Tigar - boty do extrémní nepohody

Historie značky sahá až do roku 1935, kdy se zrodila coby malá dílna na výrobu nejrůznějších pryžových produktů včetně gumových bot. Portfolio se stále rozrůstalo a koncem 50. let do něj přibyly také pneumatiky. Společnost si vybudovala dobré jméno za oceánem, stala se licenčním výrobcem gum BF Goodrich a roku 1981 si v USA zřídila pobočku. Produkce pro automobilový průmysl hrála léta prim a Tigar se dokonce stal součástí koncernu Michelin, nicméně začátkem 21. století se management rozhodl tento segment opustit. Značka se vrátila ke kořenům a v roce 2008 byla slavnostně otevřena nová obuvní továrna. Spolu s gumovými součástkami pro průmysl a lepidly tak dnes holínky tvoří jeden z pilířů Tigaru.       

 

100% hand made

V nabídce najdete nepřeberné množství modelů: Od módních kousků do města přes zemědělskou obuv až po extrémně odolné typy pro hasiče a záchranáře. Více než deset pánských i dámských provedení zahrnuje též lovecká řada – já se rozhodl vyzkoušet prémiové „holiny“ se slibným názvem Highlander. Oproti běžným gumákům jsou už na první pohled robustnější a širší, aby poskytovaly dostatečnou stabilitu chodidlům i při delším stání nebo pohybu v náročnějším terénu. Nejsou však přehnaně těžké – jedna bota velikosti 42 váží při výšce 410 mm asi 950 g, takže s sebou netaháte váhu navíc.

Tigar se pyšní ruční výrobou všech holínek, a to v největším evropském závodě svého oboru. Na obuvi to poznáte už při zběžném ohledání. Kupříkladu hnědý izolační proužek umístěný po obvodu podešve drží jako přibitý, nepřečnívá ani neodstává a svou funkci plní bezvadně – ke stélce ale není nalepen se strojovou přesností. Jemná nedokonalost ovšem ničemu nevadí a holínkám naopak přidává punc osobitosti – navíc máte jistotu, že prošly rukama zkušeného dělníka.

Vnější část obuvi tmavě zelené barvy sestává z kombinace přírodního a syntetického kaučuku. Výsledkem je příjemně měkký a poddajný materiál, který si zachovává značnou odolnost vůči roztržení nebo proražení. Podél zadního svislého švu je bota v celé výšce vyztužena další vrstvou gumy. Aby se horní okraj holínek při častém vyzouvání nepolámal, dostal do vínku zesílené hnědé lemování. Bota se díky němu také lépe drží během nazouvání, aniž by se vysmekávala z ruky.  

S neoprenovou izolací

Jedno z mott Tigaru zní „Pro extra komfort!“, což highlandery naplňují hned v několika ohledech. Díky rozšířené vrchní části vklouzne noha dovnitř snadno a bez zadrhávání. Na vnější straně holeně najdete stahovací přezku, která sestává z pružného pásku a plastové spony. S její pomocí přizpůsobíte tvar holínky aktuálním potřebám, ať už máte oblečeny kalhoty z jakkoliv širokého materiálu. Díky přezce noha v botě pevně drží a nezvrtává se ani v těžkém terénu. Další praktická vychytávka má podobu ocelové výztuže zapuštěné do zadní části lisované podešve. Napomáhá ke stabilitě paty i vašeho postoje – konstrukce boty tak lépe fixuje nohu a klouby méně trpí.

Dobrý lovec stráví na čekané klidně dlouhé hodiny, stále na jednom místě. V běžných gumákách bez zateplení ho brzo začnou zábst nohy, a tak se vývojáři Tigaru rozhodli tuto nepříjemnost eliminovat. Celý vnitřek jejich bot proto dostal podšívku z umělého vlákna potaženého třímilimetrovou vrstvou neoprenu. Tento materiál se řadí mezi syntetické kaučuky a vzniká polymerací kapaliny zvané chloropren. Vyznačuje se vysokou chemickou stabilitou či odolností a ohebností při nízkých i vysokých teplotách. Hlavní přínos však spočívá právě v termoizolaci dané pěnovou strukturou (přítomností bublinek vzduchu uvnitř materiálu). Ne náhodou se neopren užívá pro výrobu potápěčských kombinéz, kde má za úkol zabránit ztrátě plavcova tělesného tepla. 

