Spypoint Link-Micro - nenápadný, ale chytrý hlídač

Fotopasti slouží jak myslivcům při správě revíru, tak bezpečnostním agenturám, obcím nebo vlastníkům nemovitostí pro střežení majetku. Na trhu najdete stovky typů s nejrůznějšími parametry. Já otestoval jeden z Kanady, který se svým pojetím vymyká běžným standardům.

Model LINK-MICRO 4G od společnosti Spypoint nastavuje v oboru nová pravidla hry. Díky podpoře 4G sítě a kompaktnímu tělu se totiž stal nejmenší fotopastí světa s možností odesílat snímky přímo do smartphonu. Bez baterií váží pouhých 213 g (s „náloží“ osmi tužkovek 417 g), pouzdro doplněné sklopnou anténou má rozměry 11,5×7,5×5,5 cm.

Snadné nastavení

Díky prozákaznickému smýšlení výrobce nemusíte po pořízení fotopasti kromě akumulátorů dokupovat nic dalšího. Spypoint přibaluje paměťovou kartu micro SD o kapacitě 8 GB (fotopast umí pracovat s modely do 32 GB) a zejména přednastavenou SIM kartu. Při odesílání fotek na mobil totiž nechce spoléhat na mnohdy nekvalitní služby lokálních operátorů. Pokud by nastal problém se zasíláním dat, komunikujete tedy buď napřímo s výrobcem, nebo autorizovaným prodejcem, jímž je v Česku společnost IBO CZ.


Způsob nastavení a ovládání odlišuje LINK-MICRO 4G od všech konkurenčních výrobků: Zapomeňte na tlačítka uvnitř pouzdra – vše totiž řešíte přes smartphone. Před prvním použitím si do telefonu stáhnete bezplatnou aplikaci SPYPOINT LINK, optimalizovanou pro Android i iOS. Poté otevřete fotopast, v jejíchž útrobách najdete čárový kód – jedinečný identifikátor vaší SIM karty. Po jeho naskenování přes fotoaparát mobilu se aplikace spáruje se zařízením a snímkování může začít – jakmile dovnitř naládujete baterie a vsunete zmíněnou paměťovku.  Vnitřní konstrukce napovídá, že inženýři Spypointu uvažovali prakticky. Slot SIM karty, kterou z fotopasti běžně nevyndáváte, se nachází vzadu za blokem baterií (ten se vyjímá jako celek a má zřetelné označení polarity jednotlivých článků). Pro přístup k šoupátku zapnuto/vypnuto a paměťové kartě naopak stačí otevřít bytelná vnější dvířka. Po zapnutí vám barva a blikání/svícení diody napoví, v jakém stavu se LINK-MICRO 4G nachází. Abyste si význam jednotlivých kontrolek nemuseli pamatovat, na vnitřní straně dvířek najdete jejich vysvětlení v angličtině. Kanaďané ovšem pamatují i na ostatní národy a v balení naleznete samolepky v dalších jazycích včetně češtiny, jimiž můžete původní text překrýt.

Trojlístek tarifů

Fotopast upevníte na sloup nebo kmen pomocí nylonového pásku šedé barvy, zakončeného plastovou přezkou. Dosáhnout správného úhlu fotoaparátu vůči snímanému prostoru pomůže opora na zadní části pouzdra, opatřená protiskluzovými zoubky. Otočením vztyčíte anténu, fotopast zapnete a počkáte, než detekuje signál (podle mých zkušeností to obvykle trvá pár vteřin, na odlehlejších místech spíše desítky). A poté už si vše nastavíte v mobilu, aniž byste museli s LINK-MICRO 4G manipulovat. Dokud se nenaplní karta nebo nedojdou baterie, není třeba se k fotopasti vůbec vracet. Z toho důvodu na ní nenaleznete obvyklý displej, plnohodnotně nahrazený právě smartphonem.

Aplikace SPYPOINT LINK s vámi komunikuje v několika jazycích včetně češtiny, nicméně některé překlady přece jen pokulhávají, takže jsem zvolil angličtinu. V základním nastavení uvidíte například sílu signálu na škále od jedné do pěti, stav baterie (odvíjí se nejen od délky použití, ale i okolní teploty měřené samotnou fotopastí) nebo podíl volného místa na kartě. Nechybí údaj o počtu snímků pořízených v daném měsíci ani přesný čas poslední komunikace mezi fotopastí a mobilem. Velkou výhodu spatřuji v tom, že s aplikací můžete spárovat několik zařízení téhož typu a všechna spravovat z jediného telefonu.


Množství fotografií, které lze pořídit za 30 dnů, se řídí příslušným tarifem. Pro nové uživatele má Spypoint dárek: během prvního měsíce od instalace mohou nafotit a uložit neomezený počet obrázků. Po uplynutí této doby máte na výběr ze tří placených balíčků, které lze uhradit běžným převodem z účtu. Nejlevnější vyjde na 120 Kč měsíčně a dovolí za tuto dobu pořídit 250 snímků. Prostřední za 240 Kč má limit tisícovky záběrů a u nejvyššího v ceně 350 Kč fotíte neomezeně (ceny jsou přepočtené a zaokrouhlené z dolarů). Pokud si některý tarif předplatíte na rok, ušetříte oproti každoměsíční platbě 20–33 %.

