Zubatá pomocnice

Americkou značku Gerber si většinou spojujeme s noži a multitooly. Pro milovníky bushcraftu, táboření a outdooru však navrhuje a vyrábí také další speciální nástroje, které mají usnadnit každodenní práci. Patří mezi ně třeba skládací pila Freescape Camp Saw.

Originální náčiní má příznivcům pobytu v lese pomoci s řešením dávného dilematu. Často potřebují přepůlit větev nebo kmen stromu, na jehož průměr už nestačí pilka na noži ani nářaďových kleštích, ale zároveň s sebou nechtějí tahat rozměrný a těžký nástroj. Odpověď oregonských designérů má podobu kompaktní skládací pily, která se ve složeném stavu vejde do boční kapsy běžného batohu, a po rozložení si poradí i s bytelnější kulatinou.

Lehká a pevná

Freescape Camp Saw váží příjemných 420 g a v přepravní konfiguraci dosahuje rozměrů jen 350×45×24 mm. Ostré zuby přitom zůstávají bezpečně skryté uvnitř rámu, takže nástroj umístíte do zavazadla, aniž byste se museli bát poškození ostatních přenášených věcí nebo pořezání ruky při šátrání v úložném prostoru. Díky inovativnímu designu a čtveřici otočných bodů vychytávku od Gerberu snadno rozložíte do podoby běžné rámové pily lichoběžníkového tvaru o rozměrech 365×170×27 mm.

Vzhledem k neotřelé konstrukci budete – podobně jako já – při prvním pokusu o rozložení asi trochu tápat, protože v balení bohužel chybí obrázkový návod. Naštěstí se stačí podívat na web www.gerbergear.com, kde najdete příslušné video. Jamile pochopíte, jak jednotlivými částmi otočit, je celý proces otázkou pár vteřin. Nepotřebujete k němu nářadí a nemusíte z Freescape Camp Saw demontovat žádné díly, které byste pak v lese mohli poztrácet. Dostatečné napnutí pily zajišťuje kovový háček, který provléknete očkem v jejím listu, a vše zakončíte zacvaknutím rukojeti kolem zadní strany nástroje. To je pořádně hlasité a připomíná výstřel ze vzduchovky, tak se nelekněte.

Oproti kapesním pilkám, jejichž provedení se podobá zavíracím nožům, nabízí Freescape Camp Saw podstatně rozměrnější list o délce 30,5 cm (na "zubatou" část připadá 27 cm). Na jednom konci je uchycen šroubem a matkou, na druhém zmíněným háčkem. Tento způsob ukotvení spolu s rámovou konstrukcí vám umožní při práci nejen vyvinout větší sílu, ale také využít celou délku pily k řezání. Od prodejce ji dostanete osazenou univerzálním plátkem, který lze v případě potřeby jednoduše vyměnit za kterýkoliv stejně dlouhý typ od libovolného výrobce. Vystačíte si přitom s obyčejným plochým šroubovákem. 

Rychlá práce

Matně černý rám sestává z odolné oceli 2Cr13 – martenzitického materiálu s vysokou rezistencí vůči korozi i výjimečnou tvrdostí. Proto se používá při výrobě nejrůznějších řezných či chirurgických nástrojů nebo třeba lopatek parních turbín. Rukojeť navrhli američtí inženýři z nylonu vyztuženého skelnými vlákny, což je pro silně namáhané nářadí ideální volba. Termoplasty se skleněným plnivem totiž vykazují vysokou mechanickou a únavovou pevnost, houževnatost i rozměrovou stabilitu bez ohledu na okolní teploty.

K dalším výhodám patří pozoruhodná schopnost mechanického tlumení – rukojeť z takto upraveného nylonu brání přenosu většiny vibrací z rámu pily na vaši ruku. Úchopová část se dělá z přilnavé pryže s texturou Freescape, jež přispívá ke stabilnímu držení. Abyste pilku snadno našli i po odložení do trávy nebo za šera, dostal grip do vínku prvky v reflexně zeleném provedení.   

A jak se všechny parametry projevily v praxi? Vzhledem k celkové bytelnosti pily a robustnímu plátku mě nepřekvapilo, že tenké větve porcovala doslova během několika vteřin a bez vynaložení větší síly. O to více mě zajímalo, jak se popasuje s celým padlým stromkem – podle výrobce je Freescape Camp Saw určena k řezání kmínků a větví až do průměru 4,25 palce, což odpovídá necelým 11 centimetrům. Vybral jsem si zdravou a neztrouchnivělou kulatinu o tloušťce asi 9 cm, zapnul stopky a pustil se do díla. List se hladově zakusoval do dřeva a díky tvarování zubů se nezanášel vznikajícími pilinami, takže práce šla rychle od ruky. Rukojeť dobře seděla v holé dlani i taktické rukavici a mohl jsem tedy řezat plynule. A když jsem úkol dokončil, na stopkách svítil údaj 32 vteřin.

Pro krizi i zábavu

Povzbuzen tímto výsledkem jsem přepůlil ještě několik různě silných větví a potěšilo mě, že se list pocitově vůbec neztupil. Nakonec jsem uřízl i kmínek o průměru skoro 15 cm, jenže tady už rámová pila (doslova) narážela na své limity – vnitřní hrany rámu znemožňovaly dostatečný pohyb dopředu a dozadu, takže řezání bylo nejen namáhavé, ale i zdlouhavé. Pila Freescape Camp Saw mě zaujala originálním designem a praktickým i odolným provedením. Je skladná a lehká, funguje spolehlivě a nezalekne se ani mohutnějšího dřeva.

Snad jen její rozkládání by mohlo být tišší a také mi při něm trochu vadilo, že se napínací háček v nejméně vhodnou chvíli často pootočí do strany, takže jej musíte v rámu "lovit" prsty. Vzhledem k promyšlené konstrukci sice ve složeném stavu nehrozí pořezání, i tak bych ocenil, kdyby Gerber k pile přidával textilní pouzdro – ideálně s kapsičkami na náhradní plátky různých typů a na šroubovák.

Freescape Camp Saw si každopádně našla své místo ve výbavě mého automobilu, protože bych s ní bez vynaložení enormní porce energie odstranil překážku v podobě středně velkého stromu padlého přes silnici. Když vyrážím tábořit, přendám si ji do báglu, kde zabere minimum místa a vždy je rychle připravena k práci. Celkově tedy hodnotím Freescape Camp Saw jako šikovnou pomocnici nejen pro chvíle pohody u táboráku, ale i pro nouzové okamžiky.    

Autor blogu: Miroslav Mašek 

Pilku Gerber a ostatní praktické pomůcky pro váš pobyt v přírodě naleznete na: Nože a nářadí GERBER