Toužíte po krásném zeleném trávníku?

Potěšte sebe i svou zahradu už dnes a začněte s mulčováním podle našich tipů a rad.

Co je vlastně mulčování?
Mulčování je ekologické zpracování námi vyprodukovaného materiálu na travnaté ploše. Speciální sekačky posečenou trávu rozsekávají na zcela drobné kousky, které následně "rozpráší" po okolí. V posečené hmotě se nachází tráva, listy, zbytky okrasných trávníků či kůra. Touto technikou vzniká unikátní bio odpad a tedy přírodní hnojivo, které pokrývá čerstvě posečenou travnatou plochu. Mulčováním se do země dostávají živiny, které ji nejen chrání před mechnem ale i jeho přemnožením. Zároveň mulčování zabraňuje odpařování potřebné vlhkosti kořenům rostlin, a tím je chrání před vyschnutím. Doporučuje se mulčovat maximálně do 1/3 výšky stébla.

Kdy začít?
Doporučujeme po odeznění přízemních mrazíků, kvůli odolnosti povrchu půdy. Důležité je mulčovat dvakrát ročně a to po první vyrostlé jarní trávě - v červenci. Druhé mulčování doporučujeme na podzim - v září. Po podzimu se půda připraví na zimu, namulčovaného materiál se shrnuje a vyhodí se.

Výhody mulčování
Půda zůstává kyprá, ošetřená před přemnoženým plevelem a plná živočichů (žížaly) a mikroorganismů. Mulčováním zaopatřeou půdu stačí zalévat 3-4x méně než bez mulčování. Správné mulčování vytváří mikroklima pro půdní život, je přirozenou formou hnojení bez chemikálií. Pokud je dodrženo přiměřené množství a rozemletá tráva je rovnoměrně rozložena, dochází k rychlé mineralizaci půdy dusíkem. Organická vazba dusíku v mulčovacím materiálu zajišťuje pomalé, dlouhodobé a hlavně rovnoměrné uvolňování živin. Nemusíte se trápit co s posekaným biodpadom. Ušetříte množství hnojiva, což potěší nejen vaši peněženku, ale i životní prostředí. Vaši zahradu si začnete užívat více než místo na odpočinek.

IBO CZ je výhradním a exkluzivním dovozcem značky Villager či německých sekaček a mulčovačů SABO.


Nevýhody mulčování
Pokud je vzrostlá tráva příliš vysoká, doporučujeme ji posekat a z pozemku odvést. Teprve pak je možné trávník mulčovat. Pokud je tráva příliš vysoká, bylo by posečené hmoty příliš mnoho a nestihla by se rozložit. V tomto případě by to trávníku mohlo více uškodit než pomoci. Naopak správné provedení mulčovací techniky je pro trávník přírodním balzámem, jehož účinky spatříte při nejbližším jaře.

Doporučujeme
Mulčovat lze nejen pomocí klasického mulčovače. S našimi sekačkami Villager můžete nejen kvalitně a jednoduše posekat trávník, ale pomocí příslušenství můžete i mulčovat. Tyto nové modely vyrobené na Slovensku poskytují 4v1 - sečení, sběr, mulčování, boční výhoz. Jsou vybaveny silnými, vysoce kvalitními a spolehlivými motory Briggs & Stratton. Benzínové sekačky Villager VRS 510 P, V 460 P a VRS 460 P při skladování nezaberou mnoho místa. Jsou nenáročné na obsluhu a sekání s nimi bude pro Vás hračkou. Navíc získáte krásný a zelený trávník, který vám budou všichni tiše závidět.