Tradiční pomocnice v moderním hávu

Termoska tvoří nerozlučnou průvodkyni mnoha lidí, kteří tráví prací v terénu dlouhé hodiny a dny bez ohledu na počasí a roční období – od myslivců přes vojáky a lesní dělníky až po údržbáře elektrického vedení. Vhod přijde i výletníkům, cestovatelům a dobrodruhům. Na všechny tyto skupiny se zaměřuje slovenská značka TETRAO, která do své nabídky zařadila hned dvě různé velké termolahve.

Málokdo si uvědomuje, jak dlouho s námi termoska už vlastně je. V roce 1892 ji vynalezl James Dewar z Oxfordské univerzity, který potřeboval pro své pokusy nádobu, jež by po co nejdelší dobu udržela tekutiny při velmi nízké teplotě. Využil přitom několika obecně známých fyzikálních zákonů a poskládal je do chytrého řešení. Výsledkem byla skleněná nádoba s dvojitými stěnami, přičemž z prostoru mezi nimi vědec odčerpal vzduch. Věděl totiž, že vakuum nejlépe zamezí ztrátám tepla vedením i prouděním. Navíc vnitřek termosky opatřil postříbřeným lesklým povrchem, který zase zredukoval tepelné úniky vyzařováním.

 

Elegantní i praktická

Popsané vlastnosti se uplatňují též u moderních termosek, jež nám v létě umožňují uchovávat nápoje chladné a v zimních měsících naopak horké. Na první pohled by se mohlo zdát, že na termolahvi už není co vylepšovat. Návrháři však i více než století po vzniku vynálezu přicházejí s nápady, které využívají moderní materiály, designové prvky a další vychytávky. Mezi modely spojující to nejlepší z Dewarova návrhu a současných technologií patří právě termolahev značky TETRAO.

Slovenský výrobce uvedl na trh dva typy lišící se primárně objemem: Větší lahev pojme litr tekutiny, menší přesně polovinu. Volba při nákupu by měla vycházet především z toho, na jak dlouho potřebujete zajistit svůj pitný režim. A také z prostorových možností vašeho zavazadla. Já preferuji kompaktní vybavení, proto jsem sáhl po půllitrové verzi – díky průměru 7,2 cm a výšce 24,4 cm se bez potíží vejde i do boční kapsy většiny menších a středních batohů.

Výrobek TETRAO dostanete v bytelné kartonové krabici se základními informacemi v angličtině, která svůj obsah chrání spolehlivě – termolahev na sobě po vyjmutí neměla sebemenší škrábanec. Na první pohled mě zaujala matně tmavozelenou povrchovou úpravou, která je nejen elegantní, ale i praktická – nevytváří totiž nežádoucí odlesky plašící zvěř. Zhruba uprostřed výšky lahve se nachází žlutě vyvedené logo TETRAO. Vaši přítomnost nebude demaskovat ani ocelové víčko v saténovém provedení.  

 

Z kvalitní oceli

Díky úpravě povrchu termoska v ruce neklouže, ani pokud máte zpocenou dlaň nebo nasazenou rukavici. A i kdyby vám z menší výšky spadla, neměla by doznat fatálního poškození – dvojitá stěna si s nárazy poradí. K odolnosti přispívá též hlavní použitý materiál: nerezová ocel 18/8 (podle japonských standardů značená SUS 304) s 18 % chromu a 8 % niklu. Může se pochlubit vysokou rezistencí vůči korozi, dlouhou životností i snadnou údržbou, taktéž dobře vzdoruje pachům a mechanickému poškrábání. Není divu, že jde o oblíbený materiál při výrobě kvalitního nádobí i ostatního kuchyňského náčiní. K jeho ceněným vlastnostem patří také nízká hmotnost – propůjčuje termosce TETRAO asi o 30 % nižší váhu (zhruba 370 g), než má většina konkurenčních modelů půllitrového objemu. Lesklý nerezový vnitřek termolahve není opatřen žádnými vložkami nebo povlaky, které by ovlivňovaly chuť nápojů.