 

V bahně i vodě

Popsaná řešení jsem prověřil v praxi během sychravého dne, kdy teplota nepřekročila 5 °C. „Pocitovka“ se ale kvůli mrholení a větru blížila spíše k nule. Vydal jsem se po lesní cestě rozbahněné po vytrvalém dešti a rozryté pneumatikami lesní techniky. Záměrně jsem neuhýbal loužím, nánosům bláta ani vodě tekoucí z okolních svahů. Při zapadnutí do několikacentimetrové vrstvy bahna holínky stále držely stabilitu a neklouzaly. Nepotrápily mě ovšem ani na ztvrdlých úsecích, kde si v botách obalených jílem snadno podvrtnete kotník. Dezén podrážek funguje na jedničku a v kombinaci se stabilně fixovanou nohou umožní člověku překonat i terén, ve kterém by se běžná outdoorová obuv buď rychle promáčela, nebo přišla k jiné újmě. Jediná potíž s highlandery nastala při pokusu zdolat prudký svah pokrytý řídkým bahnem a mokrým listím – v jeho polovině už boty přece jen ztrácely přilnavost a já začal klouzat dolů.

Vysoká podešev při chůzi příjemně pruží a v holínce se díky tomu cítíte stejně komfortně, jako v kvalitní trekové botě. Nožní klenba nezačne bolet ani při delším stání během pauzy. Nejvíce mě ale zajímalo, jak si kombinace kaučuku a neoprenu poradí s nízkými teplotami. Další motto Tigaru hovoří o 100% vodotěsnosti, a tak jsem s highlandery neváhal vstoupit do studeného potoka. Prvních pár metrů jsem kráčel v mělké části koryta, pak jsem zamířil do středu, kde hloubka dosahovala až 25 cm. V těchto místech jsem pak setrval zhruba 20 minut. A výsledek? Úroveň tepelné izolace příjemně překvapila – nohy zůstaly v suchu i teple, to vše bez náznaku pocitu chladu.     

 

Snadná údržba

Po nachození několika kilometrů přišel čas se zase přezout, což u většiny vyšších gumáků nebývá jednoduchý úkon. Highlandery proto dostaly rozměrný gumový nálitek, umístěný těsně nad patou. Pomocí tohoto zouvacího podpatku se zapřete třeba o zídku, kládu nebo druhou, stále nazutou botu. Pak už stačí jen zapáčit a holínka by měla lehce sjet z nohy. Přiznejme, že ani u srbských loveckých bot to nejde zrovna „po másle“ a člověk se do nich musí pořádně opřít – paradoxně právě kvůli měkkosti kaučukové směsi. Levnější gumáky z tvrdší a hladší pryže se totiž zouvají o něco snadněji.   

Při ukládání highlanderů do auta jsem si všiml, že se na nich objevily bílé skvrnky. Leták výrobce mi ale prozradil, že nejde o kaz či vadu. Světlá místa se ukážou v extrémně teplém či vlhkém počasí, přičemž jde o stopy ochranného vosku, jímž se boty ošetřují před odesláním zákazníkovi. K jejich odstranění stačí holiny otřít vlhkým hadříkem. Účinnost voskové impregnace je velice slušná – voda i řidší bahno z povrchu stékají v kapkách a nezanechávají souvislou vrstvu.  

Aby si lovecké boty udržely ideální vlastnosti co nejdéle, měli byste je po každém použití vyčistit a otřít dosucha. Jsou-li po návratu z terénu pokryté bahnem, opláchněte je studenou vodou a zbylou špínu odstraňte mýdlem s neutrálním pH. Já je postavil do vany a nečistoty spláchl sprchou – za dvě minuty bylo hotovo a boty pak stačilo lehce utřít. Při údržbě se vyvarujte čističů na bázi rozpouštědla, které by obuv nenávratně poškodily. Vhod naopak přijde ochranný prostředek určený gumovým materiálům – třeba některý z nabídky Tigaru. Mezi toulkami za kořistí skladujte holínky na chladném a suchém místě bez přímého slunečního svitu, jenž by způsobil předčasné tvrdnutí pryže a tvorbu prasklinek. Životnosti také neprospívá, když boty postavíte blízko k přímému zdroji tepla, třeba ke krbu či topení.

Závěrečný verdikt

Lovecké holínky Tigar Highlander přináší vysokou užitnou hodnotu. Při prvním otevření krabice vás sice zaskočí výrazný a dost nepříjemný kaučukový odér, ale při pohybu venku naštěstí z většiny vyprchá. Vzhledem k pohodlnosti, stabilitě, tepelné izolaci i vodotěsnosti highlandery představují šikovného pomocníka nejen pro lovce, ale i lesní dělníky, fotografy či milovníky toulek deštivou krajinou. Doporučil bych je také prepperům žijícím v záplavových oblastech – při evakuaci nebo likvidaci škod totiž udrží nohy v suchu po takřka neomezenou dobu. Dodejme, že vychytané srbské gumáky jsou dostupné ve velikostech od 39 až do 47.

Holínky Tigar najdete zde: Holínky Tigar