Porovnání fotopastí TETRAO Spromise S328 a SPYPOINT FLEX

Fotopasti slouží k identifikaci zvířat nebo zjišťování jejich počtu. Umožňují vám posoudit, jaká zvířata v dané oblasti žijí a jak často se objevují. Pomáhají také odhalit nechtěné pytláky a zloděje. Díky fotopastí můžete zvířata nejen efektivněji sledovat, ale také minimalizovat pravděpodobnost jejich vyplašení. Mělo by se pamatovat na to, že myslivost není jen umění lovu, ale také využití možností komunikace s přírodou v širokém smyslu. Není to jen o love zvěře a sbírání trofejí, ochraně, pozorování přírody, učení se návyků, analyzování, porovnávání a vyvozování vhodných závěrů. A právě pro takové situace je fotopast ideálním řešením. Níže uvádíme dvě fotopasti, které mají podobné parametry, ale výrazně odlišný způsob komunikace s uživatelem. Fotopast TETRAO Spromise S328 je na trhu již několik let. Je úspěšně využívána při myslivosti, neinvazivním pozorování zvěře, ochraně včelích úlů, sadů, rybníků a ochraně majetku, přičemž sbírá velmi dobré hodnocení od uživatelů. SPYPOINT FLEX je poměrně nové zařízení, které úspěšně zdomácnělo na trhu fotopastí a nabízí velmi dobré parametry. V tomto článku se podíváme na oba modely a porovnáme je z technického hlediska.

TETRAO Spromise S328 je fotopast o rozměrech 15,2 x 12,7 x 8,9 cm. Její rozměry vyplývají z toho, že ji lze napájet prostřednictvím 12 AA baterií, což umožňuje velmi dlouhé fungování v terénu. Síť se konfiguruje pomocí jednoduché počítačové aplikace a základní nastavení se mění přímo v nastavení fotopasti. Fotopast pořizuje barevné fotografie přes den a černobílé fotografie v noci pomocí účinných IR diod, pracujících v neviditelném frekvenčním pásmu 940 nm. Dosah detekce je až 25 metrů, což při zorném úhlu snímače pohybu 52° umožňuje sledování velkého prostoru před fotopastí.

Doba aktivace fotopasti po detekci pohybu je pouhých 0,6 sekundy. Kamera nahrává videa se zvukem ve Full HD 1920 x 1080 px při frekvenci 30 snímků za sekundu a pořizuje kvalitní fotografie s rozlišením až 30 Mpx. Podporuje paměťové karty až do velikosti 32 GB. Model S328 má obousměrnou komunikaci pomocí široké škály SMS kódů. Odesláním příslušného příkazu lze na požádání nejen vyfotit a odeslat fotografii, ale také provést řadu důležitých změn v nastavení, zda zkontrolovat stav baterie a paměti SD karty. Fotopast umožňuje posílat fotografie až na 4 telefonní čísla nebo e-mailové adresy současně. Na přední straně kamery se nachází pohybový senzor, čočka a IR diody. V zadní části je speciální otvor pro popruh pro upevnění a ocelové lanko, jakož i uchycení závitu stativu.

Stejný závit se nachází i ve spodní části, vedle kterého naleznete i 6 V port. Západka má otvory i pro visací zámek o průměru 4 mm. Uvnitř je 2,4" barevný LCD displej, ovládací panel, slot na paměťovou kartu SDHC 32 GB a slot na SIM kartu. Ve spodní části je mini USB port pro přímé stahování materiálů z fotopasti. Pravá strana je vyplněna prostorem na 12 AA baterií. Hmotnost celé fotopasti je 363 gramů (bez baterií). Zařízení má pevné a těsné pouzdro – stupeň ochrany je na úrovni IP67 a vyznačuje se kvalitní realistickou kamufláží.

Fotopast Spypoint FLEX se objevila na trhu v roce 2022. Jedná se o kompaktní fotopast s rozměry 13 x 10,67 x 7,88 cm. Je napájena prostřednictvím 8 AA baterií nebo baterií LIT-22 přímo od výrobce Spypoint. Konfigurace se provádí pomocí telefonní aplikace. Díky ní můžete snadno spravovat fotografie, měnit nastavení, kontrolovat stav baterie a kapacitu úložného prostoru na SD kartě. Na přední straně fotopasti se nachází pohybový senzor, objektiv, mikrofon a IR LED diody. Zadní část má speciální otvor pro popruh pro uchycení a ocelové lanko, uchycení na stativový závit a 12V port.

