TETRAO ELANUS: A neunikne vám ani myš!

Kvalitní optika dalekohledů se většinou pojí se značnou hmotností a spousta lovců tak při šoulačce nese na krku pořádné "závaží". Slovenská společnost TETRAO se rozhodla tento problém vyřešit a přichází s typem Elanus 10×42 HD, který by měl spojovat kompaktní rozměry i hmotnost s mimořádnými parametry. Co vše se vývojářům povedlo do jeho těla vměstnat?

Jak název napovídá, binokulární dalekohled nabízí desetinásobné zvětšení a průměr předních čoček 42 mm. Tato kombinace jej řadí do jedné z nejoblíbenějších kategorií mezi myslivci i turisty, tedy k modelům určeným primárně pro otevřenější terén s většími pozorovacími vzdálenostmi. V takovém prostředí zpravidla panují lepší světelné podmínky, pro které dvaačtyřicet milimetrů průměru bohatě postačí – zatoužíte-li po modelu do šera či horších světelných poměrů, sáhněte raději po větším bratříčkovi Elanus 8×56 HD. Poslední dvě písmena v názvu obou triedrů výrobce nevysvětluje, nicméně jimi naznačuje, že se můžete těšit na kontrastní a ostrý obraz.

Překvapivě lehký

Dalekohled obdržíte v bytelné krabici chránící obsah před poškozením, v níž se kromě samotného přístroje nachází neoprenový popruh na krk, textilní pouzdro, návod k použití a mikrovlákenný hadřík na čištění optiky s logem. To má podobu tetřeva (latinsky Tetrao), na jehož ochraně ve volné přírodě se výrobce dlouhodobě podílí. Podobně jako většina ostatních produktů TETRAO dostal i nový binokulár latinský název odkazující na živočicha nebo rostlinu. Tentokrát padla volba na luňce šedého (Elanus caeruleus) – dravého ptáka proslulého vynikajícím zrakem. 

Hned po vyjmutí z krabice zjistíte, že to TETRAO se "zeštíhlovací kúrou" myslí vážně. Když jsem dalekohled osadil popruhem a s gumovými krytkami objektivů i okulárů jej položil na digitální váhu, objevil se na displeji údaj 753 g. A to činí ze slovenské novinky jeden z nejlehčích triedrů své třídy. Lví podíl na muší váze má odolné hořčíkové tělo potažené syntetickou pryží, která se od starších modelů TETRAO liší hned ve dvou ohledech: dostal hnědou barvu místo lahvově zelené a má jemně strukturovaný povrch. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že díky protiskluzovému povrchu dalekohled pevně sedí i ve zpocené dlani nebo v rukavicích.

Pogumování dodává triedru také voděodolnost, byť konkrétní úroveň těsnosti Tetrao neuvádí. Co se týče konstrukce, kombinuje Elanus osvědčené prvky binokulárních dalekohledů – například centrální ostření – s elegantním designem. Oceňuji zejména minimum výstupků, za které by se triedr mohl zachytit uvnitř brašny nebo za větev při pohybu v terénu.

Vychytaná optika

Čočky se mohou pochlubit antireflexním ochranným povlakem FMC (Fully Multi-Coated) neboli vícenásobnou povrchovou úpravou. To v praxi znamená, že jsou všechny plochy optiky opatřeny několika extrémně tenkými vrstvami sloučenin kovů, ježse nanášejí ve vakuu a brání odrazům od povrchu skla. K vašemu oku tak pronikne více světla – binokuláry ošetřené metodou FMC obvykle nabízejí propustnost 90–95 % a u Elanusu činí naměřená hodnota 90,7 %. Škodlivé UV záření naopak FMC z velké části odfiltruje a u vnějších skel má i další výhody: zabraňuje demaskujícím odleskům a zvyšuje odolnost vůči škrábancům.   

