Vábení srnců nebylo nikdy jednodušší a efektivnější

Co to je Nordik ROE?

Nordik ROE je vábnička speciálně vyvinuta pro vábení srnců, vyrobená z kompozitního plastu. Tato vábnička je nejodolnější a na světě nejvíce uznávaná. Je předladěná pro všechny čtyři hlavní zvuky, které potřebujete. Dají se na ní dělat zvuky malého srnčete, srny, která hledá mladé, srnce, zvuk honění srny či pokládané srny. Je vyvinuta ve Švédsku.

Jak ji správně použít?

Jednoduše přetáhněte gumový kroužek mezi dva nejvzdálenější zářezy na vábničky a změníte zvuk. Tato vábnička má dvojitou zvukovou desku, která se používá pro lepší kontrolu hlasitosti. Čím více zakryjete otvor na spodní straně vábničky palcem, tím bude zvuk méně hlasitý. Střídejte zvuky "navázání kontaktu srny a srnčete" se zvuky "vzrušená říjná srna" či zvuky "oplodňování" srny po několik minut a pak opakujte zhruba po 20-30 minutách na stejném stanovišti.

Navázání zvuku

Kontakt se srnou a srnci navážete tak, že umístíte gumový kroužek do prvního (nejvzdálenějšího) zářezu od těla vábničky a vdechujte krátce do vábničky pro zvuky navázání kontaktu. Pro napodobovaní zvuků vydávaných srnčím, zakousněte zuby do vábničky přes gumový kroužek a vydávaný zvuk bude vyšší.

Zvuky vzrušené říjné srny: kroužek umístěte do druhého zářezu. Dejte zuby do uvolněného prvního zářezu a zakousněte jemně membránu k tělu vábničky. Rty při tom položte na gumový kroužek ve druhém zářezu a foukněte. Čím dál skousnete membránu od gumového kroužku, bude zvuk vyšší - mladá srna a naopak - stará srna.

Zvuk oplodňování srny: postupujte stejným způsobem jako při napodobování zvuků vzrušené říjné srny, ale po fouknutí do vábničky okamžitě uvolněte stisk zubů a rtů. Tím získáte hlas srny, která je právě pokládána srnci, tzv. geschreck. Následovně střídejte kratší zvuky vzrušené říjné srny s delšími zvuky oplodňování srny.

Vábničku Nordik Roe najdete zde: Vábnička Nordik Roe