Celý hlasový repertoár v kapse

Vybavení myslivce je velmi různorodé a vždy se přizpůsobuje preferovanému druhu lovu. Jeho součást může tvořit i miniaturní, avšak překvapivě účinná položka v podobě vábničky. Jednu z Německa jsme pro vás vyzkoušeli.

Vábení se při lovu používá odedávna. Luky, kuše i pušky nabíjené ústím nabízely nimrodům jen omezený dostřel, a tak museli něco vymyslet, aby se ke zvěři dokázali přiblížit na dostatečnou vzdálenost. A napodobování zvukových projevů různých živočišných druhů se přitom jevilo jako nejlogičtější. Ani v době moderních kulovnic s velkým dostřelem a optikou neztratilo umění vábit na významu. Taková zbraň vám totiž k ničemu nebude, když lovenou zvěř uvidíte tak zřídka, že ani nedostanete příležitost k výstřelu. Zkušení myslivci navíc potvrzují, že v lesním prostředí přibylo rušivých faktorů – v čele s častějším výskytem samotného člověka souvisejícím s rozvojem outdoorových aktivit. A býložravá zvěř se chová nejistěji i plašeji také v oblastech, kde žijí větší populace šelem jako vlk nebo rys.

Čtyři dekády zkušeností

Německý expert na vábení Klaus Weisskirchen vysvětluje, že instinktivní chování každého zvířete sestává ze tří hlavních částí: příjem potravy, rozmnožování a prostá snaha přežít. Vábení a zdokonalování různých modelů vábniček se Klaus věnuje přes 40 let. A za tuhle dobu v oboru si všiml, že kvůli zmíněným rušivým faktorům v krajině se smysly zvířat staly ještě citlivějšími a samotná zvěř opatrnější. Weisskirchen dodává: "Lidské smysly, sužované stresem z života v městské společnosti, jsou naopak stále horší a s bystrým vnímáním lesní zvěře se nedají srovnat. To vše musíte zohlednit a pokud vás láká lov s pomocí vábení, vybrat si pro něj ten správný nástroj. Pravděpodobnost úspěchu takového lovu bych popsal jako padesát na padesát, což z něj činí vzrušující zážitek."

Aby šance myslivců přece jen povyrostly nad tuto mez, vtěluje Weisskirchen své poznatky do vábniček prezentovaných na webových stránkách www.weisskirchen-lockjagd.info. To vše ve snaze dát myslivcům do rukou odzkoušený nástroj a motivovat je v duchu motta "naučte se imitovat hlasy zvířat a stanete se pánem svého revíru." Protože se raději věnuje své vášni než obchodu nebo marketingu, distribuci a prodej Weisskirchenových vábniček zajišťuje společnost Eurohunt. Sídlí v durynském Harztoru a už přes 20 let se zabývá dodáváním loveckých potřeb z různých koutů světa specializovaným prodejcům.

Z dlouhé řady Klausových vábniček se mi dostal do rukou model zvaný v němčině Edelholzmundblatter. Tato složenina popisuje několik základních vlastností výrobku. "Edelholz" neboli "vzácné dřevo" se vztahuje k hlavnímu materiálu, jímž je tropická dřevina wenge (Millettia Laurentii). Kromě líbivého tmavého odstínu se vyznačuje vysokou tvrdostí, pevností i hustotou, jež zvyšuje odolnost vůči vlhkosti. To činí z wenge atraktivní materiál pro intenzivně používané nástroje menších rozměrů, kde těžké dřevo nezpůsobí přílišnou hmotnost. Pro ještě lepší rezistenci vůči potu nebo slinám je vábnička ošetřena tekutým včelím voskem. Slovo "Mund" neboli "ústa" odkazuje na způsob použití a termín "blatter" zase na vibrační plátky, s jejichž pomocí lovec vyluzuje kýžené zvuky.     

 Precizní zpracování

Vábničku dostanete v rozměrné kartonové krabici, která je zjevně určena pro několik modelů: Konkrétní typ zjistíte pomocí průhledového okénka a prodejcem zaškrtnuté volby v seznamu na zadní straně. Nesmíte se tedy nechat zmást obrázkem srnce – Edelholzmundblatter se řadí k univerzálním vábničkám určeným pro různé druhy zvěře. O která zvířata jde, se však po rozbalení nedozvíte – jediný návod má podobu QR kódu na krabici, jenž směřuje na Weisskirchenův YouTube kanál s videomanuály k jednotlivým vábničkám. Tu svou si mezi videi najdete podle názvu nebo vzhledu.   

Už na první pohled zaujme Edelholzmundblatter výbornou kvalitou zpracování – německá preciznost čiší z každého detailu. Konstrukčně se produkt skládá z půlkulaté středové sekce a dvojice píšťalek, které z ní vybíhají na protilehlé strany. Mají podobu různě dlouhých "člunků" a v každé se nachází plastový vibrační jazýček či plátek, uchycený ke dřevu párem silikonových kroužků. Podobně pečlivě zpracovali naši západní sousedé i textilní pouzdro z hustého lodenu – klasického materiálu pro myslivce z bavorského prostředí. Je nejen dobře ušité, ale i praktické: Díky absenci suchých zipů se chlopeň otevírá zcela neslyšně, tkanina nešustí a spleteným řemínkem si Edelholzmundblatter pověsíte na krk, takže nehrozí jeho ztráta po vypadnutí z kapsy.   