Fotky ihned v mobilu

Zoufat si nemusejí ani šetřílci – nic vám nebrání užívat fotopast v bezplatném režimu, byť s omezením na 100 fotek měsíčně a s jejich dostupností jen do sedmi dnů od pořízení. Já k placenému tarifu přešel záměrně v nejnevhodnější dobu, abych vyzkoušel pružnost služeb Spypointu – o víkendu a navíc během státního svátku. Platební transakce přesto proběhla obratem a za pár minut jsem měl zvolený balíček aktivní. Kromě tarifu si v aplikaci nastavíte i parametry snímkování. Zda fotoaparát po zaznamenání pohybu vytvoří jeden, nebo raději dva snímky (režim „multishot“), jaká má být citlivost pohybového senzoru nebo jak často chcete fotky do mobilu posílat – od „balíčku“ jednou za 24 hodin po okamžitý přenos každého obrázku ihned po vyfocení. Dávkové zasílání párkrát za den postačí nimrodům, kteří se zajímají o počty zvěře u krmelce, při hlídaní nemovitosti před lupiči oceníte možnost vidět situaci okamžitě.


Ve snaze vyzkoušet reálnou rychlost služby jsem si při testu zvolil právě tuhle variantu. Když panovalo dobré počasí a fotopast měla kvalitní signál, snímky v galerii přibývaly skutečně v reálném čase. Při jejím umístění do hlubší rokle a za mrazivých nocí jsem zaznamenal jisté zpoždění, kdy obrázky dorazily po několika minutách. A konečně při extrémně špatných povětrnostních podmínkách až za hodinu. Vyplatí se tedy čas od času aplikaci otevřít a fotogalerii pro jistotu aktualizovat.

LINK-MICRO 4G sice neumí pořizovat videozáznam, zato u fotografií exceluje – spoušť se od zaznamenání pohybu aktivuje do 0,5 vteřiny a pozornosti senzoru neunikne žádné šustnutí do vzdálenosti 24 m. Šířka záběru činí 62 stupňů, takže objektiv zachytí i člověka nebo zvíře blížící se ze strany.

V odolném pouzdře

Zatímco přes den fotopast vytváří barevné fotky s rozlišením 10 Mpx, v noci vznikají snímky černobílé. Ostrost i pod rouškou tmy zajišťují infračervené LED diody s dosahem 24 m. Přísvit je okem nepostřehnutelný, takže dvounohá ani čtyřnohá „kořist“ o svém zachycení nemá tušení. Na každém obrázku najdete datum, čas, teplotu a aktuální fázi měsíce. Programátoři navíc vybavili galerii v aplikaci filtrem, který umožňuje rychlé třídění snímků. Pokud si zvolíte uživatelský profil „hunter“, můžete stiskem jediného tlačítka zobrazit snímky divočáků, pernaté zvěře nebo třeba vysoké – obrázky jsou filtrované na základě tvarového rozlišení.


Kromě fotografování, přenosu snímků a funkčnosti aplikace jsem se rozhodl vyzkoušet i odolnost téhle kanadské fotopasti. Vzhledem k tomu, že její test probíhal po několik týdnů, objevila se příležitost nechat ji pracovat za různých podmínek. Výrobce udává rozsah provozních teplot od –40 do +60 °C. Takovým extrémům jsem zařízení sice nevystavil, nicméně si v lese pobyla pěkných pár nocí za hustého deště, mrazu do –5 °C anebo sněžení. Po celou dobu fungovala spolehlivě (snad až na zmíněné zpoždění při zasílání) a pouze dvakrát došlo na restart mobilní aplikace, která dočasně odmítala načítat fotografie uložené v mobilu. Ačkoliv výrobce neuvádí konkrétní úroveň odolnosti vůči vodě a prachu, i po lijáku zůstal vnitřek fotopasti suchý a objektiv se nezamlžoval.



Co se týče baterií, udělal jsem zprvu chybu a zvolil levnější alkalické Varta Energy (čtyři kusy vyjdou asi na 70 Kč). V chladnějším počasí udržely fotopast „naživu“ 3–4 dny, což není právě dlouhá doba. Na radu odborníka jsem tedy sáhl po typu Energizer Ultimate Lithium. Stojí sice dvojnásobek, ale prcek od Spypointu díky nim fungoval celé tři týdny. V kombinaci s takovým zdrojem energie a dostatečně velkou kartou získáte ve fotopasti LINK-MICRO 4G spolehlivého pomocníka, který vám naservíruje snímky chaty, domu, srubu, kanceláře či krmelce až do obýváku.

Zabezpečena proti krádeži
Oproti většině ostatních fotopastí je LINK-MICRO 4G lépe chráněna proti odcizení. Už samotná kompaktnost a kamuflážní nástřik dost znesnadňuje její nechtěné odhalení. Objeví-li fotopast člověk, který o tomto oboru něco ví, ponechá ji na místě. Díky spárování s aplikací je totiž zařízení komukoliv jinému než majiteli příslušného mobilu k ničemu – na diskuzních fórech se tato informace koneckonců už rozšířila. No a pokud si fotopast odnese neznalý zloděj, jen si zadělává na problémy. Stačí totiž v aplikaci zadat, že zařízení bylo ukradeno – a jakmile ho nenechavec zapne, do mobilu vám přijdou jeho aktuální GPS souřadnice.

Fotopast SPYPOINT Link-Micro jakož i další fotopasti značky SPYPOINT najdete zde: Fotopasce Spypoint

Autor recenze: Miroslav Mašek - redakce časopisu Přežít