Bushcraftový trůn ze Skandinávie

Bushcraftový trůn ze Skandinávie

Během čekané na zvěř, u ohně po náročném treku nebo při dlouhé staticképráci. Právě tehdy oceníte možnost se posadit a ulehčit nohám i zádům. Na trhu najdete přehršel skládacích outdoorových sedátek a křesel, jenže bývají buď neforemná a těžká, nebo tohomoc nevydrží. Výjimku potvrzující pravidlo představuje originální švédská židle Walkstool.

Výrobcem ultimátní pomůcky je firmaScandinavian Touch AB, která při propagaci vsadila na vtipný styl marketingu. Název Walkstool neboli "chodící stolička" neodkazuje na to, že by za vámi židle měla sama běhat. Díky kompaktním rozměrům a nízké váze si ji ale můžete vzít kamkoliv, takže vás opravdu následuje na každém kroku. Produktové logo tvoří židle s lidskýma nohama a zadkem nakresleným na sedáku,vše dotváří slogan v podobě řečnické otázky "Proč stát, když si můžete sednout?"

Vyvinuta s experty

Za svébytným humorem se skrývají pečlivé testy a spolupráce s renomovanými odborníky. Než se židle poprvé objevila na trhu, vývojáři diskutovali její ergonomii s fyzioterapeuty a odzkoušeli nejvhodnější výšku sedáku s experty diagnostického centra Previa. Praktickým zátěžovým testem pak Walkstool prošla u oborové organizace elektrikářů, kteří si ji na vlastní kůži odzkoušeli při práci na čtyřiceti místech po celém Švédsku.

Výsledkem je jediná outdoorová židle světa, která se může pochlubit dlouhou řadou patentů a ochranných známek. Výrobce neváhá do průmyslové ochrany investovat nemalé sumy a za židlítak stojí patenty platné v USA, Austrálii, Brazílii, Kanadě, Číně, Německu, Francii, Itálii, Španělsku, Velké Británii či Japonsku.

Walkstool má podobu skládací židle bez opěrátka s trojicí teleskopických nožek. Dostanete ji v černé síťovce sestahovacím popruhem (podobným jako u kompresního obalu na spacák) osazeným jednokomorovou plastovou brzdičkou. Díky němu židle z obalu nevyklouzne a můžete si za něj síťovku zavěsit na rameno jako kabelu. Skladný obal se dá také uchytit zvenčí na batoh – ať už stahovacími pásky, nebo některým typem vazby. Na horním konci tašky nechybí nylonové poutko, takže do nílze po vyjmutí židle uložit různé drobnosti. Vhod přijde hlavně při táboření, kdy obal za poutko pověsíte třeba na větev, aby předmětyuvnitř nenavlhly od ranní rosy. Při vyjímání stoličky jen dejte pozor, abyste otvor obalu dostatečně roztáhli – jinak se bude Walkstool zachycovat za oka síťovky a hrozíjejich natržení.

Snadné rozložení

Před posazením vás čekají tři jednoduché úkony, které zvládnete během několika vteřin. Nejprve rozepnete textilní pásek, jenž pomocí suchého zipu drží židli složenou. Má šířku 2,5 cm a funguje spolehlivě. Po rozložení stoličky jej není kam přichytit a pod sedákem jen tak "vlaje" – naštěstí moc nepřekáží. Poté roztáhnete nohy Walkstoolu od sebe (vzhledem k jejich spojení kulovými klouby v jediném bodě to nevyžaduje žádnou sílu), čímž se zároveň rozloží sedátko. Vyrábí se z houževnatého polyesteru sesíťovanou strukturou. Má trojúhelníkový tvar a pro delší životnost jej Švédi obšívají lemováním. Každý z rohů, v němž jsou uchyceny horní konce nožek, se navíc může pochlubit další vrstvou látkové výztuhy. 