Nyní nastal čas zjistit, kterou zvěř by tedy univerzální vábnička měla nalákat. V souladu s Weisskirchenovým tvrzením o základních zvířecích pudech je nástroj konstruován tak, aby s ním šly zejména u srnčího vyjádřit rozličné stavy – od úzkosti srny hledající mládě přes strach o život až po roztouženost v období říje.

Paleta zvuků

Nalákat před ústí hlavně však můžete i další zvěř kromě srnce. Po zhlédnutí Weisskirchenova videa jsem se dozvěděl, že trpělivý nimrod dokáže Edelholzmundblatter použít k imitaci zajíce, koloucha, králíka, kachny či obecně vyděšeného ptačího křiku. V závislosti na tom, který typ projevu daného druhu zvolíte, nalákáte jeho potenciálního sexuálního partnera, predátora (věrohodná imitace ušáků například zaujme zmíněnou lišku) nebo samici postrádající mládě.  

Žádný učený z nebe nespadl a i sám Weisskirchen poznamenává, že ovládnutí celé palety zvuků vyžaduje notnou dávku tréninku a praxe. Chce to se dokonale seznámit se všemi možnostmi, které Edelholzmundblatter nabízí. A to je trochu problém, protože jediný dostupný manuál má podobu zmíněného videa v délce pouhé 2,5 minuty. Zjistíte z něj, že přechodu mezi základními typy hlasů dosáhnete větším či menším zasunutím jednoho z jazýčků do úst – silikonové kroužky zajistí, že vibruje různě dlouhá část plátku, což způsobí změnu výšky i charakteru vylouděného tónu. Ještě jemnějších nuancí docílíte dlaněmi a jejich pohybem kolem vábničky. Musíte však vědět, zda použít kratší nebo delší plátek – ten subtilnější slouží kupříkladu k imitaci králíka nebo koloucha.     

Nejlépe by pomohl alespoň stručný psaný a obrázkový návod v češtině – i dlouholetí myslivci obeznámení s lovem pomocí vábení mi potvrdili, že bez něj s použitím Edelholzmundblatteru poněkud tápou. A shodli se, že "klasický" český myslivec je spíš staršího data narození i konzervativnějšího smýšlení, takže by tištěný manuál ocenil. Videa Klause Weisskirchen jsou navíc výhradně v němčině (včetně titulků), což může části lovecké komunity činit potíže.  

Vydařený kompromis

K praktickému testu jsem si přizval Daniela Svatoše, který má s lovem srnčího dlouholeté zkušenosti. Ve své praxi používá především tradiční višňovku neboli jednoúčelovou vábničku právě pro lákání srnčí zvěře: "Myslivci si obvykle kupují vábničku na takovou zvěř, kterou obhospodařují nebo chtějí lovit – zkrátka tu převažující v konkrétní honitbě. Jsem zvědavý, jakých výsledků dosáhneme s univerzálnějším Edelholzmundblatterem."   

Nechal jsem Danielovi několik dnů prostor s vábničkou trénovat a pak jsme se setkali u lesa. Soustředil se na své oblíbené srnčí a potvrdil mi, že s trochou cviku z německého nástroje opravdu vyloudíte hlas říjné srny, nářek srnčete i další Weisskirchenem avizované typy projevu. Při porovnávání německého modelu s višňovkou jsme se shodli, že jednoúčelová vábnička generuje poněkud vyšší a jemnější tóny, zatímco z víceúčelové vycházejí zvuky trochu hrubší. Příliš nás to nepřekvapilo – každý univerzální nástroj představuje oproti tomu specializovanému jistý kompromis. I tak byly hlasy vyluzované Edelholzmundblatterem natolik autentické, že se nám při čekané podařilo dva srnce navábit – a to přesto, že období srnčí říje už končilo.   

Německou univerzální vábničku hodnotíme jako prvotřídně zpracovaného pomocníka, který po patřičném tréninku dostatečně autenticky imituje projevy uváděných druhů zvěře. Oproti těm z videa se nám z ní dokonce povedlo dostat i hlas podobný jelenu sikovi. Pokud se věnujete výhradně jedinému druhu zvěře, zřejmě sáhnete spíš po specializovaném modelu. Edelholzmundblatter nicméně nabízí širší paletu využití – když se vám během čekané na srnce nedaří, můžete napodobit například zajíce a zkusit štěstí s jiným druhem úlovku.   

Klaus Weisskirchen

Budoucí odborník na vábení zvěře se narodil roku 1943 v domku na okraji lesa v zemském okrese Oberberg. Už jako kluk rád pobíhal po lese a poslouchal hlasové projevy zvěře, které se pak snažil napodobovat. Ve čtrnácti se začal učit puškařem, o dva roky později složil myslivecké zkoušky a coby dobrovolník chodil pomáhat na lesnickou školu. Přelom v jeho životě nastal v roce 1957, kdy se setkal s pytlákem. Ačkoliv sám přiznává, že nešlo o ideální způsob, právě od tohoto muže se mladý Klaus naučil základům umění vábit různé druhy zvířat. Nová zkušenost mu změnila život a v následujících desetiletích si podomácku vyráběl a testoval vábničky rozličných konstrukcí. Profesionálně se vývoji těchto nástrojů i pro další lovce věnuje od roku 2004, kdy začala také sériová produkce. A proč se muž s bílým plnovousem do tohoto projektu pustil? Jeho popularita a renomé ohledně vábení už byly tak velké, že si to myslivecká komunita v Německu vyžádala.   

Autor článku: Miroslav Mašek, Daniel Svatoš

Vábničku Weisskirchen a mnoho jiných naleznete zde: Vábničky Weisskirchen