Neodolatelná a užitečná laskomina

Jedním z klíčových faktorů ovlivňujících zdraví zvěře je kvalita výživy. Nejde přitom jen o přikrmování ve vhodných obdobích, ale také o doplňování cenných minerálů. Vyzkoušel jsem jeho moderní podobu pomocí solné pasty.

Zvěř potřebuje hodně minerálů zejména v jarním období, kdy po zimě přechází na zelené krmivo. Jejich správná hladina je důležitá kvůli udržení a zlepšení kondice, současně podporuje růst paroží i toulců. Tradiční způsob zaopatřování zvěře potřebnými látkami představuje kamenná sůl, kterou myslivci ve formě hrud či homolí pokládají ke krmelcům. Takové řešení má však několik nevýhod. Uvedený produkt zpravidla obsahuje pouze chlorid sodný, zatímco jiné prospěšné látky z něj zvířata nezískají. Kamenná sůl neumožňuje regulovat množství olízané zvěří, takže může hrozit "předávkování" (doporučená denní dávka činí 10–50 g podle velikosti zvířete) nebezpečné zejména v místech s nedostatkem vody k pití. V neposlední řadě se kusy krmné soli stále častěji stávají předmětem zájmu nenechavců, kteří je od krmelců ukradnou pro vlastní užití. Jako vhodná alternativa řešící popsané problémy se jeví právě solné pasty, mezi nimiž se ke špičce řadí produkty DEUSA. Vyrábějí se pro německou značku Eurohunt se sídlem v durynském Harztoru, která se už přes 20 let zabývá dodáváním loveckých potřeb z různých koutů světa specializovaným prodejcům.

Stačí nanést špachtlí

Pasta DEUSA vzniká v pěti různých provedeních: neutrální, jablko, anýz, lanýž a kouřové aroma. Každá verze je primárně určena pro jiného strávníka – kupříkladu aroma a příchuť anýzu cílí na vysokou, srnčí a dančí, zatímco lanýž nejlépe přijímá černá zvěř. Myslivec svou pastu dostane v praktickém plastovém kbelíku bílé barvy, do něhož výrobce dávkuje 2 kg. Kyblík má průměr jen 16,5 cm, je opatřen sklápěcím držadlem, jeho víko pevně drží a před nechtěným otevřením jej chrání i pojistka. Díky těmto vlastnostem může nimrod nést pastu s sebou doslova kamkoliv a v autě snadno převážet i více balení.

Na horní straně víka je samolepkou uchycena plastová špachtle, s jejíž pomocí se pasta nanáší. Odtržení před prvním použitím nevyžaduje příliš síly a na nálepce si přečtete upozornění, že byste měli pastu nejprve promíchat. Poté naberete špachtlí požadované množství a aplikujete jej na zvolené místo – výrobce doporučuje pařez nebo jakékoli vhodné kusy či zbytky dřeva v terénu. Důležité je vybírat tak, aby se pasta nacházela ve výšce dostupné pro preferovaný druh zvěře. Vyhnout byste se měli vyváření slaniska na živých stromech, protože by zvěř mohla při konzumaci pasty poškodit kůru nebo okousat listí.

Podle popisu na kbelíku by pasta měla po aplikaci rychle zatvrdnout, což brání jejímu stečení na zem a znehodnocení. V celém textu bohužel nenajdete ani slovo v češtině – informace o složení a vlastnostech se uvádějí pouze v němčině, angličtině, francouzštině a italštině. Použití pasty je sice snadné a intuitivní, přesto by se základní popis hodil – ne každý tuzemský myslivec ovládá cizí jazyk a některým tak nezbyde než zamířit na internet a najít si údaje na webu prodejce.

Výživa i vábení  

Základ pasty tvoří chlorid sodný, doplněný o minerální soli obsahující hořčík, draslík a vápník (viz tabulky za článkem). Zhruba čtvrtinu objemu představuje voda, díky níž výrobek získává svou pastovitou konzistenci. Na kyblíku se nachází též info ke konkrétního aromatu, byť v dost obecné podobě – například "přírodní jablečná příchuť." 

Komplexní složení patří k hlavním výhodám pasty, a navíc si jej můžete podle potřeby upravovat. Do neutrální varianty lze přimíchat libovolné aroma a všechny druhy se dají doplnit dalšími látkami důležitými pro výživu zvěře. A co víc, pasta se dokáže proměnit i v medikament. Pokud z ulovených kusů nebo třeba analýzou trusu zjistíte, že některý druh zvěře ve vaší honitbě trpí určitým zdravotním problémem, nic vám nebrání po konzultaci s veterinářem vmíchat do pasty příslušné léčivo. Oproti soli se výrobek dá též snadno dávkovat – nanesete na jedno místo jen takové množství, které by do sebe například srny v dané oblasti měly dostat. Jakmile vše spotřebují, stačí "nátěr" obnovit. Takový postup samozřejmě vyžaduje časté a pravidelné kontroly slaniska, což některé myslivce od užívání past odrazuje. Péče o zvěř by však měla patřit k prioritám, navíc lze instalovat fotopast s funkcí posílání snímků do mobilu a stav slaniska kontrolovat z pohodlí domova.  

