Zbraně Merkel - od historie až po nejnovější přírůstek

Průmyslová revoluce změnila Německo na třetí největší průmyslovou krajinu na světě. V Suhl se řemeslnické dílny přeměnily na manufaktury a později na továrny s výrobuu zbraní. Bratři Merkelovi chtěli být součástí bezprecedentní transformace národního hospodářství na přelomu 19. století. Albert Oskar, Gebhard a Karl Paul Merkel pocházeli z rodiny rytců, akcionářů a zbrojníků - a rodiny s mnohými dětmi. Všech jedenáct synů rodiny našlo svoji cestu do obchodování s ozbrojenými silami. Zatímco dvě velké války 20. století přeměnily některé výrobce střelných zbraní na průmyslové podniky, pracovní síla společnosti Merkel se časem vojny témeř nikdy nezvýšila nad 350 zaměstnanců.

Před začátkem druhé světové války měla společnost své pobočky v mnoha zemích po celém světě. Obchodní síť společnosti Merkel se rozšířila z Argentiny na Bessarábie do Francie, Řecka, Norska, Rumunska, Španělska a USA.

Neurčitý stav vlastnictví doprovázel společnost Merkel až do konce tisíciletí - pak se tradiční značka opět postavila na nohy. Investoři poskytli podporu, která položila základy pro nové produkty a pokračování tradice Suhl. Jediným výrobním místem společnosti Merkel je společnost Suhl. Výrobní hala Suhl je výjimečnou kombinací výroby loveckých zbraní a vysoce technologického kování. Merkel kombinuje tradiční výrobní metody ručně vyráběné lovecké zbraně s nejvyšší kvalitou a bezpečností - to vše se dosahuje v dnešní době neobvykle hlubokou in-house výrobou, od za studena kovaných hlavní až po ruční gravírování. Každá část zbraně Merkel se důkladně zváží, z pohledu zákazníka je pak k nerozeznání, co bylo manuálně nebo strojově vyrobené. Dnes Merkel vyváží do více než 40 zemí po celém světě a má více než 120 zaměstnanců - každý vysoce kvalifikovaný specialista.

MERKEL RX. HELIX SPEEDSTER

Nejnovější přírůstek do rodiny Merkel RX. Helix Speedster představuje vrchol funkčnosti a technologického pokroku. Merkel RX. Helix Speedster je stvořená pro rychlou akční střelbu díky přímotažnému závěru s rotační hlavou. Jedinečný systém zajišťuje, že závěr zůstává skrytý v pouzdře závěru i během přebíjení a nevysouvá se tak k oku střelce. Tento systém vám umožní opakovat střelbu, přičemž nemusíte skládat zbraň z ramene a můžete neustále sledovat cíl přes puškohled, či kolimátor. Výměna hlavní je neuvěřitelně jednoduchá. Zvládnete ji za pár sekund bez použití jakéhokoliv nářadí. Výhradním dovozcem pro Slovenskou republiku je firma IBO s.r.o. v Trenčíně.

HELIX Speedster s novým revolučním syntetickým materiálem vystupuje v novém směřování jako lovecká puška. Dobrá ergonomie během výstřelu je velmi důležitá při přesnosti. Novinkou je OmegaGrip, který je dokonalé vytvarovaný pro pohodlné a rychlé uchopení zbraně. Lícnice se posouvá, jakoby na kolejích podél ergonomického tvaru, Omega Grip

Automaticky nestavitelnou lícnici lze nastavit ve výšce stisknutím tlačítka. Merkel RX.HELIX Speedster je svou dokonalou ergonomií jednička mezi loveckými puškami. Dokonalé a rychlé uchopení pažby si Vás získá a podrží v každém okamžiku. Ergonomie pažby s uchopením OmegaGrip je jedinečná a vyniká mezi konkurencí.

Merkel RX. Helix má vyjímatelný zásobník s kapacitou 3 + 1 nebo při standardních rážích 5 + 1 náboj. Vybírá se zatlačením pojistky z obou stran zásobníku. Srdcem této zbraně je přímotažný závěr pohybující se uvnitř pouzdra závěru, který je zpřevodovaný v poměru 1: 2 - to znamená, že dráha kliky závěru je poloviční než celková dráha závěru. Závěr se zamyká do hlavně sedem ozubovou otočnou hlavou. Tomuto typu zamykání je Merkel věrný už desetiletí. Závěr se pohybuje velmi lehce navíc po celé délce chodu nemá žádné boční vůle, což je neskutečným přínosem pro velmi rychlé opakování střelby. Předpažbí se rozebírá snadno ve spodní části předpažbí je šroub, kterou při mírném zatlačení a následném potáhnutí předpažbí směrem k ústí hlavně předpažbí demontovat.

Pod předpažbím je uložena páka jistící uložení hlavně v pouzdře závěru. Pootočením páky o 90° uvolníte hlaveň. Hlavně si můžete zakoupit v různých délkách 45, 47, 51, 56 a 61cm, s průměrem 17 nebo 19 mm a buď kanelovanou, kulatou hlaveň s mířidly nebo bez nich a navíc se závitem na ústí hlavně pro namontování úsťové brzdy. Hlavně jsou vyráběny kováním za studena ze špičkové Suhlskej chrom-vanadové nebo chrom-molybdenové ocele. V mířidlech jsou osazeny zářivé světlovodné vlákna umožňující slušné zacílení a orientaci na cíli i za zhoršených světelných podmínek.

Nezanedbatelným plusem jednoduché demontáže zbraně je přepravování v 60 cm kufříku, což ocení lovci cestující za lovem do extrémních destinací. Spoušť zbraně je zkonstruována s velmi krátkým chodem a s minimálním přepadem. Z výroby je nastaven na odpor 800g, ale samozřejmě se dá dokoupit i "GT trigger" s odporem 500g. Pokud hledáte spolehlivou nadčasovou zbraň, díky které vystoupíte z davu a odlišíte se od ostatních, právě jste ji našli. Zkombinování všech výše zmíněných funkcí a vlastností totiž činí z Merkel RX. Helix Speedster opravdové mistrovské dílo, které se vymyká průměru. Posune vaši střelbu na vyšší úroveň a lov s ní se stane neobyčejným.