33 hladových zubů

Americká společnost Gerber vyrábí nástroje a pomůcky pro vojáky, dobrodruhy, cestovatele, rybáře či lovce. Poslední zmíněné skupině nabízí nejen různé nože a multitooly, ale také specializované vychytávky pro zpracování úlovku. Patří mezi ně i kompaktní pilka na kosti Vital Pack Saw.

Slovo "vital" znamená v angličtině "životně důležitý", "rozhodující" nebo "zásadní". Ne náhodou jím oregonští marketingoví manažeři pojmenovali zrovna produktovou řadu, která zahrnuje především vyvrhovací nože s vyměnitelnými čepelemi, stahovací nože nebo rozkládací nůžky pro porcování ptactva. Zpracování úlovku se totiž v nouzi může proměnit v opravdu klíčovou dovednost, která vám umožní přežít. Náročnou práci má usnadnit též pilka na kosti Vital Pack Saw, sloužící k porcování úlovku včetně velkých zvířat.

Drží jako přilepená

Lovec toho s sebou tahá do lesa opravdu hodně, a tak se počítá každý centimetr i gram. Proto se kapesní nástroj vyznačuje jak nízkou hmotností 52 g (s pouzdrem stále nicotných 72 g), tak kompaktními rozměry – na délku měří jen 15,4 cm. Pomocník od Gerberu tedy šetří jednak prostor v batohu či na opasku, jednak energii, kterou bude lovec potřebovat k dopravení zpracované zvěřiny domů nebo do tábořiště.

Při řezání kostí potřebujete co nejjistější úchop i za podmínek, kdy vaše ruka bude potřísněna krví úlovku. Zajišťuje ho zakřivený design rukojeti ve tvaru písmene T, která dostala do vínku hned několik chytrých řešení pro lepší ergonomii. Hřbetní partii, jež se při práci dotýká vnitřku dlaně, opatřil výrobce devíti oválnými výstupky bránícími vyklouznutí. Palec se opírá o rovnou plochu opatřenou zdrsněním, které svou koncepcí připomíná vroubkování u kořene hřbetu čepele některých pevných nožů. Ostatní prsty přirozeně zapadnou do obloukovitých vybrání na druhé straně rukojeti. Pilka dobře sedí v menší i mohutnější ruce a měkký pryžový materiál bez ostrých hran zamezuje otlačeninám i při delší a namáhavější práci – přilnavá guma zkrátka drží Vital Pack Saw v dlani jako přilepenou. Příjemným bonusem jsou prvky ve výrazně oranžové barvě, které vám umožní nástroj rychle najít i v trávě nebo listí – pokud ho odložíte nebo omylem upustíte.    

Kovová část pilky o délce 92 mm sestává z japonské vysoce uhlíkové oceli SK-5, která se uplatňuje při výrobě skalpelů, žiletek nebo ručního nářadí pro dřevozpracující průmysl jako dláta, pily a vrtáky. Vykazuje vysokou míru houževnatosti i tvrdosti a díky téměř 1% podílu uhlíku velmi dobře drží ostří. K dalším benefitům patří velká odolnost proti otěru. Popsané parametry předurčují SK-5 pro náročné úkony, a proto se z ní často dělají i lovecké a survivalové nože.

V bytelném pouzdře

Žádná růže však není bez trní a vzhledem k relativně nízkému podílu chromu (maximálně 0,3 %) nepatří tato ocel k nerezovým materiálům. Proto musíte pilku po každém použití pečlivě očistit a osušit. Vysoká tvrdost také ztěžuje broušení, nicméně drobné zoubky by ste v domácích podmínkách stejně ostřili jen velmi obtížně. Pokud už nástroj od Gerberu ztupíte, což bude trvat opravdu dlouho, raději jej svěřte do odborné péče. 

