Podavače krmiva Eurohunt - jak vlastně fungují?

Myslivkyně Petra, kterou znáte pod přezdívkou @petrissa, si pro vás připravila recenzi na automatické podavače krmiva, hovorově sypače od firmy EUROHUNT. Pro Petru jsou podavače krmiva jedny z top mysliveckých zařízení, které používají už několik let a mají je i různě vylepšené. Momentálně používá digitální podavač Eurohunt 6V.

Sypač je podle ní úžasná věc. Máte zabezpečené pravidelné krmení v přesně stanovené dávce a nemusíte na krmeliště stále chodit. Stejně tak máte krmivo v suchu, tudíž se vám neznehodnotí vlivem počasí a navíc neleží na zemi, čímž se vyhnete tvorbě plísní a bakterií. Kromě toho pomocí krmných automatů dokážeme účinně realizovat odvážení přikrmování spárkaté zvěři a tím zamezit škodám na lesních porostech a polnohospodářských kulturách. Zvěř se naučí na pravidelné místo chodit, naučíte i ptactvo a dá se použít nejen v lese, ale i v chovu domácích zvířat i ryb.

U sypačů jsou rozhodující dvě věci – dlouhá výdrž baterie a široký rozptyl rozhazování krmiva (co nejdelší zdržení zvěři u krmení). Sypač si člověk dokáže vytvořit téměř z čehokoliv, ze začátku vám postačí i sud, který můžete vytáhnout na strom. Avšak tyto sudy jsou lehce odcizitelné, může je zničit např. medvěd, nebo je může znehodnotit i počasí. Máte na výběr zakoupit si k sypači buben, nebo si něco vlastnoručne vyrobit např. ze starého sila.

„Na super revír vůbec nepotřebujete miliony, stačí zdravý selský rozum“ dodává Peťa. Stačí oběhnout sběrné suroviny a najíst něco, co by úlohu zásobníku splnilo- Např. i starý bojler. Časté otázky které lidi kladou, jsou např. jak zabezpečit sypač před krádeží. Petra si nechala svařit kolem sypače ochranné kovové klícky, které jsou uzamykatelné. Sice před několika lety u nich na „Maďarech“ ani neslyšeli o medvědech, záběry z fotopastí okolo sypačů udávají, že si ze sypačů, i u nich udělali zábavu. Na sypači si můžete nastavit 6 programům sypání v délce od 10 do 60 sekund. Petra má v letním čase dvě sypání po 20 sec., ráno v 5:00 a večer ve 20:30.

U nastavování správného režimu máte možnost funkce testu, abyste mohli zkontrolovat, jestli sypač sype dostatečně a správně. Do sypače pasují 6V baterie. V létě vám baterie vydrží 5 měsíců, v zimě tak tři. Baterky Petra dobijí klasicky na nabíječce. Pozor. Do sypače dává Petra prvotřídní kukuřici. Protože jak v něm bude nějaký odpad, může se vám v ústí nashromáždit a zacpat jej. V opačném případě budete muset pravidelně sypač čistit, což není moc pohodlné.

Petra doporučuje dávat sypače na klidné a přístupné místa pro jejich doplnění. Když bude v jejich blízkosti kaliště, slanisko, nebo i seník, vytvoříte tak skvělé klidné místo pro zvěř, která nebude mít důvod z něj odejít. Zásobníky buď plní ručně, kýblem, nebo se potrefí i pomoc těžké techniky.

Sypač má krycí křidélka pro zabezpečení před ptactvem. Jeho montáž je úplně jednoduchá, vršek připevníte čtyřmi šrouby a potom stroj připevníte dvěma bočními šrouby. Rozměry tohoto modelu jsou 22,5 x 14,5 x 14,5 cm. Hmotnost je 1,81kg. Mnoho otázek bylo i z hlediska toho, jak zvěř reaguje na zvuk sypání. Petra doplní „ Zvěř si na to zvykne, když pochopí, co to je. Čekají tam už 10 minut před spuštěním sypání a potom se o krmivo doslova bijí.

Sypače nepoužívá, aby u nich lovila, je podle ní samozřejmé, že zvěř si musí k tomuto místu vytvořit důvěru a brát dané místo, jako bezpečné. U nich v revíru je už zvěř naučená. Do několika minut, jak začne sypání se shlukne z celého okolí. Dodává, že pokud však budete na takových místech lovit, zvěř v něj ztratí důvěru. „To však neplatí pro prasata, ta příjdou skoro vždy“. I v tomto případe je dobrý rozptyl, na kolik drobnou kukuřici musí hledat a tím se i zároveň zabaví. V našem sortimentu nabízíme i sypače se zabezpečením.

Dají se koupit i dokonce takové, které jsou na solární panel, pro ještě lepší výdrž. Ty jsou dobrým řešením v časech, kdy je povolené jen určité množství krmiva na vnadění. Sypače najdete zde: Sypače krmiva.