Pro lovce jelenů i zážitků

Pohodlná, teplá a skladná mikina poslouží při mnoha příležitostech. Vědí to i návrháři dánské společnosti Deerhunter, kteří pro nimrody a dobrodruhy připravili elegantní model Norden Insulated Fleece

Společnost Deerhunter se může pochlubit historií sahající do roku 1927, kdy rodina Engelových založila svůj první textilní podnik F. Engel K/S. Majitelé se po generace věnovali lovu a roku 1985 se rozhodli oděvní byznys s tímto koníčkem propojit. Jejich vášeň se zhmotnila právě ve značce Deerhunter specializované na lovecké a posléze i outdoorové oblečení. Během 90. let společnost zakomponovala do produktů moderní materiály v čele s mikrovlákny a funkčními membránami, roku 1997 se stala prvním dánským výrobcem oděvů v kamuflovaném provedení. Designéři specializovaných kolekcí nezapomněli ani na ženy nebo příznivce lovu lukem, přičemž o kvalitě kalhot, bund, vest či mikin svědčí zastoupení firmy ve třiceti zemích. Desetiletí dřiny se zúročila v roce 2009, kdy si Deerhunter coby dvorního dodavatele zvolila dánská královská rodina.

 

Lehká jako pírko  

Jednu z respektovaných výhod Deerhunteru představuje různorodost kolekcí – některé cílí na tradičněji smýšlející lovce, jiné oslovují spíše milovníky svěžejšího a modernějšího stylu. Právě do této skupiny výrobků se řadí mikina Norden Insulated Fleece, dostupná v pánském i dámském střihu a třech barevných variantách: zelené, červené nebo hnědé melanži.

Naposled zmíněné provedení ve velikosti XL se mi dostalo do rukou už více než před třemi lety. Hned jak jsem mikinu vzal poprvé do rukou, zaujaly mě – kromě elegantního zbarvení –dvě věci. Tou první byla minimální hmotnost, což potvrdila i elektronická váha: Ukázala totiž jen 435 g. A za druhé šlo o příjemný pocit z použitého materiálu. Dánové mikinu šijí z kombinace 88% polyesteru a 12% elastanu s gramáží 275 g/m². Do terénu jde o výborné spojení. První složka dodává vysokou odolnost, luxusní dojem při dotyku (podobný přírodnímu hedvábí) a zejména nízkou navlhavost. Jinými slovy, mikina toho dost vydrží a když se zpotíte nebo zmoknete, rychle uschne. Druhý materiál přináší nejen nemačkavost, ale také flexibilitu – mikina je tak akorát elastická, aby se vám v ní pohodlně vykonávala většina činností: od chůze s batohem na zádech přes střelbu po stavbu stanu. Za tuto vlastnost výrobek vděčí speciálnímu způsobu zpracování vlákna, jež se rozpíná ve vertikální i horizontální rovině a poskytuje nositeli maximální svobodu pohybu.

Zapínání obstarává jednocestný zip, na němž sice chybí označení výrobce (Deerhutner většinou sází na prémiové značky SBS nebo YKK), nicméně "běhá" hladce a při stovkách použití se ani jednou nezasekl nebo nezakousl do podšívky. Pod bradou jej Dánové překryli látkovou chlopní, která udržuje jezdce v suchu a brání zatečení vody pod bradu. Majitele plnovousů pak tento prvek ochrání od skřípnutí jejich ozdoby do zdrhovadla.

 

Užitečná po celý rok  

Stejné typy zipů kryjí obě boční kapsy, které poskytují dostatek prostoru, ovšem výrobce je umístil až příliš vysoko. To přináší zbytečné nepohodlí, když si do nich dáte ruce. Při vložení větších předmětů (například svazku klíčů) vznikají – i vzhledem ke strečovému materiálu – nevzhledné vybouleniny. Proto bych do kapes raději dával jen lehčí a tenčí věci: Sám v nich nosím třeba útlou peněženku na bankovky nebo mobil. Pochvalu naopak zaslouží rozměrná látková poutka na jezdcích, díky nimž zvládnete zapínání a rozepínání i v rukavicích.

Za velmi praktickou vychytávku, s níž se setkáte také u některých bund Deerhunter, považuju elastickou manžetu na konci rukávů. Přiléhá k ruce dost těsně, aby pod ni nefoukalo, ale neškrtí. Pokud ji přetáhnete přes hodinky, zůstanou v bezpečí pod látkou i při plném natažení paže. Chcete-li naopak mít displej či ciferník za všech okolností na očích, stačí posunout manžetu až za hodinky. 

