosti. A co komparace s chemikálií CS? Ta v koncentraci 0,05–0,1 mg/m3 způsobuje podráždění očních spojivek, sliznic a dýchacích cest, kdežto u CR tyto účinky – navíc o vyšší dráždivosti – nastupují už při 0,001mg/m3.Ve slovenském spreji se substancepoužívá v roztoku propan-2-olu a propan-1,2-diolu, přičemž její efektivita se ještě zvyšuje s teplotou a vlhkostí prostředí.

Látka CR proniká do organismu všemi branami vstupu a její účinek na agresora – lidského i zvířecího – nastupuje okamžitě. Podle lékařů dojde při vdechnutí k podráždění nervů sliznice dýchacího ústrojí a zažívacího traktu, kontakt s kůží vyvolává iritaci a někdy též poleptání. U zraku způsobí „céerko“ podráždění receptorů nervův rohovce a spojivkách. Zasaženého začnou pálit a řezat oči a má pocit, že mu do nich vniklo cizí těleso. Následuje slzení a v některých případech světloplachost, která může vést ke křečovitému sevření víček. Dále se dostaví pálení za hrudní kostí, kašel, kýchání a dušnost, postižená kůže zarudne, svědí a pálí. V extrémních případech se vyskytuje zvracení a průjem. Tyto příznaky agresoranejen paralyzují, ale také šokují, takže ho začne bolet hlava, začne cítit strach či neklid a dočasně se mu zvýší krevní tlak. Trvalé následky však hrozí až při řádověvyššíchkoncentracích, než jaké se ve sprejích užívají.

Rychlostí automobilu

Asi nepřekvapí, že jsem nehodlal účinky testovat na sobě ani jiném figurantovi. Efekt látky CR prokázalo mnoho studií i praktických aplikací třeba během demonstrací, proto mě zajímaly hlavně uživatelské parametry produktu. Zvolil jsem si dva cíle: papírový střelecký terč RS-Pegi18 zobrazující horní polovinu lidského těla v reálné velikosti a plastový trup figuríny sloužící v obchodech s oblečením.       

Po odstranění pojistky stačilo namířit a palcem intuitivně zmáčknout spoušť. Reakce byla okamžitá, intenzivní a agresivní – aerosol z koncovky doslova vytryskla celkový dojem bych spíš než k pepřáku přirovnal k hasicímu přístroji. Podle výrobce činí úsťová rychlost 114 km/h, takže lze sprejem stříkat i za mírného protivětru, ale raději bych se tomu vyhnul. Látka CR vytváří úzký kužel a má na vzduchu snadno viditelnou bílou barvu, takže můžete kontrolovat, kam se šíří.

Délka kuželu závisí na tom, jak dlouho spoušť mačkáte. Při dvouvteřinové dávce si zachovával jasný tvar zhruba do 5 m, po nichž se rozšiřoval do oblaku aerosolu pohybujícího se směrem k agresorovi. Vzhledem k úrovni tlaku v nádobce musíte počítat s něčím, co bych popsal jako lehký zpětný ráz. Zajímalo mě, jak ovlivní míření. Z 5 m už jsem nedokázal samotným kuželem přímo trefit hlavu na terči, ovšem vůbec to nevadilo. Kapénky aerosolu totiž stejně pokryly takřka celou jeho plochu 500 × 700mm, takže by útočník schytal "plnou dávku" (dle výrobce může clona mezi vámi a medvědem dosáhnout šířky až 4 m). Podobnou zkušenost jsem získal při zacílení na plastový trup, a to z 3,5 i 7 metrů. Absolutní jistotu získáte, necháte-li spoušť zmáčknutou alespoň zmíněné dvě vteřiny – tlak vypudí ven takové množství aerosolu, že ani na oněch 10 metrů nelze minout.

Při testu jsem vypotřeboval veškerou náplň a hmotnost spreje tím poklesla na 90 g – látka CR tedy tvoří drtivou většinu váhy. Podle mé zkušenosti obsah vystačí zhruba na 10–12 dávek o délce 0,5-2 vteřiny. A nakonec jsem si nezáměrně odzkoušel i účinek "céerka". Po poslední aplikaci jsem počkal asi minutu a s nasazenými brýlemi a respirátorem třídy FFP2 došel k terči, abych pořídil fotky. I přes obě ochranné pomůcky mě během pár vteřinzačalo bolet v krku, rozkašlal jsem se a intenzivně mě pálilo v nosu. Přiblížit se bez následků bylo možné až po dalších 3 minutách.

Závěrečný verdikt

TETRAO Bear Spray CR splnil má očekávání o intuitivním použití, bleskové aplikaci i dostatečné zásobě účinné látky. Přijde vhod nejen proti medvědům, ale téžlidským útočníkům či velkým psům. Doporučil bych ho zejména ženám, seniorům nebo zkrátka komukoliv, kdo nemá sebeobranný výcvik a zbrojní průkaz. Závěrem dodám pár rad pro případ, že by vás oblak aerosolu nedopatřením zasáhl. Postižená místa omývejte proudem velkého množství vody, pokožku ošetřete také mýdlem a příznaky nechte v klidu samovolně odeznít. Obzvlášť opatrně propláchněte oči. Nádobka je natlakovaná, proto sprej neskladujte na přímém slunci a nevystavujte teplotám nad 50 °C.

Autor blogu: Miroslav Mašek

Tento kvalitní sprej a mnoho dalšího naleznete zde: Obranné sreje TETRAO