Zbytek optické soustavy připadá na hranoly Schmidt-Pechan. Jejich střechové (roof) uspořádání principiálně nabízí o něco horší optické parametry něž klasické hranoly typu porro, nicméně systém zvolený designéry TETRAO se vyznačuje špičkovým zpracováním z baryového korunového skla BaK4s minimální disperzí. Střechové hranoly navíc umožňují triedru mít rovné tubusy, které přispívají ke kompaktnosti i pohodlnému úchopu. Aby benefitů nebylo málo, dostaly hranoly fázovou korekci PC (Phase Correct) a vrstvu dielektrických zrcadlových povlaků, jež odrážejí více světla v celém spektru.

Díky zvolené optice činí šířka zorného pole při kilometrové vzdálenosti 113 m (respektive 6,5°). Tato hodnota se řadí k nadprůměru a při propátrávání rozlehlých luk či polí vám umožní rychlou detekci hledaného objektu. K výhodám širokého zorného pole patří i pohodlné sledování svižně se pohybujícího "cíle" – ať už jde o běžícího jelena nebo jedoucí automobil. Samozřejmostí je naplnění dutin dalekohledu dusíkem, který brání kondenzaci a tím i zamlžování. Současně zabraňuje vzniku plísní, čímž přispívá k delší životnosti.

Snadné nastavení

Jak už jsem zmínil, optiku z obou stranchrání gumové krytky matně černé barvy. Ta pro okuláry je společná, a abyste ji po sejmutí neztratili, dá se očkem přichytit k popruhu. Samostatné krytky objektivů připevnil výrobce k tělu pružnými poutky, takže tvoří integrální součást triedru. V obou případech se krytky dají sejmout tiše a neprozradí vás ani plaché zvěři, ovšem v rukavicích budete ty na objektivech odklopovat dost obtížně.

Kovové ovládací prvky mají opět černou nedemaskující barvu a zdrsněný povrch pro snadnější manipulaci, pogumované očnice dobře chrání proti nežádoucímu bočnímu osvícení. Pootočením je lze nastavit do jedné ze tří poloh, abyste dosáhli optimální vzdálenosti očí od čoček při pozorování s brýlemi i bez nich.

Příprava triedru před prvním užitím se provádí standardním způsobem. Nejprve nastavíte mezi pupilární vzdálenost, aby se středy okulárů ocitly v ose se středy vašich zorniček. Tubusy roztahujte od sebe tak dlouho, dokud neuvidíte zorné pole v jednom ostře ohraničeném kruhu. Některé modely mají mezi tubusy úhlovou stupnici, abyste příště jejich vzájemnou polohu rychleji nastavili podle zapamatovaného čísla. Tetrao tuto možnost nenabízí, takže si úhel musíte uchovat v hlavě jinak – vzhledem ke kompaktnosti Elanusu naštěstí nejde o větší potíž.

Pokud potřebujete na triedru vyrovnat dioptrický rozdíl mezi svýma očima, namiřte jej na jasný objekt vzdálený alespoň 20 m. Zavřete pravé oko a vylaďte centrálním ostřením obraz v levém okuláru tak, aby byl čistý a ostrý. Pak zavřete levé oko a obraz v pravém okuláru doostřete kroužkem dioptrické korekce. Tím řídíte Elanus přesně podle svého zraku a při pozorování objektů v jiné vzdálenosti budete manipulovat už jen se středovým šroubem.

Hurá do lesa

Popruh pro zavěšení na krk odpovídá řemenům fotoaparátů vyšších řad a také se obdobně připevňuje, samozřejmostí je nastavitelná délka a dostatečná šířka. Binokulár se dodává v textilní brašně vyztužené koženým pruhem a osazené chlopní na suchý zip. Dá se nosit buď přes rameno, nebo uchytit na opasek. Dalekohled do brašny pasuje dobře a líbí se mi i její minimalistická váha a měkké polstrování, nicméně otevírání pomocí velcro panelu je i při použití obou rukou a maximální opatrnosti dost hlučné.

Mé první dojmy tedy byly veskrze pozitivní a mohl jsem za slunného odpoledne vyrazit do lesa. S triedrem na krku jsem urazil několik kilometrů a potěšilo mě, že jsem nepocítil ani náznak bolesti za krkem. Slovenský dalekohled je opravdu příjemně lehoučký, řemen dobře rozkládá jeho váhu a díky rozšířeným okrajům neřeže do kůže. V parném letním počasí jsem se ovšem i pod relativně prodyšným materiálem zapotil.