Boční strana patří zavírací západce, která umožňuje přístup do fotopasti. Uvnitř naleznete ovládací tlačítka, LED diody poskytující informace (Síla signálu, stav baterie, stav), slot na microSD kartu, košík na 8 AA baterií / LIT-22 baterii a zaslepený slot na SIM kartu, který není vhodné vybírat. Fotopast pořizuje barevné fotografie přes den a černobílé fotografie v noci pomocí účinných IR diod s frekvencí 850 nm. Dosah detekce je až 30 metrů a doba aktivace fotopasti po detekci pohybu je pouhých 0,3 sekundy. Kamera nahrává videa se zvukem ve Full HD 1080p a pořizuje kvalitní fotografie s rozlišením až 33 Mpx. Podporuje paměťové karty s kapacitou od 2 GB do 512 GB. SPYPOINT FLEX se dodává již s aktivovanými SIM kartami. Automaticky se připojí k nejlepší dostupné mobilní síti.

I když se hlavní síť stane nespolehlivou, FLEX bude automaticky monitorovat ostatní sítě, aby našla fungující síť. Fotopasti Spypoint mají integrované SIM karty, které je třeba dobíjet zakoupením měsíčního předplatného programu přímo na platformě výrobce spypoint.com. V bezplatném režimu fotopast funguje tak, že na platformu odešlete až 100 fotografií (ovládání na počítači nebo telefone pomocí vyhrazené aplikace) a za zbývající balíčky musíte zaplatit (zvýšení počtu odeslaných fotografií nebo času, ukládání materiálů na serveru).

Výrobce nabízí 3 různé předplatné balíky:

  • 5 €/měsíc: 250 fotografií a 7 dní historie fotografií,
  • 10 € / měsíc: 1000 fotografií a neomezený přístup k historii,
  • 15 €/měsíc: neomezené posílání fotek a neomezený přístup k historii fotek.

Uživatel tak nemusí ztrácet čas registrací nových SIM karet u operátora a konfigurací zařízení. Koupě předplatného samozřejmě není povinná a fotopast lze použít v základním balíku zdarma. Zařízení je vybaveno GPS a nahráváním videa do aplikace, tyto možnosti však zatím nejsou v Evropě dostupné. Výrobce na jejich implementaci pracuje a na tyto vymoženosti si musíme ještě počkat.

Tabulka porovnání základních parametrů fotopastí:

TETRAO SPROMISE S328 SPYPOINT FLEX
SIM karta SIM karta od jakéhokoli mobilního operátora, majitel fotopasti si SIM kartu vyžádá u operátora sám. Dvě SIM karty od výrobce Spypoint, kompatibilní s jakoukoli sítí, jsou zabudovány přímo ve fotopasti.
Režim odesílání MMS (až 4 telefonní čísla / 4 e-mailové adresy) Odesílání fotek přímo na váš spypoint účet (ukázka v aplikaci nebo na webu spypoint po přihlášení), kdokoli s přihlašovacími údaji si může prohlížet fotografie na svém chytrém telefonu nebo webovém prohlížeči.
Náklady V závislosti na operátorovi

100 fotografií měsíčně zdarma

Možnost zakoupení 3 balení:

5 €/měsíc: 250 fotografií a 7 dní historie fotografií,
10 € / měsíc: 1000 fotografií a neomezený přístup k historii,
15 €/měsíc: neomezené posílání fotek a neomezený přístup k historii fotek.

Vzdálená služba Obousměrná komunikace přes SMS příkazy Pomocí aplikace Spypoint
Způsob nastavení Nastavení operátora přes aplikaci, zbývající fotopasti na displeji, možnost jejich změny přes SMS příkazy. Pouze přes aplikaci
Rychlost spouště 0,6 sekund 0,3 sekund
Dosah blesku do 25 metrů do 30 metrů
Přísvit 940 nm 850 nm
Fotografie do 30 Mpx 33 Mpx
Kvalita/délka videa QVGA (320x240), WVGA (800x480), HD (720p), HD (1080p), délka videa: 1-30 sekund HD (1080p), délka videa: 15 sekund
Zvukový záznam Ano Ano
SD karta až 32 GB 2 až 512 GB
Napájení 12 x AA baterie, externí napájení 6V 8 x AA baterie, baterie LIT-22, externí napájení 12V
Displej 2,4" LCD Ne, jen LED diody poskytující informace (signál, stav baterie, atd.)
Rozměry (cm) 15,2 x 12,7 x 8,9 13 x 10,67 x 7,88
Hmotnost (g) 363 272

Fotopasti naleznete zde: Fotopasti