Světelný kanónek v luxusním balení

Značku Olight si spojujeme s prémiovými svítilnami různého určení. Teď se americký výrobce vytáhnul s mimořádným kouskem – malým, ale výkonným Perunem, který jsme testovali několik měsíců. Čelovku, anebo kapesní svítilnu? Zatímco na výlety, k práci anebo pro sport bývá vhodnější první řešení, při sestavování EDC kitu se vyplatí sáhnout po druhém zmíněném typu. Člověku sice nezůstanou volné ruce, ale zase nemusí přemýšlet, kam s neskladnými popruhy. A přesně to je případ Olight Perun – i když ne tak docela…

Modrá je dobrá!

Od svítilny očekává většina z nás vysoký výkon, dlouhou výdrž či dostatečnou odolnost. Perun ale nabízí ještě něco navíc: jedinečný design. Výrobce jej totiž uvedl na trh v limitované edici s modře zbarveným tělem, což je prvek, který u jiného modelu neuvidíte. Pro někoho možná přehnaná extravagance, ale pro jiného zajímavý bonus v nudném světě černých modelů. Dodám, že výjimečná svítilna poslouží jako nápaditý dárek, a to i pro šťastlivce, kteří už mají takříkajíc všechno. Ovšem dost chvály a podívejme se na praktický test.

Olight Perun konstrukčně spadá mezi taktické svítilny, čemuž odpovídá jeho ovládání – o všechno se stará jediné tlačítko na vrchní straně reflektoru. Gumový spínač dostal tenký rámeček, který snižuje riziko nechtěné aktivace, třeba při opření o desku stolu. Zapnutí/vypnutí provází jemné lupnutí do palce a kliknutí slyšitelné zhruba do 10 metrů (v absolutním tichu).

Americká „světluška“ je skoro kompletně pokrytá protiskluzovou texturou ve formě miniaturních pyramid – žádný strach, na rozdíl od některých pistolových střenek vůbec neřežou do dlaně a podporují jistý úchop i v mrazu anebo při zanesení blátem a špínou. Tělo svítilny sestává z leteckého hliníku, ošetřeného tvrdou anodizací třetího typu, jež funguje doslova jako krunýř. Není bez zajímavosti, že v testech překonává běžné eloxování (o lakování nemluvě), které časem setřete nebo poškrábete.

Koupel i tuhý mráz

Výrobce udává hmotnost 120 g (moje váha ukázala ještě o 5 g méně), takže o svítilně uschované v kapse za chvílí vůbec nevíte – vždyť i svazek klíčů nebo EDC nůž váží víc! K pohodlnému přenášení na opasku, výstroji či lemu kapsy slouží snímatelný ocelový klip esovitého tvaru, takže Perun můžete zavěsit i vzhůru nohama – já jej nosil třeba na batohu, konkrétně na stahovacím popruhu přes prsa, který zabraňuje sklouzávání zatíženého báglu do ramenou. Výrobce si elegantně poradil i s dobíjením akumulátoru (má kapacitu 3 500 mAh), které probíhá pomocí kruhového konektoru umístěného na dně válcového těla.

Vnímám to jako velké plus – tím, že v těle svítilny není zabudován USB konektor, roste její odolnost proti prachu i vodě, takže snese ponor do hloubky dvou metrů po dobu 30 minut. To jsem sice neprověřoval, ale dvouhodinovou koupel ve vaně a následný tříhodinový „kryo-relax“ v mrazáku při -16 °C ustála na jedničku (samozřejmě se zapnutým reflektorem).

Plochý spodek s magnetickou vložkou skrývá i další výhodu: Perun pěkně stojí na rovném povrchu a také drží třeba na kapotě auta, když v noci potřebujete dolít olej nebo vyměnit píchlé kolo. Svítilna však nemá tvar úplného válce, takže se mi během testování nikam neodkutálela. Další technickou vychytávku představuje borokřemičité sklo před a kolem LED diody, které ustojí rychlé přechody z extrémního tepla do mrazu, pády či hrubý otěr.   