Výrobce popisuje mikinu jako vychytaného společníka pro letní večer po západu slunce a začátek podzimu, stejně jako pro mrazivé dny, kdy oceníte další izolaci pod bundu. Vzhledem k tomu, že dánský kousek pravidelně nosím už dlouho, jsem měl možnost jej vyzkoušet snad za jakéhokoliv počasí. Při chladnějších jarních dnech představuje takřka ideální druhou vrstvu přes tričko. Vzhledem ke strečovému provedení ani nevíte, že máte mikinu na sobě – a to jsem její flexibilitu prověřil i při několikahodinovém štípání dříví nebo výměně proražené pneumatiky. Když si ve "flísce" večer sednete k táboráku, příjemně vás ohřeje – cítíte se v ní opravdu dobře a neprofoukne ji ani silnější vítr.

 

Lesní i městský kousek

Díky materiálovému složení a střihu lze mikinu použít také jako funkční tričko s dlouhým rukávem, případně strečový nátělník – promění se tedy v nejspodnější vrstvu, přes kterou přetáhnete teplejší kousek. Nebo si ji v létě oblečete jako vrstvu jedinou. Zpočátku jsem byl poněkud skeptický k tomu, zda Norden Insulated Fleece dokáže i v parném dni účinně odsávat vlhkost. Počkal jsem si na co nejslunečnější odpoledne, nahodil těžší batoh a pustil se do výšlapu kopců v Moravském krasu. Ačkoliv patřím k lidem, kteří se potí takřka vždy a všude, po sundání zavazadla mě čekalo příjemné překvapení. Na zádech jsem totiž neměl obvyklou "mapu" a ani během dalších kilometrů nenastal okamžik, kdy by mě pot studil.

Na podzim jsem mikinu zkoušel například v kombinaci s merino termotrikem a bundou Moor Padded od téhož výrobce. Dospěl jsem k podobně uspokojivým výsledkům – ještě při teplotách kolem 5 °C jsem se cítil komfortně, bez pověstného "klepání kosy" při delším čekání na místě i bez zbrocení potem během namáhavější práce. Jakmile teplota v zimě klesne pod bod mrazu, bude to chtít buď ještě jednu mezivrstvu, nebo zateplenější bundu – v mém případě Merkel Gear Boreas Gen. II s termoizolační výplní G-Loft. Ve všech případech mikina odvedla kvalitní práci, aniž by mě jakkoliv limitovala nebo šustila při nošení, oblékání či svlékání. Tuto vlastnost ocení zejména lovci, které dánská "flíska" neprozradí zvěři. 

 

Snadná péče

V batohu zabere skladná mikina jen minimum místa, proto jsem si ji navykl nosit s sebou v batohu na delší výlety třeba během teplejších dnů, kdy může hrozit rychlá změna počasí. Pro svůj elegantní vzhled se však hodí nejen do lesa a na trek, ale udělá parádu i ve městě. Designéři melanžový vzor doplnili o kontrastní detaily a ploché švy ve zlatavé barvě, stejně jako o výšivku loga s jelenem na levé straně. Výsledek působí elegantně i moderně, takže mikina kromě funkčnosti také vyjádří váš vztah k přírodě či myslivosti při kterékoliv příležitosti. Běžně ji nosím k džínům, s nimiž tvoří zajímavou kombinaci, a osvědčila se mi na norimberském veletrhu IWA OutdoorClassics nebo při přednáškách na survivalová témata pro Český červený kříž.     

Norden Insulated Fleece seženete v sedmi velikostech od S do 4XL. Výrobce doporučuje mikinu prát v pračce při 40 stupních za použití běžného režimu máchání i ždímání, nicméně raději obrácenou naruby. Instrukce na visačce zapovídají použití bubnové sušičky, vyhněte se též bělidlům. Pokud musíte kvůli výraznějším skvrnám použít chemické čištění, lze sáhnout po tetrachlorethylenu. Jestliže i přes nemačkavou úpravu chcete mikinu vyžehlit, nastavte teplotu maximálně na 110 °C. Dánský výrobek se vám odmění dlouhou životností i nadstandardním komfortem – ne náhodou jde o jeden z nejdéle užívaných kousků mého outdoorového šatníku.

Autor recenze: Miroslav Mašek

Tuto mikinu najdete na: Pánská funkční mikina Deerhunter Norden Insulated Brown