Nový TETRAO OTUS posouvá hranice lovu na novou úroveň

Termovizní technologie se stává důležitým nástrojem pro myslivce, zlepšuje jejich schopnost vyhledávat a sledovat zvěř, ale především přispívá k bezpečnosti lovu. Důležité je však zachovat etiku a zákon při využívání této technologie, aby se zajistilo udržitelné a etické myslivost. S pokračujícím vývojem bude termovize pravděpodobně hrát ještě důležitější roli v myslivosti a přinese tak nové možnosti pro lepší řízení managementu zvěře a ochrany kultur.

Výběr termovizního zaměřovače není v dnešní době vůbec jednoduchý, jelikož trh nabízí zařízení více značek či parametrů. Při samotném výběru je však důležité si prověřit nejen značku, ale také spolehlivost dodavatele a možnosti případného servisu. Na trhu se začínají objevovat různé napodobeniny, které jsou sice cenově dostupnější, ale v konečném důsledku se vám mohou celkové náklady na provoz či servis zařízení zvýšit několikanásobně.

Pro testování jsem si vybral TETRAO OTUS 650x 50Hz, s rozlišením jádra 640x480px @ 12 µm VOx, který by měl svými parametry splnit očekávání i těch nejnáročnějších lovců. Na první pohled velmi povedený model, s vhodně umístěnými ovládacími prvky, na mě hned zapůsobil s velmi intuitivním snadným ovládáním, připomínajícím optický puškohled. Jeho ovládání je tak jednoduché i za naprosté tmy a je vhodný i pro méně technicky zdatné myslivce. Určitě nesmím opomenout tělo ve 30 mm standardním tubusu, velmi podobné tvarům i hmotností tradičnímu puškohledu a musím přiznat, že mě úplně dostala montáž, nacházející se přímo v balení zařízení.

Krátkým kliknutím na tlačítko zapínání, se po krátké chvíli rozsvítí 0,39´OLED 1024x768 displej, na kterém si umíme upravit jas podle potřeby při 10 úrovních. Nejnižší úroveň jasu nám pomůže prodloužit výdrž baterie, ale také méně namáhá oko myslivce či osvětluje prostor za okulárem, což bývá rušivým momentem pro zvěř během lovu.

Pozitivně hodnotím extrémně dlouhou výdrž baterie, a to až 10 hodin. Musím přiznat, že mě při rozbalování balení zařízení překvapilo, že se v něm nacházely dvě baterie a dokonce i nabíječka k nim. Baterie se velmi jednoduše instalují do zařízení, takže i zapomnětliví myslivci nebudou mít problém s vybitím zařízení. Plusem je také, že externí baterie lze dokoupit u prodejce v ceně do 50 eur, proto nehrozí obava, že zařízení "zestárne" na bateriích.

Ovládání menu v zařízení je velmi jednoduché a intuitivní, pomocí jednoho otočného tlačítka lze nastavit celé zařízení, od nastřelení zaměřovače, přes změnu barvy kříže až po zapnutí funkce Wi-Fi. Pomocí Wi-Fi či Bluetooth připojení si můžete přes aplikaci propojit zaměřovač s mobilním telefonem, kde je možné si prohlížet nahraná videa, fotografie nebo přímo sledovat dění před objektivem a vyhodnocovat své zásahy či chování zvěře. Samozřejmostí je i funkce nahrávání videa před a po výstřelu.

Zaměřovač lze nastřelit až na 10 různých zbraní a díky balistické věžičce na množství vzdáleností od 50 do 500 metrů, což je u myslivců s více zbraněmi či kalibrami velký benefit. Ostření obrazu je velmi citlivé, takže i při větších vzdálenostech a zapnuté funkci "obraz v obraze" a větším přiblížení je obraz dostatečně ostrý a dovoluje nám bezpečně vystřelit. Kromě odolnosti vůči všem vnějším povětrnostním podmínkám, škrábancům a nárazům, se nezapomnělo ani na odolnost vůči zpětnému rázu. Ta je v tomto případě až do 6000 J, takže je vhodný pro každý obvykle používaný lovecký kalibr.

Závěr testu:

Pokud bych se měl rozhodovat o koupi takového zařízení, ve srovnání s konkurenčními zařízeními dostupnými na trhu, mě hned přesvědčí nejlepší cena na trhu a když si ještě domyslím, že jsem v balení navíc našel dvě baterie is nabíječkou či montážní kroužky, je cena tohoto zařízení daleko jinde. Také z množství nadupaných funkcí pozitivně hodnotím možnost dokoupení nových baterií, množství barevných palet režimů do každého počasí, výběr scénických režimů pro jasné zvýraznění cíle, či možnost výběru až 10 typů křížů. To vše dělá z tohoto zařízení opravdu těžko překonatelný model, do kterého se opravdu vyplatí zainvestovat. Těžko najít něco, co bych mu vytkl, možná maximálně tak příliš jemné protáčení kroužku na změnu barevných modelů, ale i to může být pro někoho se ztuhlýma rukama v zimě, či při manipulaci v rukavicích výhodou.

Autor blogu: Myslivec Jakub

Termovízny zameriavač TETRAO OTUS 650x nájdete tu: OTUS