Když křoví jako úkryt nestačí

Často se s přáteli lovci vydávám na noční toulky, protože mě baví sledovat jejich činnost a lecčemus se přitom přiučit. Jako instruktor kurzů přežití se umím pohybovat v terénu, nicméně s některými aspekty myslivcova života se teprve seznamuju. Patří k nim i způsob, jakým detekují a identifikují zvěř. Přístroj pro noční vidění už vlastním, po nedávném pobytu s kamarádem na posedu jsem však zatoužil po další vychytávce, která by mi umožnila vyhledávat cíle i podle tepelné stopy. 

S vestavěným akumulátorem

Na základě zkušeností lovců i sledování videí na YouTube jsem od začátku měl jasno ve dvou věcech: Nebude to levné zařízení a každá investovaná koruna navíc zásadně ovlivní kvalitu výsledku. Peněz není nikdy dost, a tak jsem začal pátrat po co nejzajímavějším poměru mezi cenou a výsledkem. Moje volba padla na slovenskou značku TETRAO, jejíž výrobky v Česku prodává společnost IBO CZ. Důvodů mého výběru bylo hned několik. Široká nabídka modelů termovizí v různých specifikacích, vstřícný přístup a také to, že z portfolia IBO CZ vlastním už dvě svítilny Olight a jsem s nimi nadmíru spokojen.

Oslovil jsem tedy prodejce a požádal jej o radu. S vybavením tohoto typu už mám zkušenosti, ale není nad to si dodavatele v dalším segmentu trochu otestovat a něco užitečného se zároveň dozvědět. Po konzultaci jsem zvolil typ TETRAO Bubo H-19X, jenž nejlépe odpovídal mým představám ohledně detekční vzdálenosti, průměru vstupní čočky, obnovovací frekvence a možnosti připojit mobilní telefon přes wifi pro případný záznam.

Popisovat obal a přiložený návod mi přijde zbytečné, dodám snad jen, že vše je profesionální a krabička přístroj při přepravě spolehlivě ochrání. Součástí balení je i nabíjecí kabel – termovize totiž nebude vaše konto vysávat neustálým kupováním nových baterií, ale má integrovaný akumulátor nabíjený pomocí rozhraní USB-C. Nechybí ani hadřík na bezpečné očištění čočky.

 

Čtveřice tlačítek

Bubo H-19X má čtyři ovládací tlačítka. Dlouhým stisknutím knoflíku on/off termovizi aktivujete. Základní start trvá asi 5 sekund a přístroj se automaticky zkalibruje, čímž se přizpůsobí okolí a panujícím teplotám. Krátkým stisknutím uvedete Tetrao do stand-by režimu, z něhož se, "nastartuje" za 1,5 sekundy, což je pro podmínky lovu či pozorování ideální.

Druhé tlačítko slouží k fotografování. Termovize má vnitřní paměť 8 GB a nemusíte ji tedy připojovat k mobilní aplikaci kvůli fotkám pozorované zvěře – tím přístroj potěší hlavně ,"offline" lovce. Dlouhým stlačením téhož knoflíku začne termovize pořizovat video záznam. Další v řadě je tlačítko Mode, kterým vyberete jeden ze čtyř barevných profilů. Patří sem klasický režim white hot (teplé se zobrazuje bílou barvou) a black hot (teplé se zobrazuje černou barvou). Následuje fúze, kdy dochází k zabarvení celého spektra od oranžové po fialovou – čím tmavší odstín, tím je sledovaný objekt studenější. Poslední možnost zahrnuje režim red hot, v němž je každý předmět vyzařující teplo nejen zabarven bílou, ale nejteplejší místa navíc červenou. Čtvrté tlačítko ovládá volbu digitálního zoomu až do hodnoty 8x.

První použití termovize je vyloženě intuitivní a návod vlastně ani nepotřebujete. I tak není na škodu jej pročíst z důvodu správného používání některých funkcí. Za sympatickou považuju například možnost ostření otáčením přední čočky (vedle standartní dioptrické korekce), jako tomu bývá u lepších puškohledů. Tím výsledný obraz vyladíte na maximum možného.

Spolehlivá detekce

Při prvním testu jsem se vydal na běžnou lesní cestu, která na šoulačku nebyla optimální, i tak jsem dosáhl jistého úspěchu a přiblížil se k srnci na 50 m. Bohužel se dobře schoval mezi stromy a nemohl jsem použít poměrový dálkoměr. Přesto se zvěři nepovedlo zcela skrýt a zbylo mi dost času na pokusy s fotkami v takto obtížných podmínkách.

Nazítří jsem vyrazil s kolegou lovcem na jím zvolené místo, kde byla posečená tráva a ve výhledu nic nebránilo. Na mušku nám přišel pouze zajíc a mladé srnče. I tak mne překvapilo, jak snadno a detailně jsem ušáka detekoval na 120 m a mladého srnce na 180 m. Vše proběhlo ještě za soumraku a bylo možno použít laserový dálkoměr. Stavbu těla i druh zvěře jsem rozpoznal naprosto bezpečně a večerní pastva poskytla zajímavou podívanou.

Během třetího pokusu jsem byl limitován vzrostou kukuřicí, obilím i trávou. Nejsem posedový typ a chodím většinou na šoulačku, takže se mé šance na opravdu pěkné pozorování do doby žní snížily. Přesto jsem při poslední obchůzce rajonu narazil na nádherné stádečko daňků, které se na 110 m nechalo pozorovat velmi dlouho, než jej vyplašil nedaleko projíždějící vlak.

Kompaktní a výkonná

Za pohybu v terénu jsem si Tetrao Bubo H-19X velmi oblíbil. Překvapila mě nízká hmotnost, vysoká výdrž na jedno nabití akumulátoru, možnost umístit termovizi na stativ a ovládání přes aplikaci. Výraznou tepelnou stopu bezpečně detekujete na vzdálenost přesahující 1,5 km. Kráčející lidskou postavu jsem rozpoznal na více než 800 m, a to je hodnota pro lov více než dostačující.

Díky v dané cenové kategorii vysokému rozlišení 384 x 288px a 13 mikrometrové technologii jsem ocenil i kvalitu přeneseného obrazu, která se samozřejmě rapidně zhoršuje při použití digitálního zoomu většího než 2x, ale s tímto faktem se potýkají všichni výrobci. Zařízení TETRAO Bubo H-19x bych směle doporučil lovcům, kteří chtějí mít jistotu správné detekce a identifikace lovené či pozorované zvěře, i všem, kteří zvažují, jestli tato střední třída termovizních přístrojů je už dostatečně výkonná pro lovcovu potřebu.

Autor článku: Joseff Bulák

Celou nabídku termovizi TETRAO naleznete na: Termovize TETRAO