Kromě doplňování minerálů může solná pasta pro myslivce plnit i jiné funkce. Díky obsaženým aromatickým látkám zaznamenají zvířata aplikovanou vrstvu i zdálky, takže ji můžete použít k jejich přilákání na požadované místo za účelem pozorování, lovu nebo fotografování. Stačí pastu nanést v dohledu od posedu a nechat několik dnů působit, aby si zvěř navykla. S vábením souvisí i poslední způsob využití. Kamenná sůl není cítit a zvíře se o ní dozví jen poté, co ji spatří. Nimrodi ji tedy musejí pokládat na místa, kam už je zvěř navyklá chodit – typicky ke krmelcům. Pastu naopak vůně pomáhá zvířatům lokalizovat. Jde proto o ideální prostředek, jakým ve vámi zvolené lokalitě vytvořit nové slanisko a naučit tam čtyřnohé "zákazníky" chodit.  

Navzdory počasí

K otestování jsem obdržel pastu DEUSA v jablečné variantě. Kbelík má dost úzké madlo, které ale vzhledem ke dvoukilové hmotnosti obsahu neřeže do ruky. Navíc se kyblík vzhledem ke kompaktním rozměrům vejde i do běžného batohu, v němž ještě zůstane dost místa na další vybavení. V mém případě šlo třeba o fotopasti, které by zdokumentovaly dění na slaniscích.

Pro aplikaci pasty jsem si vybral dvě lokality s vysokou pravděpodobností výskytu srnčí zvěře, avšak ne přímo na místech, kam často chodí. Kdybych ji nanesl hned u krmelce nebo vyšlapané cestičky, nemohl bych totiž vyzkoušet vábicí účinek. Proto jsem zvolil pařez vzdálený asi 100 m od krmelce, zatímco druhé slanisko se mělo nacházet několik desítek metrů od stezky rýsující se ve vrstvě spadaného listí a obklopené srnčími bobky.

Po otevření víka mě překvapila růžová barva – vzhledem k jablečné příchuti bych čekal spíš zelenou. Při promíchávání jsem zjistil, že konzistence se podobá tmelu a že se pasta díky pružnosti špachtle snadno nanáší. Na prvním pařezu držela dobře a za pár minut jsem tenčí vrstvou pokryl celou jeho vodorovnou část. Byl jsem zvědavý, zda bude ulpívat i na nerovném povrchu, proto jsem v druhém případě zvolil šikmý pařez. Ani teď nebyl s aplikací problém, a to přes teplotu blízkou nule. Zachytit návštěvníky slanisek měly fotopasti TETRAO Strix 18 a Spypoint Force-Pro, instalované v bezprostřední blízkosti. 

Obě místa jsem během následujících dvou týdnů navštívil celkem pětkrát. Lednové počasí se mezitím dost proměňovalo: Z příjemně slunného připomínajícího spíš podzim přešlo v ryze zimní s bílou nadílkou, teploty kolísaly od +5 °C do -5 °C, nakonec sníh zmizel a nahradil ho liják. Tyto změny mi umožnily pozorovat, jak růžová hmota reaguje na nejrůznější podmínky. Při teplotách nad nulou měla trochu řidší konzistenci, než jsem očekával, přesto ze šikmých ploch samovolně nestékala. Když začalo mrznout, zachovala si charakteristiky pasty, takže ji zvěř mohla olizovat bez nutnosti okusování.  

Funkční lákadlo

Ještě než jsem zkontroloval fotopasti, mohl jsem pouhým okem zjistit, zda pasta zvěř přivábila – v její vrstvě jsem spatřil stopy po olizování a někdy byla spotřebována takřka kompletně. Už úvodní návštěva a prohlídka záznamů skončila příjemným překvapením. Přestože byla DEUSA na místě pouhé dva dny, k pařezu u vyšlapané cestičky přilákala několik srnek. A ještě více mě potěšily fotografie ze slaniska u krmelce, kam hned první noci zavítala trojice divokých prasat. Jablečné aroma zjevně funguje a plní svou vábicí funkci, přičemž kromě očekávaných návštěvníků zaujalo i černou zvěř.

Během návštěv jsem olízanou pastu vždy nahradil novou vrstvou. Při prudkém dešti její konzistence dále zřídla, přesto na zvlhlém dřevě držela. Prohlídka fotopastí potvrdila pravidelné navštěvování slanisek srnčí zvěří, a to primárně v nočních hodinách. Jakmile si zvířata míst s laskominou jednou všimla, chodila na ně opakovaně. Německý výrobek tedy opravdu dokáže pomoci s vytvořením nového slaniska, přivábit zvěř a stát se účinným prostředkem doplňování minerálů. Kromě myslivců přijde solná pasta vhod také farmářům, kteří ji využijí pro výživu ovcí, koz nebo koní.

Složení

Chlorid sodný - 63,00 %
Chlorid hořečnatý - 8,30 %
Pšeničná krmná mouka - 1,70 %
Chlorid draselný - 1,20 %
Uhličitan hořečnato-vápenatý - 0,24 %
Voda - 25,56 %

Obsažené minerály

Sodík - 24,80 %
Hořčík - 2,12 %
Draslík - 0,60 %
Vápník - 0,03 %

Autor blogu: Miroslav Mašek

Solnou pastu a mnoho jiných vnadidel naleznete zde: Vnadidla Eurohunt