Jak vybrat vzduchovku Norica?

Vlastnit vzduchovku bylo dětským snem nejednoho chlapce. V dobách minulých, koupil každý otec synovi Slavii, protože to byla jediná vzduchovka dostupná na trhu. Časy minulé ale prošly, Slávie nejsou to, co bývaly, trh se rozšířil. V současnosti nabízí trh široké spektrum vzduchovek různých typů, konstrukčních variací, kalibrů a podobně. Pokud si kladete otázku, jak se má běžný laik v tak široké nabídce vyznat, nezoufejte. Společnost IBO vám přináší spolehlivé vzduchovky španělského výrobce Norica, který má více než 100 letou tradici výroby. Připravili jsme pro vás pár rad, tipů a charakteristik, které byste měli vědět před koupí vzduchovky Norica. Pokud se tedy ve vzduchovkách zatím nevyznáte, ale chcete se v nich vyznat, věnujte pár minut tomuto blogu.

1. Začínáme

Vzduchovkou se rozumí lehká střelná zbraň poháněná tlakem stlačeného vzduchu. Evidují se jako zbraně kategorie D. Důležitým údajem je síla vzduchovky v joulech (J). Slovenská legislativa povoluje prodej vzduchovek s výkonem do 15 J osobám od 18 let, přičemž na nákup není zapotřebí zbrojní průkaz. Vzduchovky silnější než 15 J se prodávají výlučně držitelem zbrojních průkazů.

1.1. Dělení vzduchovek Norica:

1.1.1. Podle zdroje energie

Pružinové
PCP

Pružinové

Pružina je základním a nejstarším systémem střelby vzduchovek. Tento typ vzduchovkyvyužíva pružinu na stlačení vzduchu v komoře. Existuje několik způsobů nabíjení pružinových vzduchovek, které je třeba zmínit: s lámací hlavní, spodní a boční pákou. Při konstrukci s lámací hlavní, která je nejčastější, sklopíte hlaveň dolů a tím natáhnete pružinu. Pak se diabolkami vloží přímo do hlavně, hlaveň zvednete zpět na své místo a vzduchovka je připravena ke střelbě. Jde jednoznačneo nejběžnější typ vzduchové pušky s pružinou. Vzduchové pušky s pákou ve spodní části nebo na boku vzduchovky jsou jiné, protože hlaveň zůstává pevná na místě a tím se zvyšuje i přesnost samotné vzduchovky. Velkou výhodou jejednoduchý a levný servis takových vzduchovek.

+ Jednoduché ovládání
+ Široký výběr modelů
+ Přesné i na větší vzdálenost

- nutnost přebíjení po každém výstřelu

PCP

PCP vzduchovky, též zvané "větrovky" využívá jako zdroj energie plyn natištěn v takzvané kartuši. Plyn (vzduch) je teplotě stabilní a proto je možné kartuše opětovně tlakovat. Jsou dva způsoby které se dnes obvykle používají a to pomocí speciální pumpy nebo tlakové nádoby. Výhodou PCP vzduchovek je vysoká přesnost i díky faktu, že mají velmi slabý minimální zpětný ráz. V návaznosti minimální zpětný ráz je možné použít jakoukoliv optiku.Väčšina těchto vzduchovek možnost nastavení síly střelby.

+ Možnost střílet více ran na jedno nabití
+ Minimální zpětný ráz
+ Pro profíky

- vysoká pořizovací cena
- nutnost dokoupení příslušenství
- náročnější a dražší servis

1.1.2. Podle kalibru

4,5 mm
5,5 mm

4,5 mm (.177)

Kalibr 4,5mm je suverénně nejpopulárnějším kalibrem na současném trhu. Střelivo 4,5mm může být stříleny při vyšších rychlostech, což za následek lepší trajektorii. Rovná trajektorie znamená větší přesnost na větší vzdialenosti. Tento kalibr je vhodný zejména pro strelbu na terč, protože zanechává nejmenší otvor po strele. Pri současných technických parametrech vzduchovek ráže 4,5mm mohou dosáhnout úsťovou rychlost 700km / h.

5,5 mm (.22)

Střelivo ráže 5,5 mm je oproti kalibru 4,5mm rozměrově větší a co je důležité, má vyšší hmotnost. Výsledkem toho je, že kalibr 5,5mm mnohem více poškozuje při zásahu cíle. Právě proto je vhodný na destruktivní střelbu, která se vyžaduje při hubení krys, či jiných hlodavců a škůdců. Úsťová rychlost kalibru 5,5 mm se pohybuje okolo 650km / h.

2. Jak si vybrat tu pravou pro mě?

Když jste už získali základní přehled o kategorizaci našich vzduchovek, třeba si položit před koupí několik otázek v nichž zvážíte, co od vzduchovky očekávat.


Na co budu vzduchovku používat?
Základní otázkou je budoucí využití vzduchovky. Při koupi vzduchovky zřejmě budete vědět, zda si ji kupujete na rekreační střelbu na zahradě, či likvidaci škůdců. Do značné míry to napoví vám i prodejci, jakou vzduchovku si máte vybrat, resp. vám má prodejce doporučit. Pokud chcete vzduchovku využívat na řadu účelů, bylo by dobré stanovit, kolik procent střelby bude vykonávané na který účel. Umět odpovědět na tuto otázku je důležité, protože každá vzduchovka je navržena a vyrobena tak, aby splňovala specifické požadavky určité části trhu. Některé jsou určeny na střílení obecně, zatímco jiné vzduchové zbraně jsou určeny pro specifičtější účel, jako například lov či soutěžní střelbu na terč. Na určité úrovni je pravdivé, že každá vzduchovka může být použita na jakýkoliv z těchto účelů, ale zkušení střelci vědí, že je vždy lepší koupit si vzduchovou zbraň navrženou pro konkrétní účely.