Rukavice pro bezpečný i pohodlný lov

Při pohybu v terénu vyžadují lovcovy ruce nejen ochranu před poraněním, ale také zateplení odpovídající aktuálnímu počasí. Po většinu roku mu obojí zajistí rukavice Deerhunter Muflon Light, které v sobě spojují elegantní vzhled a vysokou funkčnost

Dánskou společnost Deerhunter není třeba dlouze představovat. Její textilní tradice sahá až do 20. let a od roku 1985se věnuje vývoji a výrobě oblečení pro nimrody i další příznivce outdoorových aktivit. Kolekce od Deerhunteru se prodávají ve více než třiceti zemích a od roku 2009 patří značka do skupiny exkluzivních dodavatelů kodaňské královské rodiny. Ačkoliv si dánští designéři historie váží, rozhodně se nebrání moderním materiálům a technologiím. Dokladem jsou lovecké rukavice Muflon Light, určené zejména pro jaro a podzim.

Ve strečovém provedení

"Muflony" se vyrábějí ve čtyřech velikostech: M, L, XL a 2XL, přičemž na IBO LOVEC najdete jednoduchý návod, podle něhož si vyberete nejvhodnější variantu i při nákupu přes internet. Co se týče barevného provedení, je k dispozici buď maskáčová verze RealTree, nebo střízlivější Art Green. Právě ta se dostala do rukou mně a oceňuji její vkusný i nenápadný design. Většina povrchu rukavic je vyvedena v tmavě zelenohnědé barvě, kterou v místech se zvýšenou odolností či strečovostí doplňují černé a hnědé prvky. Celek dotváří zlaté logo Deerhunteru na hřbetě ruky. 

Vnější úplet i podšívka sestávají ze 100% polyesteru. Podobně jako u loveckých mikin či kalhot, které jsem měl možnost vyzkoušet, sází Deerhunter na speciální způsob zpracování vlákna. Díky němu se textilie rozpíná ve čtyřech směrech (zleva doprava, shora dolů i naopak) a oděv vás neomezuje v pohybu ani při náročnější práci. U rukavic oceníte takovou flexibilitu hlavně kolem zápěstí a v oblasti prstů.

Dánové u svých výrobků používají čtyři druhy membrán, přičemž tentokrát padla volba na Deer-Tex Performance Shell. Sestává ze 100% polyuretanu, což jej řadí k moderním membránám, šetrnějším vůči životnímu prostředí než materiály typu Gore-Tex obsahující polytetrafluoretylen. Deer-Tex je ze všech možností nejlehčí – proto jej designéři preferují u techničtějších produktů, k nimž patří právě rukavice. Laminuje se na vnitřní stranu krycího materiálu, přičemž všechny švy jsou pečlivě podlepené. To svědčí o hluboké znalosti funkčních textilií – sebelepší voděodolná membrána by byla k ničemu, kdyby dešťová voda pronikala do rukavic dírkami po stezích.    

Prodyšné i voděodolné

Nevím, jak vám, ale oblečení nasáklé dešťovou vodou mi dokáže pokazit i jinak vydařený pobyt v přírodě. U Deerhunteru vědí, že na čekané mnohdy strávíte dlouhé hodiny vystaveni rozmarům počasí. Proto mají i rukavice Muflon Light poskytovat 100% voděodolnost. Kromě samotné membrány k ní přispívá impregnace hydrofobními a antistatickými prostředky, díky čemuž rukavice zdárně čelí běžnému dešti a nečistotám. A pokud už nějaká skvrna vznikne, z hladkého materiálu ji snadno odstraníte.

Vedle odolnosti vůči vodě zajišťuje Deer-Tex též prodyšnost a brání pocení i při náročnějších úkonech či aktivnějším pohybu. Zároveň však zajišťuje, aby materiálem neprofoukl vítr a vaše ruce při delším statickém čekání neprokřehly. Místo na zahřívání prstů, z nichž by vám snadno vyklouzla zbraň, se tak můžete soustředit na samotný lov.

Mezi materiály použitými v konstrukci "muflonů" nechybí ani neopren: syntetický kaučuk vznikající polymerací kapaliny zvané chloropren. Má výborné izolační schopnosti a navíc zvyšuje schopnost rukavic absorbovat nárazy. To přijde vhod zejména při pohybu v hustém porostu, kdy vás do ruky na každém kroku šlehne pružná větev. K dalším výhodám neoprenu patří dobrá chemická stabilita či ohebnost za nízkých i vysokých teplot. Rukavice tedy nepopraskají, ať už po nich sáhnete v kterémkoliv ročním období. A přes zmíněné určení pro jaro/podzim s nimi bez potíží vydržíte na posedu i nejednu chladnou noc. Jejich teplejší verzi Muflon Wintertak využijete až za extrémních mrazů.