V návodu stojí, že Tetrao Elanus 10×42HD ostří zhruba od 2,5 m, a tuto informaci mohu po odzkoušení potvrdit. Právě na takovou distanci mě totiž nechala přijít nebojácná ptáčata rehka i kosa – a při pohledu na ně mě nadchlo, jaké detaily jejich pírek dokáže optika triedru vykreslit.

Víc mě ale samozřejmě zajímala kvalita obrazu na větší vzdálenosti. Štěstí mi znovu přálo a v bývalém lomu jsem natrefil na poštolky kroužící ve výšce několika desítek metrů a vzdálenosti přes 100 m ode mě. Dokázal jsem sledovat jejich let, aniž by mi zmizely ze zorného pole, a i přes ostré slunce jsem mohl rozeznat samce od samice. Barevné podání hodnotím jako dostatečně věrné, byť při přehlížení širokého lomu a přeostřování na různé stromy či křoviny jsem si všiml, že obraz někdy působí jakoby měkčím dojmem. A to přesto, že ostřicí mechanismus funguje na jedničku a zobrazení detailů se mi líbí.

Pozoruhodné výsledky

Neplánovaně jsem dalekohled podrobil i zkoušce voděodolnosti – to když mě po cestě přepadl krátký, zato intenzivní letní deštík. Nechal jsem Elanus chvíli ležet na plochém kameni a po dešti jsem jej bez jakéhokoliv otření ihned začal používat – aniž by se skla zamlžila nebo dovnitř pronikla vlhkost. Po chvíli triedr přirozeně uschnul zavěšený na mém krku. Test v přírodě jsem zakončil pokusem, z jaké dálky skrz Elanus ještě přečtu text na směrovkách rozcestníku Klubu českých turistů. Vzdálenost jsem si odkrokoval, posléze na počítači změřil přes aplikaci Mapy.cz a šlo o úctyhodných 80 m.

Dalekohled se mnou putoval také do města, kde mě zajímala maximální distance, na jakou zvládnu spolehlivě rozeznat písmena a číslice na registrační značce zaparkovaného automobilu. Vzhledem k hlavnímu určení dalekohledů této kategorie jsem experiment provedl za plného světla a aplikace mi ukázala číslo, jaké jsem opravdu nečekal: 270 m! A to se limitujícím faktorem nestala optika, ale třes mých rukou… Nakonec jsem zkusil zjistit, na jakou distanci budu schopen při pohledu na člověka identifikovat základní rysy jako pohlaví, přibližný věk, hlavní barvy a prvky oblečení nebo provedení zavazadla (brašna přes rameno, batoh a podobně). Ani tentokrát Elanus nezklamal, protože výsledek přesahoval 200 m.

Závěrečný verdikt

Tetrao Elanus10×42HD je pro mě příjemným překvapením: může se totiž pochlubit optickými parametry, které očekáváte až u podstatně dražších modelů. Snadno se nastavuje, poradí si s hrubším zacházením a má hmotnost i rozměry cestovatelovy svačiny. Když si tohle všechno spojím s cenou 11 669 Kč, jen těžko budu hledat konkurenta, který by v dané kategorii mohl představovat volbu s lepším poměrem cena/výkon.

Samozřejmě musím dodat, že Elanus nebude vyhovovat všem nimrodům a každý si musí vybrat takový model, jaký odpovídá jeho požadavkům a způsobu lovu. Na druhou stranu, kompaktní binokulár si jistě najde příznivce i mimo cílovou skupinu myslivců. Osobně bych jej doporučil každému, kdo potřebuje rychle přehlédnout většíplochu a ověřit si dění ve svém okolí, aniž by musel na krku tahat kilo a více. Elanus tak ocení třeba záchranáři pátrající v terénu po pohřešovaných osobách, kapitáni malých plavidel, cestovatelé na trecích nebo pracovníci bezpečnostních agentur.

Autor blogu: Miroslav Mašek

Nabídku dalekohledů značky TETRAO naleznete na: Dalekohledy TETRAO