Nyní už zbývá jen vysunout teleskopické nožky z přepravní do pracovní polohy. Stačí za ně zatáhnout, dokud se odpružený kolík neslícuje s otvorem v plastové objímce a nezapadne do ní. Jde o podobný systém jako u trekingových holí čiplážových slunečníků. Výrobce upozorňuje, že při usedání musíte mít jistotu, zda jsou všechny nohy správně zajištěny. To jsi můžete ověřit sluchem i zrakem –zapadnutí kolíku do zdířky provází hlasité cvaknutí a kolík má výrazně červenou barvu.

Samotné nohy se vyrábějí z hliníkové slitiny, která se vyznačuje nízkou hmotností a výjimečnou odolností. Jejich horní pevná část má černou barvu (stejně jako sedák), vysouvací partie dostala matně stříbrnou povrchovou úpravu. I díky tomuto barevnému rozlišení jediným mrknutím poznáte, že je Walkstool připravenak použití. Na konce nožek umístili skandinávští inženýři masivní, ale lehké plastové botky s rozšířeným zakončením – nebudete se tedy bořit ani do měkčí či rozmáčené půdy. Přesto se vyplatí stavět Walkstool na co nejpevnější povrch – pak není třeba dávat pozor, zda na některou z nožek nevytváříte svým pozadím větší tlak než na ostatní. Pokud byste z boření nebo sklouznutí měli přesto obavy, můžete si dokoupit pomůcku Walkstool Steady, která stabilitu židle ještě zvyšuje.

Šest variant

Výrobce nabízí hned šest verzí, které se liší výškou, rozměry sedáku i nosností. Dvojice základních modelů nese označení Basic, vychytanější typy se nazývají Comfort. Srovnání jejich parametrů najdete v přiložené tabulce. Scandinavian Touch uvádí, že už nejmenší Basic 50 M má dostatečnou velikost sedáku pro pohodlné užití, která se u dalších modelů ještě zvětšuje.

Mně se do rukou dostal model Comfort 55 XL, který v rozloženém stavu měří na výšku 55 cm a váží nicotných 900 g. Pokud vám tyto parametry připadají atraktivní, tak to nejzajímavější teprve přijde – nosnost švédské stoličky v této verzi totiž činí enormních 225 kg! U nejvyšších modelů jde dokonce o čtvrt tuny a výrobce se nebojí tato čísla dokazovat neotřelými experimenty. Na Youtubenajdete video, na němž Švédi posadili vysokozdvižným vozíkem kombík Volvo V50 na sedm židlí Walkstool– a stoličky umístěné pod koly i podvozkem vydržely! Vzhledem k tomu, že auto váží asi 1 390 kg, musela každá židle unést dva metráky. Takhle extrémní zátěží jsem Walkstool Comfort 55 XL neprověřil, s mými 90 kilogramy si každopádně poradila bez potíží.

Švédskou židli jsem v praxi otestoval při různých činnostech. Nejprve jsem si ji připevnil na batoh a ušel s ní asi 20 km – vzhledem k nicotné váze jsem ani nevěděl, že na zádech nesu něco navíc. U večerního táboráku jsem se na Walkstool posadil místo obvyklého pařezu a záda mi za tuto změnu vyloženě poděkovala. Sedák je prodyšný a nezapotíte se na něm ani v teplém počasí. Máergonomický tvar, aby se vám i po několika hodinách trůnilo komfortně – jakmile se usadíte, mírným prověšením se přizpůsobí vašemu pozadí. Zároveň je dost měkký, takže se nemusíte bát otlaků. Ve srovnání s ostatními outdoorovými "trojnožkami" potěší ivelkorysé rozměry sedáku – má asi o 20 % větší plochu než většina konkurenčních produktů, což ocení hlavně korpulentnější majitelé. Když přišel čas jít spát, ani se mi ze švédské židle nechtělo vstávat.

