Trpaslík se silou obra

Kapesní plynový pětiraňák je určen především pro méně zkušené střelce či ženy, které dosud nosily třeba pepřový sprej a chtějí svou sebeobranu povýšit na další úroveň. Model Arda od turecké firmy EKOL, který dodává firma IBO CZ, má při 8mm ráži hlaveň o délce pouhých 22 mm, takže se ideálně hodí pro skryté nošení a vejde se do kapsy či kabelky. Díky intuitivní manipulaci s ním zvládne zacházet doslova každý.

Výrobce vsadil na extrémní jednoduchost – Arda nemá mířidla (prostě „ukážete“ hlavní na agresora) a spoušť postrádá lučík, který by prstům jen překážel. Kohout je dostatečně dlouhý, abyste ho palcem snadno a jediným plynulým pohybem natáhli. Válec se vyklápí doleva po vytažení táhla pod hlavní směrem dopředu, načež musíte na bubínek zatlačit z pravé strany. Rameno držící válec se trochu viklá, takže při manipulaci dbejte na to, aby bubínek zůstal v kolmé poloze vůči rámu.


Velikost Ardy může na první pohled vzbudit úsměv, ale nenechte se zmást – při výběru správných nábojů jde o účinný sebeobranný prostředek na vzdálenost zhruba do 5 metrů. Pro defenzivní účely se hodí kupříkladu německé střelivo Wadie Supra-Pfefferpatronen obsahující technický pepř Nonivamid a určené mj. proti agresivním zvířatům (vyvolává pálení v nose, slzení a kýchání). Z vlastní zkušenosti můžeme říct, že Arda má při jeho použití minimální zpětný ráz při výrazném zvukovém efektu, který sám o sobě odradí nejednoho agresora. Oblak pepřového aerosolu je na miniaturní plynovku překvapivě objemný a při několika výstřelech zastaví i více útočníků.


Turecký revolver prodávaný v černé úpravě s plastovými střenkami se uplatní i v dalších situacích. Při naládování akustických nábojů poslouží pro startovací střelbu během závodů pod širým nebem. Vhod přijde i využití při nouzové signalizaci v terénu. A to nejen výstřelem poplašného náboje, ale i speciálních světlic/petard. Pro jejich odpálení najdete v kufříku se zbraní kovový nástavec, který našroubujete do ústí hlavně. Do komory vložíte náboj a do nástavce otevřeným koncem napřed světlici. Zamíříte vzhůru asi pod úhlem 75 stupňů, skloníte hlavu a stisknete spoušť.


Sami jsme světlice odzkoušeli a příjemně nás překvapilo, že s ohlušující ránou vyletěly do výšky několika desítek metrů a vytvořily efekt podobný ohňostroji. Při bloudění v přírodě by tedy polohu označily spolehlivě. Dodejme, že petardy poslouží i k plašení ptáků – třeba pro majitele vinic, jimž špačci ničí úrodu. Nejčastěji seženete světlice Comet Banger, které se prodávají v tubusech po 10 kusech a jedno balení vyjde asi na 140 Kč.

EKOL Arda Black představuje ideální řešení pro člověka, který se nechce pohybovat bez sebeobranného nástroje, ale zároveň nemá střelbu jako koníček. Pětiraňák do kapsy odvede svou práci a stejně jako u ostatních plynovek si ho můžete koupit i bez zbrojního průkazu.

Kompletní nabídku plynovek EKOL najdete zde: Plynovky EKOL

Technické paramtetry

Ráže: 8 mm
Kapacita válce: 5 ran
Celková délka: 101 mm
Délka hlavně: 22 mm
Výška: 79 mm
Šířka: 28 mm
Hmotnost: 255 g
Cena: 1240 Kč