Jak si vybrat puškohled?

Posedové, nadhánkové nebo univerzální? Sháníte puškohled, no nevíte, na základě čeho si vybrat? Využití puškohledu je hlavním bodem, od kterého se musíte odrážet. Čtěte dál a poradíme vám.

Typy puškohledů

Posedové puškohledy

Označení puškohledů na střelbu z posedů není velmi korektní, ale představují zařízení s pevným zvětšením.

  • Disponují zvětšením 6 až 8 s průměry objektivů od 42 do 56 mm
  • Jejich zorné pole je malé, ale světelnost velmi kvalitní
  • Jsou vhodné k střelbě do vzdáleností až 200 metrů

Nezapomínejte, že parametry puškohledu nejsou všechno. Záleží i na schopnostech střelce, který bude puškohled používat. Patří sem puškohledy se zvětšením 8x56 či 7x56.

Nadhánkové puškohledy

Představují puškohledy, které využijete při rychlé střelbě na pohyblivé cíle v krátkých vzdálenostech do 100 metrů v dobré světelnosti.

Zvětšení puškohledů je velmi malé, ale zorné pole je mnohem větší než u posedové puškohledech.
Velké zorné pole dokonale pomáhá při rychlém nalezení a zamíření na cíl.
Mezi takové puškohledy patří modely se zvětšením 1-8x24, 1,1-4x24, 1-4x24 či 1.25-4x24.


Univerzální puškohledy

Mezi univerzální puškohledy patří modely puškohledů, které mají variabilní zvětšení. U těchto modelů jde o zařízení s optickým ZOOM-em. Variabilní zvětšení se nastavují mechanicky - jednoduchým otočením na tubusu.

Aby budoucí uživatel věděl, jaký má puškohled ZOOM, ví to jednoduše zjistit. Stačí jen vydělit největší zvětšení nejmenším zvětšením.

Příkladem je puškohled Leica PRS 5-30x56i PRB. Zvětšení 30 vydělíme zvětšením 5 a dostaneme číslo 6 - představuje 6-násobný ZOOM.

Na trhu s puškohledem se nejčastěji nacházejí modely se ZOOM-em v rozmezích 3 - 8-krát. Čím větší je ZOOM, tím je puškohled univerzálnější.
Využijete ho na střelbu z posedů, na posliedky, během nadhánok v podzimních a zimních měsících, až po střelbu na dlouhé vzdálenosti.

  • Při malém zvětšení je zorné pole zařízení velké.
  • Při zvětšení středních rozměrů má puškohled skvělou světelnost i při horších světelných podmínkách.
  • Velké zvětšení posouvá model puškohledu na úroveň schopnosti střelby na velké vzdálenosti.
  • Mezi nejvíce používané puškohledy z řady univerzálních patří 3-18x50 či 3-12x56.

Parametry, které si všímejte !!!

Ovládání

Puškohled musí mít velmi jednoduché a intuitivní ovládání. Před střelbou a během ní je důležité vědět rychle a pohodlně nastavit puškohled tak, aby bylo zaměření cíle co nejvíce komfortní.

  • Funkce ovládání musí být umístěny tak, aby byly rychle dostupné i za použití rukavic nebo během tmy.
  • Při variabilních zvětšeních by mělo být přiblížení vyvýšené, aby bylo znatelné, jaké přiblížení je nastaveno.
  • Velkou roli hraje i fakt, zda je střelec pravák nebo levák. Vždy je lepší si puškohled předem chytit a vyzkoušet. Funkce musí spolupracovat plynule a optimálně ztuha, aby se nestalo, že se změní určitými vlivy (chůze, výstřel, otřesy).
  • Puškohledy vybavené světelným bodem musí mít plynulou regulaci.
  • Zařízení by si mělo pamatovat poslední intenzitu osvětlení a po zapnutí by mělo svítit tak, jako před vypnutím

Tubus

Při tubusu je důležité, aby byl vyroben z jednoho kvalitního a odolného materiálu. Mezi tyto materiály patří hliník, dural a jejich slitiny.

  • Puškohledy se převážně vyrábějí s průměry tubusu mezi objektivem a okulárem o velikostech 25,4 mm, 30 mm a 36 mm. Čím je jeho průměr větší, tím poskytuje větší propustnost světla. Závisí od něj i světelnost a velikost zorného pole.
  • Povrchová úprava musí odolávat otěrem, oděrem a všem přírodním vlivům. Nejspolehlivější provedení tubusu je v tmavé a matné verzi. Ty neodrážejí sluneční paprsky a měsíční světlo.

Optika

Základním faktorem při otázce na optiku je, aby všechny její části sestávaly z optického skla. Světově uznávané společnosti na výrobu optiky využívají skla od německého výrobce Schott.

Vždy se zaměřte na ostrost celého obrazu, hlavně na okrajích zorného pole. Při pohledu přes puškohled musíte vidět ostře daný cíl, zároveň i záměrnou osnovu a kvalitní barvy prostředí.
Pro zajištění vodotěsnosti a zabránění pronikání prachu a nečistotám je třeba, aby byla optika plněná nejkvalitnějším plynem - dusíkem.