Při zevrubnější prohlídce odhalíte další přednosti. Hrdlo obepíná plastový držák s uchyceným textilním popruhem pro přenášení nebo zavěšení třeba na batoh. Dno z černé pryže má protiskluzovou úpravu a lahev drží jako přibitá i po postavení na hladký nebo lehce zešikmený povrch. Brzo jsem také zjistil, že bez ohledu na teplotu ovzduší i tekutiny v termosce se zelený povrch neorosí zkondenzovanými kapkami. Ocelové víčko slouží současně jako bytelný hrnek. Aby po jeho odšroubování zbytek nápoje v lahvi zbytečně nechladl, najdete pod víčkem ještě uzávěr ze stejného materiálu taktéž opatřený závitem. A pod ním ještě jedno překvapení: vyjímatelné sítko na sypaný čaj se sklopným držátkem.  

 

Pro zahřátí v terénu

Termoska se mnou v lese strávila spoustu kilometrů a díky kompaktním rozměrům a váze jsem o ní v batohu skoro nevěděl. Otevírá a zavírá se velmi snadno a dokonale těsní – neunikla z ní byť jen kapka tekutiny, i když mi odložený bágl padl na bok a já si toho všiml až po chvíli. Snad jediná nevýhoda šroubovacích závitů "kov na kov" spočívá v tom, že prakticky nelze odvíčkovat/zavíčkovat termolahev neslyšně.

Podle výrobce je vakuová izolace tak účinná, že udrží nápoje horké po dobu 24 hodin a studené dokonce 36 hodin. Vzhledem k tomu, že jsem produkt TETRAO testoval během sychravých dnů začínajícího podzimu, zajímala mě především první zmíněná hodnota. Před dvoudenní akcí v terénu jsem si brzo ráno uvařil čaj, naplnil termosku a vložil ji do batohu. Přes den činila venkovní teplota asi 10 °C a když jsem zhruba po 15 hodinách uléhal do spacáku, čaj byl po nalití stále tak horký, že jsem musel s jeho konzumací počkat. V noci se teplota přiblížila nule a kolem půlnoci jsem se rozhodl znovu zahřát čajem. Tentokrát byl spíš jen teplý a dal se pít ihned. Nazítří ráno už mě zbytek nápoje skoro nezahřál a označil bych ho za sotva vlažný.

Je pravda, že část zkoušené doby se lahev nacházela v báglu, část mimo něj a teplota se různě měnila. Po návratu domů jsem tedy zkusil účinnost izolace i za konstantnějších podmínek. Nalil do termosky čerstvě uvařenou kávou a zavřel ji do lednice s nastavenou teplotou 4 °C. Přesně po 12 hodinách jsem ji vyndal, otevřel – a zjistil, že je kofeinový nápoj stále horký. Po dalších pěti hodinách už zůstával pouze vlahý.

Termolahev funguje dobře a udrží čaj nebo kávu horké dlouho, nicméně výrobcem udávané hodnoty vnímám spíše jako teoretické nebo dosažitelné za ideálních podmínek během teplých dní. Novinku od TETRAO jsem si oblíbil pro spojení robustnosti, kompaktnosti, funkčnosti i líbivého vzhledu. Ať do ní vpravíte jakkoliv teplou tekutinu, můžete se ihned dotknout kterékoliv vnější části, aniž byste se spálili – a to je jen další doklad kvalitního zpracování.

 

Tip na závěr

Doplním, že při delším zimním treku můžete výrobek TETRAO použít i jiným než obvyklým způsobem – k vaření v termosce. Tenhle zlepšovák šetří kromě paliva (například plynu do vařiče nebo dřeva na oheň) také čas, protože var probíhá v uzavřené nádobě, kterou můžete mít za pochodu klidně v batohu. Jak to funguje? Při vaření na mírném ohni se teplota vroucí vody nezvyšuje a dodaná energie ji mění v páru. Stačí tedy jen zabránit, aby ohřátá voda znovu vychladla. Přesně to dělá termoska – udržuje konstantní teplotu. Na uvaření jídla navíc stačí voda o teplotě 80 °C a 1–2 hodiny času. Postup je jednoduchý: Vložte do termosky třeba nadrobno rozkrájené maso a brambory, zalejte je vroucí vodou a termolahev zavřete. Pokud byly potraviny zmrzlé, asi za 5 minut rozmrznou a teplota se tím sníží na 50–60 °C. Zchladlou vodu vylejte do ešusu, ještě jednou přiveďte k varu a znovu vpravte do termosky. Ta bude nyní uvnitř udržovat teplotu nad 80 °C a improvizovaná polévka se uvaří.

Dobrou chuť! 

Autor blogu: Miroslav Mašek

Termosku TETRAO naleznete zde: Termosky