Změňte noc na den                  

A co kvalita svícení? Začnu tím, že u Perunu se zřetelně projevuje vliv pokročilé elektroniky – výsledkem je dlouhodobá stálost světla bez nepříjemného poblikávání. Nejprve jsem otestoval úsporný 30lumenový mód – Olight pracoval při pokojové teplotě 24°C skoro 50 hodin (výrobce garantuje 47,5 h) a při svitu na metr vzdálenou zeď vytvářel světelný kužel s mírně oválným jádrem o průměru zhruba 60 cm, který měkce přecházel v cca 130cm kruh. Pro pohyb v místnostech či nenápadnou chůzi v přírodě to stačí, navíc nepřijdete o přirozené naladění svých očí na noční režim. Perun ale umí pracovat i v extra úsporném režimu moonlight – po aktivaci „měsíčního svitu“ výkon svítilny nepřekročí hodnotu pěti lumenů (výdrž kolem 10 dní), což mi stačilo pro hledání drobností ve stanu anebo plánování trasy na klasické mapě.


Přesně v opačném gardu funguje turbo režim – stačí rychlý dvojklik na spínač a drobný Perun se změní ve světelné dělo, kterým nasvítíte rozlehlé parkoviště, tovární halu anebo louku až do vzdálenosti 120 m (v pološeru jsem ale identifikoval až 150 m vzdálené objekty). Je jasné, že mohutný proud fotonů dává co proto akumulátoru a navíc prudce zahřívá LED diodu, takže počítejte s tím, že po dvou a půl minutách se „pátrací“ mód automaticky omezí na 40% výkon 800 lumenů, ve kterém zvládne pracovat další 2 hodiny a 40 minut. Kromě turbo režimu či zmiňovaného měsíčního svitu svítilna nabízí další tři výkonnostní módy plus SOS blikání vysoké intenzity – stačí rychlý trojklik a Perun bude celých pět hodin upozorňovat třeba na dopravní nehodu, plavidlo v nouzi a tak dále.  

V automatickém režimu

Při testování mne překvapil také světelný senzor, který najdete v malém tmavém výřezu nad LED diodou. Pokud zapnete turbo režim a přistoupíte ke zdi, svítilna ve vzdálenosti zhruba šesti centimetrů automaticky přejde na nižší režim – pokud ji ale posunete o jediný centimetr zpět, výkon se opět zvedne. Zapomětlivé nebo unavené dobrodruhy zase potěší, že Perun nastavený i na nejnižší pracovní režim se po několika desítkách sekund sám vypne, pokud jej nechají ležet reflektorem dolů, třeba na dně batohu. Stejnou funkci nabízí také zabudovaný časovač vypnutí – funguje v krátkém (3 minuty) i dlouhém režimu (9 minut) a ovládá se opět hlavovým spínačem. Může se vám tedy hodit při usínání v divočině, kdy se ještě za světla uložíte do spacáku a Perun se poté sám vypne.   


Srdce svítilny ve formě LED diody dává jasné bílé světlo, ovšem ne přehnaně studené, které u některých konkurenčních modelů přechází až do modré barvy. I když to výrobce neuvádí, tipnul bych si, že půjde o hodnotu kolem 6 000 Kelvinů, která odpovídá polednímu slunci. Olight proto člověka udrží ve střehu, ale zase tolik nevyčerpává oči. A teď poslední zajímavost – pokud vás Perun zaujal, ale fandíte spíše čelovkám, můžete si za necelou pětistovku dokoupit originální náhlavní sadu Olight (více na www.fotopasti.cz).


Suma sumárum: americká svítilna patří k top modelům na současném trhu a člověk na ní jen těžko hledá chyby – mi za celou dobu testování chybělo pouze červené světlo, které rád používám v přírodě i těsně před spaním. Také k dílenskému zpracování anebo příslušenství nemám žádné výhrady.  

Autor recenze: Norbert Rychlý

Baterii Olight Perun Blue najdete na: Dobíjecí LED svítilna Olight Perun Blue 2000lm