Umožnění té nejlepší světelnosti poskytují antireflexní vrstvy na čočkách a čiré sklo. Puškohledy nejvyšší kvality jsou vybaveny ochranou na vnějších čočkách k zabránění povětrnostních vlivů. (Během deště se kapky vody spojují do jedné velké a odtékají is možnými nečistotami prachu.)

Mechanika

Mechanika tvoří základ kvality každého puškohledu. Jde o rektifikační točidla, které umožňují změny polohy kříže při nastřelování zbraní. Základ je, aby zbraň držela nástřel při otřesech a při zpětných rázech po každém výstřelu.

  • Záměrná osnova se posouvá klikáním. Jedním klikem se osnova posouvá při 100 metrech o 1 cm nebo o ¼ MOA, což představuje 7 mm. Při nekvalitních a levnějších mechanikách v puškohledech se stává, že při nastřelování je obtížné dokonale nastřelit vaši zbraň.
  • Při koupi modelu je lepší si vždy pro jistotu zkontrolovat fungování točítiek až na samý doraz. Při jakémkoliv zaseknutí nebo jiném zaváhání zvažte koupi jiného puškohledu.

Balistická věžička jako výhodné plus

Při puškohledech vybavených balistickou věžičkou střílíte na mnohem delší vzdálenosti než s modely bez věžičky. Pomocí věžičky se rychle přenastavit osnova podle vzdálenosti, ve které se nachází cíl. Do její výbavy patří stupnice, která se jednoduše točí podle vzdáleností.

Puškohledy se montují na zbraně s rozdílnými kalibru a střílejí se různé náboje. V těchto případech je balistika každé zbraně jiná. Proto jsou věžičky vybavené vyměnitelnými kroužky s různými balistickými křivkami od závislosti kalibrů a střeliva.

Spolehlivost užívání balistické věžičky se zvyšuje využíváním dálkoměrů. Upřesňuje se tak měření vzdálenosti.

Balistická věžička představuje skvělého pomocníka na dlouhé vzdálenosti, které jsou delší než 250 metrů. Pokud se vzdálenosti střelby pohybují okolo 200 m, balistická věžička není nutná.

Paralaxa

Paralaxa je nastavení optického systému, které se provádí mechanicky. Korekce paralaxy napomáhá k výsledku, že cíl je zaostřen při jakékoliv vzdálenosti.

Některé puškohledy nemají paralaxu a jsou nastaveny na určitou vzdálenost, zpravidla to je 100 m.

TIP: Nastavená paralaxa v puškohledech má chybu při střelbě na 300 metrů cca 5 cm. Při větších vzdálenostech je třeba si zakoupit puškohled s funkcí regulace paralaxy.

Regulací paralaxy lze také odhadnout vzdálenost mezi střelcem a cílem. Jedinou podmínkou je, aby byly vzdálenosti výrazné. Pro ty, kteří loví na dlouhé vzdálenosti, regulace paralaxy je přímo nutná.

Záměrná osnova

V dnešní době nabízejí výrobci zákazníkům mnoho puškohledů s různými záměrnými osnovami v první a druhé ohniskové rovině. Pro lepší využitelnost je výhodnější druhá ohnisková rovina. Osnova se nezvětšuje, aby byla osvětlena.

Osvětlení záměrné osnovy musí být osvícené tak, aby bylo osnovu vidět ve sněhu a za ostrého slunce. V noci nesmí velmi slunit oči. Ostrost okrajů světelného bodu nesmí být rozmazaná a bez nepravidelného tvaru.

Velikost světelného bodu

Při puškohledech se zvětšením 6x se velikost světelného bodu pohybuje v rozměrech od 5,6 mm do 12 cm. K střelbě na delší vzdálenosti a v noci je výhodnější nejmenší světelný bod.

Velký světelný bod je výhodou jen při nadhánkových puškohledech na krátké vzdálenosti.

Nic neztrácíte ani v případě, že se světelný bod po určité nečinnosti nebo ve svislé poloze zbraně vypne sám. Šetří baterku.

Cena

Ceny kvalitních puškohledů jsou širokospektrální. Pohybují se od několika stovek až do tisíců korun. Záleží na situacích, kdy ho budete používat.

Cenově dražší jsou puškohledy, které mají nastavitelnou paralaxu, světelný bod, plynulou regulaci, kvalitní optiku nebo balistickou věžičku.

Odrazte se od účelu

Promyslete si, na jaké příležitosti budete puškohled využívat a co od něj očekáváte. Při montáži puškohledu nepřemýšlejte dlouho a zvolte si jednoznačně ocelovou montáž. Montáže z jiných materiálů či jejich kombinací nejsou kvalitní pro kulovnice. V případě potřeby nebo jakýchkoliv dotazů vám rádi a s ochotou poradíme.

Všechny kvalitní puškohledy najdete na: Puškohledy