Ukliďte si zahradu bez námahy

Každý správný zahrádkář ví, že o svou zahradu je třeba se pravidelně starat během celého roku. Perné chvíle zažívá během příchodu jara, kdy skončí poslední zimní mrazy, a s ním nastává čas sečení, prořezávání stromů, upravování živých plotů a sázení rostlinek. Až s odstupem času se můžeme těšit na hlavní výsledky naší práce. Proto je velmi důležité nepodcenit význam stříhání stromů právě na jaře.

Proč stříhat stromy a keře

Jak si dopřát bohatou úrodu? Snadná odpověď. Pro podporu zdravého růstu stromů stačí na jaře sestříhat nadbytečné větve a výhonky v koruně, přes které nedostatečně proniká sluneční záření. Takto snadno můžete podpořit zdravý růst stromu, který získá množství slunce a jeho pupeny dříve vykvetou. Při bobulových keřích se zaměřujeme na výhonky načernalé barvy.

Pro usnadnění si vybíráme správné nástroje, aby nám šla práce od ruky. Používáme ostré nůžky pro střih větví, a ten vedeme šikmo. Takto oříznuté větve přinesou na jaře nejvíce úrody, proto jako první stříháme výhonky, které rostou kolmo vzhůru.

Co s odřezkami větví

Pálení zahradního odpadu je již delší dobu zakázané, a proto je třeba se zamyslet, jak dále zpracovat odřezané větve. Nejlepším řešením, ekologickým i ekonomickým, je jejich přímé využití na zahradě nebo v domě. V dnešní době umí zahradní technika udělat práci za nás. Drtič větví rozdrtí větve na jemnou drť, která se spolu s ostatním odpadem vloží do kompostu.

Štěpkovače dokážou rozdrtit větší větve na štěpky, které lze využít jako palivo do pícky či krbu, na vytvoření přírodních chodníčků v blátivém terénu nebo na mulčování půdy. Speciální využití mají při výrobě uzenin. Nic nepřekoná domácí vůni klobásek a slaniny uzených na kouři z ovocných stromů. Nejen že vám štěpkovač ušetří energii a sám zpracuje řezivo, ale i peníze, protože je to hodnotný materiál, jehož cena je v zahradních centrech vysoká.

Jak si správně vybrat štěpkovač

Hlavní princip, na jehož základě fungují štěpkovače, spočívá v talířových nožích, které rozsekají větve na malé kousky. Protože se jedná o dražší investici, třeba se při jejich výběru zaměřit nejen na jejich výkon a pohon, ale také na velikost vstupního otvoru, aby se jednoduše nakládaly větve. Štěpkovač VILLAGER VC 2500 vám usnadní práci, neboť je v něm přímo integrovaný sběrný koš na podrcenou hmotu. Štěpkovač je velkým pomocníkem v zahradě, z dlouhodobého hlediska šetří čas a peníze.

Zahradní štěpkovač VILLAGER VC 2500

Elektrický zahradní drtič VILLAGER VC 2500 hravě drtí větve o průměru do 40 mm. Zadní kola štěpkovače poskytují vynikající mobilitu a snadný transport do Vašeho úložného prostoru. Lehká konstrukce pouze 13 kg štěpkovače umožňuje pohodlnou manipulaci. Tento drtič s výkonem 2500 W má ochranu proti přetížení, elektromagnetický vypínač. Otočné a otevíratelné tělo pro pohodlné vyčištění nožů, blokovací zařízení jako prevence proti nehodám. VC 2500 je vybaven systémem kónických čepelí, které rozřezávají větve na nejmenší kousky. Takto získaná biomasa je vhodná na výrobu topných briket. 3letá záruka při produktech Villager je samozřejmost...

Napětí: 230 V - 50 Hz

Výkon: 2500 W

Max. průměr drceného hmoty: 40 mm

Sběrná nádoba: 50 l

Systém drcení / štěpkování: 2 nože

Rozměry štěpky: cca 3-4 cm (nelze nastavit)

Hmotnost: 13 kg

Benzínový zahradní drtič VILLAGER VPC 250 S

Pokud hledáte velký, profesionálnější model, doporučujeme výkonný zahradní drtič VILLAGER VPC 250 S vybaven silným motorem VGR 250 H s výkonem až 4,1 kW. Tento model je velmi oblíbený a spolehlivý.

Tento model zahradního štěpkovače svým výkonem a parametry uspokojí i ty nejnáročnější uživatele. Hravě si poradí s větvemi o průměru do 76 mm. Štěpkovač / drtič je vybaven dvěma typy drtícího systému - fréza + oboustranné nože. Rotující fréza (horní otvor) je vhodná na drobný materiál, který je zpracován na jemnější biomasu ideální na výrobu briket. Boční otvor s 2 oboustranně ostrými noži je zase vhodný pro celé větve s větším průměrem (max. 76 mm). Získaný materiál je hrubší a vhodný ke kompostování. Díky ostrým čepelím je účinnost nože mnohem větší a drtič tak rychleji a účinněji zpracuje i větší větve. Stroj má robustní konstrukci a snadno se s ním manévruje.

Motor: VILLAGER VGR 250 H

Výkon: 4,1 kW / 3600 rpm

Objem: 212 cm3

Max. průměr dřevní hmoty: 76 mm

Nože + fréza: Ano

Hmotnost: 84 kg