Jaké výhody přináší práce s kultivátory a rotavátory na zahradě?

Jaké výhody přináší práce s kultivátory a rotavátory na zahradě?

Každoroční koloběh jarních prací na zahradě přináší své ovoce, i když je časově náročný. Odstartujte novou sezónu pomocí kultivátorů a rotavátorů, které provzdušňují půdu rychle a efektivně. Zapomeňte na klasické motyky a rýče. Zjistěte, jak si ulehčit a zkrátit zdlouhavou práci na vaší zahradě.

Kultivátory versus rotavátory

Největší výhodou obou moderních zahradních pomocníků je způsob, jakými prokypřují půdu. Převrací a promíchávají ji noži, nebo radlicemi.

Vybavením jsou prakticky totožné, odlišnosti je možné vidět jen v jejich funkcionalitě, což se odráží na rozdílných cenách. Kultivátory umožňují větší a hlubší orbu, rotavátory bývají zpravidla cenově dostupnější.

Zlatá střední cesta mezi traktorem a ručním rytím

Význam kultivátorů (rotavátorů) nezačíná a zároveň nekončí jen u důkladného prokypření půdy.

Vysazené semínka potřebují pro zdravý růst neustálý příjem živin a dostatečné hnojení. Rotující čepele je nejen vmíchají do hlubších vrstev, ale i rovnoměrně odstraňují plevel.

Pokud máte pozemek, který je rozsáhlý a zároveň do se tam nedostanete s traktorem, kultivátor je pro vás tou správnou volbou.

TIP: Kultivátor VILLAGER VTB 852 patří k našim nejprodávanějším modelům. Disponuje třemi převody, nastavitelnými řidítky, výkonností, nízkou hmotností a dlouhou životností.

Herec Ivan TULI Vojtek s kultivátorem VILLAGER VTB 852

2 radlice jsou ideál

Optimální hloubka kultivace nezávisí jen na pracovním záběru a průměru nožů, ale i na vlastnostech a vláze půdy. Doporučujeme, aby váš kultivátor disponoval minimálně dvěma radlicemi. Pracovní záběr dosáhne až 40 centimetrů.

Všestranný pomocník

Kutivátor (rotavátor) oceníte pokud:

- Máte menší, nebo větší zahradu a chcete ušetřit množství času,

- Potřebujete kultivovat půdu do hloubky

- Chcete pravit povrchovou půdu

- Zaměřujete se na vyorávání celých plodin, ale i trsů trávy

- Potřebujete zapravit hnojivo do půdy

Práce s kultivátorem bezpečně a efektivně

Práce s elektrickým kultivátorem se odvíjí od jeho základního pohybu – přímého a směrem dopředu. Vaší úlohou je zabránit mu v rychlé a plytké práci. Aby se do půdy zaryli co nejhlouběji, musíte jej déle přidržet na jednom místě.

Motorové kultivátory rukama neudržíte, Za radlicemi mají ostruhy, které slouží jako brzda. Kultivátor za sebou tahá svislou tyč. Podle toho, jak na řidítka zatlačíte, nebo je uvolníte, tak se odvijí i rychlost stroje a hloubka prokypří.

Seřezávací kola jsou ideálním doplňkem na oborávání řádků.

Nepodceňte funkční oděv a ochranné pomůcky

Práce s kultivátorem je stejně tak riziková, jako u jakéhokoliv jiného stroje. Důležité je vybavit se pevnou pracovní obuví, funkčním oděvem, popřípadě ochrannými rukavicemi a brýlemi.

Před začátkem z prostoru odstraňte všechny pevné překážky, které by se mohly dostat do radlic. Pokud tak neučiníte, zvyšuje se riziko vašeho úrazu a poškození stroje. Pozor na kameny, (skryté) kabely, Potrubí a jiné předměty v prostoru, které by po odrazu byly za pár sekund odhozené na desítky metrů.

Kontrola stroje až po odpojení kabelu

Před kontrolou radlic elektrických kultivátorů se ujistěte, že přívodné kabely jsou mimo jejich dosah.

Pokud z nich potřebujete odstranit namotané kořeny, šňůrky nebo kabely, do prostoru sáhněte až v momentě, kdy zabezpečíte, že se stroj nedá samovolně do chodu. Odpojte všechny kabely, případně i svíčky. V některých případech budete muset z kultivátoru vytáhnout i akumulátor.

S kultivátorem bez hrozby pokuty

Máte více pozemku, které před sezónou potřebujete zorat? V případě že musíte s kultivátorem vyrazit i na pozemní komunikace, pořízení stroje s homologací je nevyhnutelné.

Na takový stroj se vztahují jisté konstrukční normy. Musíte mít vždy řidičský průkaz, platné technické osvědčení a zaplacené zákonné pojištění.

Efektivní rytí už dnes

Kultivátory a rotavátory se v zahradě stanou vašim každodenním pomocníkem. V jednom stroji získáte multifunkční zahradní nářadí, které spolehlivě a rychle prokypří a provzdušní půdu. Nezapomeňte ani na pomůcky, které vám kultivátorem ještě víc ulehčí práci.