Zubatá část čepele měří 67 mm a hodí se tedy i k půlení silných kostí vysoké zvěře. Na této délce se nachází třiatřicet zoubků o výšce 3 mm, z nichž je šestnáct vyoseno doprava a sedmnáct doleva. Toto provedení i tvar zubů umožňují Gerberu pronikat materiálem snadněji, rychleji a s vynaložením menší námahy než u běžné pilky na dřevo nebo kov. Praktickou vychytávku představuje tupé zakončení s hákem. Díky němu při práci zbytečně nepoškodíte maso ani nezapíchnete pilku přímo do kosti, což bývá nejčastější příčinou zlomení čepele podobných nástrojů. Zároveň jde o bezpečnostní prvek, neboť absence hrotu minimalizuje riziko vašeho zranění – a pořezat se při práci se syrovým masem zvířete odstřeleného ve volné přírodě rozhodně není nic příjemného.

Gerber Vital Pack Saw se dodává v oválném pouzdře z houževnatého nylonu v černo-oranžové barvě. Po zasunutí nástroje dovnitř spolehlivě kryje celou ocelovou část a zmíněný hák brání poškození látky. Pilku ve "futrálu" zajistíte ohebnou chlopní zapínanou pomocí druku, na zadní části nechybí poutko pro provlečení libovolného typu opasku do šířky 60 mm. Podobně jako samotný nástroj má i pouzdro oranžové prvky pro snadné nalezení v terénu. 

Bez zbytečné námahy

Na papíře vše vypadá dobře, ale jak si Gerber Vital Pack Saw vede v praxi? Na opasku nikterak nepřekáží a díky kompaktnosti o ní při chůzi ani nevíte. Jako první jsem nechal pilku ochutnat stehenní kost krůty a rukojeť skutečně padla do ruky jako ulitá. Při řezání mi chvilku trvalo najít správný rytmus, pak už šlo vše snadno a kost jsem v jejím nejširším místě přepůlil za necelé dvě minuty. Poté přišel na řadu náročnější úkol v podobě telecí kosti o průměru téměř 4 cm. Na její přepůlení jsem musel využít celou délku ostří, nicméně opět stačilo vyvíjet jen mírný tlak a po pěti minutách bylo hotovo, aniž bych se zapotil.

Při řezání jsem si uvědomil, že ačkoliv pilka nemá konstrukci fulltang (jako například u většího modelu Gerber Exo-Mod Saw se skeletonovou rukojetí), může se pochlubit dostatečně odolným a robustním provedením. Čepel je do pryže zapuštěna pevně a nezaznamenal jsemu ní žádnou tendenci se viklat. Přes drobné rozměry a vyosení zubů mě také příjemně překvapilo, jak snadno se Vital Pack Saw čistí. Jednou jsem ji po práci zapomněl otřít a dostal se k údržbě až za dlouhé hodiny po návratu z lesa. I když nejde o nerezovou ocel, neobjevily se náznaky "lišky". Stačilo nástroj v kuchyni nastříkat přípravkem na mytí nádobí a běžnou houbičkou mechanicky odstranit ze zubů zbytky masa, morku i kosti. Za chvilku pilka zářila novotou, jako bych si ji právě donesl z obchodu.

Díky minimálním rozměrům i váze a vysoké funkčnosti hodnotím americkou pilku jako užitečný nástroj nejen pro lovce, ale i dobrodruhy. Zatímco lovcům pomůže při pravidelné činnosti, preppeři s ní v nouzi rychle a bez nadměrného úsilí naporcují třeba zajíce chyceného do pasti (tím nechci nabádat k pytlačení, bavíme se o krizové survivalové situaci po zhroucení společnosti). Kdyby šlo opravdu do tuhého a museli byste opustit své obydlí, dost možná vás okolnosti donutí strávit řadu dnů či týdnů v lese a živit se jen sběrem a lovem. Tehdy oceníte každou kalorii a s ostrým nástrojem z Oregonu se za pár desítek vteřin dostanete i k morku, který poslouží jako vítaný zdroj tuků, vitamínů A a K2, esenciálních mastných kyselin nebo minerálů v čele s vápníkem, železem, fosforem či hořčíkem.

Autor blogu: Miroslav Mašek

Tuto kvalitní pilku a mnoho dalšího naleznete na: Nože a nářadí Gerber