Doma i v přírodě

Mezi mé koníčky patří fotografování ptáků, tak jsem se na outdoorové trojnožce uvelebil se zrcadlovkou osazenou teleobjektivem. Tahle aktivita vyžaduje trpělivost a setrvání na jednom místě po dlouhou dobu – šlo tedy o ideální způsob, jak Walkstool pořádně vyzkoušet. Po čtyřech hodinách jsem odcházel s několika vydařenými snímky opeřenců a pocitem, že jsem si při pohodlném posezení vlastně docela odpočinul. Podobně dopadlo také několika hodinové pozorování ptactva pomocí dalekohledu TETRAO z následujícího dne.

Poněkud neplánovaně jsem si švédskou stoličku otestoval i doma. Praskla nám totiž vodovodní trubka pod kuchyňským dřezem, která vede jen pár decimetrů nad podlahou. Místo klečení nebo krčení u linky jsem si k její výměně přinesl Walkstool. Podle tipu od výrobce jsem tentokrát nechal teleskopické nožky zatažené a sedl si na židli ve snížené poloze. Jde o doporučený postup pro delší práci těsně u země. Testovaný model Comfort 55 XL má v této poloze výšku 34 cm, což bylo pro můj úkol takřka ideální. Musím přiznat, že takové použití vyžaduje jistou dávku opatrnosti a je potřeba se na udržení rovnováhy trochu soustředit. Přesto se mi pracovalo snadněji než vkleče a obvykle bolavá zádatentokrát mlčela.

Konečný verdikt

Na základě svých zkušeností mi nezbývá než potvrdit, že Walkstool je skutečným Mercedesem (nebo Volvem?) mezi outdoorovými židlemi. Je lehká, robustní, skoro nezničitelná, jednoduchá na použití a díky zvoleným materiálům se snadno čistí. Bahno dostanete z plastových botek vodou a hadrem nebo kartáčem. Mám k židli vlastně jen dvě drobné výtky. Za prvé, slušel by jí odolnější obal – při častém rozbalování a vybalování se síťovina taškyzačne brzotřepit. A za druhé, v zatažené poloze nejsou nožky nijak zajištěné – občas se při přenášení vysunují vlastní vahou, i když to zrovna nepotřebujete. Podle výrobce stačí židlí "zakroutit" tak, aby se botky nožek do sebe zaklesly, a k nechtěnému pohybu nedojde. To je sice pravda, jenže Walkstool se za chvilku samovolně vrátí do původní polohy, takže "pojistka" úplně nefunguje.

Jde však jen o drobnou vadu na kráse vydařeného skandinávského trůnu. Doporučil bych ho nejen milovníkům bushcraftua cestovatelům, ale i rybářům, lovcům, fotografům včetně autorů makrosnímků, mechanikům, natěračům, instalatérům nebo elektrikářům. Zkrátka komukoliv, kdo potřebuje při práci i zábavě ulevit zádům, kolenům a kloubům. Přiznám se, že Walkstool Comfort 55 XL našla po testu své stálé místo v kufru mého auta, abych ji měl kdykoliv po ruce. Nedivím se, že jsou Skandinávci na svůj produkt náležitě hrdí – veškeré komponenty se vyrábějí přímo ve Švédsku, na což odkazuje i vlaječka přišitá k sedáku.

Model   Šířka sedáku   Výška rozložené židle  Hmotnost    Nosnost
Basic 50 M   32,5 cm    50 cm    675 g  150 kg
Basic 60 M  32,5 cm 60 cm 725 g 175 kg
Comfort 45 L  35 cm  45 cm 825 g 200 kg
Comfort 55 XL   37,5 cm 55 cm 900 g 225 kg
Comfort 65 XXL  40 cm   65 cm   975 g 250 kg
Comfort 75 XXL   40 cm   75 cm 1 050 g 250 kg

Text a foto: Miroslav Mašek

Všechny modely outdoorové židle Walkstool najdete na: Teleskopické židle Walkstool