Neviditelný plot? Žádné sci-fi, ale skvělý pomocník

Každý majitel čtyřnohého přítele dříve nebo později má potřebu výcviku psa. Přiměřený výcvik je obzvláště důležitý pro mladého psa, aby získal správné návyky chování, které mu umožňují volný pohyb na zahradě bez ničení v zakázaných zónách. Firma Dogtrace nabízí řešení v podobě elektrického plotu s jednoduchou instalací a přijatelnou cenou.

Jak zajistit zahradu aby Vám ji kompletně nezničil váš mazlíček? Po důkladné analýze jsem se rozhodl, že budu používat neviditelný plot od firmy Dogtrace. Zpočátku jsme s manželkou chtěli zajistit pouze zahradu klasickým elektrickýmohrandníkem, kde je několik drátů umístěno ve formě plotu, kterým protéká proud, ale nakonec jsme se rozhodli pro neviditelný plot, aby byl kabel neviditelný a využili jsme doplňkové funkce výcviku psa. Zakoupili jsme model Dogtrace d-fence 1001 s možností oplocení do 1200 m plus dalších 300 metrů jednožilového měděného kabelu 1,5 mm. Součástí nabídky pro náročnější úkoly je také model D-Fence 202 s elektronickým vysílačem s displejem, nouzovým napájením a působivým dosahem kabelů až 2 200m.

Pes začal růst a tím i zvyšovat svoji aktivitu, zahrada s rostlinami začala vzbuzovat jeho zájem Trénink není možný od rána do večera, protože nemáme dostatek času.

Pojďme tedy k věci. Celé zařízení pracuje na velmi jednoduchém principu. Zařízení se skládá ze 3 prvků: vysílač (vysílač signálu umístěný pod střechou nebo v místnosti), přijímač (oboček s elektrodami umístěnými na krku psa) a jednožilový měděný kabel. V závislosti na délce kabelu používáme pro model D-Fence 1001 následující průměry: do 300m = 1mm / 300-500m = 1,5mm / 500 - 1200m = 2,5mm. Vysílač by měl být umístěn pod střechou nebo v technické místnosti tak, aby se do něj nedostala žádná voda, ale přijímač je zcela vodotěsný. Vysílač vysílá elektrický signál zachycený přijímačem na krku psa. Vysílač je připojen na výstupní kabel, který se vrací jako příchozí, samotné zařízení je velmi energeticky úsporné a životnost baterie v přijímači je velmi dlouhá.

Kabel ohraničuje zóny a na místech, kde je úmyslně zkroucený (odcházející s příchozím), umožňuje psovi volně procházet bez aktivace obojku. Když pes dosáhne výstražné zóny, kterou lze nastavit v rozsahu: od 0,4 do 5 metrů slyší přerušovaný zvukový signál s výrazným tónem. Pokud je však pes v korekční zóně, kterou lze nastavit v rozsahu 0,3 až 1,5 metru, dostane elektrický impuls. Můžeme nastavit sílu elektrického impulzu na obojek použitím magnetu v sadě na stupnici od 1 do 8. Já jsem nastavil úroveň 5 pro mého psa, což je druhý doporučený pro středně velká plemena. Samozřejmě, zkoušel jsem na sobě, impuls se nerozšíří po celém těle, ale je to spíše než mírné píchnutí, je také naprosto bezpečné a co je nejdůležitější, pes se rychle učí.

První věc, kterou je třeba udělat pro správnou instalaci, je nastínit, kde a jak položit kabel. Na tomto místě byste měli odpovědět na otázku, co chceme chránit, kde nechceme, aby se náš pes dostal, kde může volně procházet, kde je to povoleno a zakázáno. Za tímto účelem je nejlepší vypracovat plán pozemku s umístěním domu, zahrady a všech příslušných prvků umístěných v oploceném prostoru.

Jak vidíme na výkresu, hned můžete vidět první výhodu v porovnání s obyčejnými elektrickými ohradníky. Neviditelné oplocení a ochranu všeho, co chceme, bez viditelných stovek metrů živých kabelů, protože kabel je skrytý mělko v zemi, položený na plotě. Červená čára vysílá signál, který brání psovi v přímém kontaktu se zděným plotem, pletivem, zahradou a ostatními částmi zahrady, do kterých není povolen vstup. Stočený kabel přeruší signál, ale pouze v části, kde je zkroucený, což umožňuje psovi volný průchod.

Kabel jsem zakopal do země, na hloubku asi 10 cm. Řez plochým rýčem a zatlačte kabel do země.

Položil jsem kabel na pletivo. Drátěné pletivo umožňuje rychlé umístění kabelu bez nutnosti kopání.

Zde je zkroucený kabel (pro volný průchod) a poté se rozdělí na 2 jednotlivé dráty. Jednotlivý kabel již vysílá signál, takže existuje bariéra, přes kterou pes nebude procházet.

Protože mám snadný přístup do kotelny, rozhodl jsem se umístit vysílač přímo do kotelny, ze které jsem dostal kabel, prakticky neviditelně na zem. Samotný vysílač by měl být izolován od vlhkosti, zatímco přijímač krku psa má speciální pečeť. Po vložení baterie zkontrolujte, zda je těsnění na místě, což zaručuje 100% odolnost proti vodě.

Při zahájení výcviku je důležité, aby pes měl na sobě namontované elektrody správné délky a aby se dotkly kůže, ne srsti, aby signál přešel na kůži a aby jej pes cítil. Elektronika v obojku v případě opakovaného opakování elektrického impulsu jeden po druhém (pokud by se to vůbec stalo, mně se to nestalo) vypne impuls po 10 sekundách, takové situace se nevyskytnou, pes by se musel držet nehybně, zaseknutý na jednom místě. Napětí v kabelu je také bezpečné, je 12 V, i když je kabel přerušen, nikomu se nic nestane, kromě toho vysílač zobrazí chybové hlášení že kabel byl přerušen. Z pochopitelných důvodů výrobce doporučuje odpojit vysílač od sítě během bouřky. Máte-li více než jednoho psa, stačí si koupit další obojky.

Abych to shrnul, samotný provoz zařízení a jeho praktičnost. Obdržel jsem vynikající vybavení za nízkou cenu, která plní mnohem více funkcí než jen neviditelný plot. Pes se velmi rychle učí. Samozřejmě je také důležité psa trénovat při učení a práci s obojkem. Komunikoval jsem se svým psem, když se přiblížil k zakázané zóně, dostal také informaci "fuj" a po provedení správných povelů byl chválen. Po několika dnech takového výcviku můžete psa nechat na svobodě, bez dozoru. V současné době můj pes nevstupuje na zahradu, ani za kočku, která se také naučila zóny, ve kterých může zůstat. Pes neběží za auty podél plotu, neprojíždí hlavní branou.

Kompletní ponuku neviditelných plotů Dogtrace najdete zde: Dogtrace - neviditelné ploty