Pohodlná střelba

Rukavice ve velikosti L jsou dost rozměrné, protože je výrobce vybavil dlouhou manžetou kryjící celé zápěstí. Navzdory tomu váha celého páru činí jen 110 g. Abyste se do "muflonů" dostali, je třeba rozepnout zip o délce 7 cm, jehož poutko dostalo gumovou krytku pro snadnější manipulaci. Po navlečení rukavic záleží jen na vás, zda zip opět zapnete, nebo necháte otevřený. Ani ve druhém případě vám nebude překážet a pod manžetu dostanete jak rukáv tlustější bundy, tak vysoké taktické hodinky.

Svůj dojem po nasazení rukavic bych popsal dvěma slovy: absolutní pohodlí. Podšívka je měkká a hřejivá, roztažitelnost látky ve všech směrech zajišťuje volnost pohybu a nic vás "netáhne." Za výborný nápad považuju všité kousky harmonikově skládaného materiálu na kloubech malíku, prsteníku a prostředníčku, kterétak lze ohýbat zcela přirozeně a výsledkem je pevnější úchop. Zkrátka nepřišly ani zbývající prsty. Ukazovák má "střelecké" provedení z odlišně strukturované látky, takže citlivost při stisku spouště utrpěla jen minimálně. Spodní partie palce, stejně jako většinadlaně, zase dostala navíc prošívanou vrstvu zodolněnou vůči oděru.

V rukavicích Deerhunter Muflon Light jsem nejprve vyzkoušel ovládání různých druhů zbraní. Bez potíží jsem v nich zvládl manipulaci s kulovnicemiSavage a Steyr SSG, stejně jako s reflexní kuší Jaguar 2 Pro.Lovecké rukavice nejsou určeny pro střelbu z krátkých zbraní, přesto jsem neodolal a vyprázdnil též pár zásobníků z pistole CZ 75 D Compact v ostré i airsoftové verzi. Ani tentokrát nenastal sebemenší problém s nahmátnutím záchytu zásobníku, pojistky či samotného jazýčku spouště.

Na posed i střelnici

Ve své hlavní roli tedy dánské rukavice obstály na výbornou. Nijak člověka neomezují ani při řízení auta, práci s tlačítkovými přístroji a dalekohledem nebo jednodušších opravách výstroje a výzbroje třeba pomocí šroubováku. Jak jsou na tom ale s citlivostí gripu při jemnějších úkonech? Zavázat si s nimi tkaničky už je poněkud složitější – uspěl jsem dvakrát ze tří pokusů. Otevřít drobnější zavírací nůž či multitool také nebylo úplně snadné – preferoval bych spíš práci s pevnou čepelí, při které naopak oceníte vyztužené a ohebné partie. Pokud v něčem "muflony" opravdu selhaly, bylo to ovládání dotykových displejů. Na používání smartphonu zapomeňte, s nastavenímchytrých hodinek jsem si v rukavicích sice nakonec poradil, jenže za cenu značného soustředění i vynaložení většího tlaku.

Při pohybu podzimní krajinou jsem s uspokojením zjistil, že větru, chladu i dešti "muflony" skutečně odolávají. Zajímalo mě, jak si použité materiály a povrchová úprava poradí, když ruku ponořím do ledové vody. Zmáčknul jsem stopky a čekal, kdy ucítím první známky vlhkosti. Po 90 vteřinách jsem však ruku vytáhl ven, aniž by dovnitř pronikla jediná kapka. A to je opravdu imponující výsledek, s nímž jsem se dosud setkal jen u mnohem silněji zateplených rukavic do arktických podmínek.

Celkově hodnotím Deerhunter Muflon Light jako vydařený lovecký model, který se může pochlubit vkusným vzhledem i praktickými vychytávkami. Uplatní se v roli střeleckých, taktických i pracovních rukavic, v nenápadnějším provedení Art Greenje můžete nosit též do města a vyjádřit tak svůj vztah k přírodě a myslivosti. K nevýhodám patří snad jen nekompatibilita s dotykovými displeji a vyšší cena, byť vyvážená nekompromisní kvalitou. 

Snadná údržba

Své rukavice perte v automatické pračce při teplotě 30°, ideálně obrácené rubovou stranou ven. Nepoužívejte změkčovače,bělidlaani chemická rozpouštědla a po vyprání nezbavujte "muflony" vody v bubnové sušičce – membrána by mohla doznat nevratného poškození. Jednoduše rukavice pověste na šňůru a nechte uschnout přirozenou cestou. Výrobce nedoporučuje ani žehlení, ovšem u rukavic by k této proceduře stejně přistoupil jen málokdo.

Závěrem bych dodal, že kvalitní dánské rukavice můžete ve svém šatníku doplnit i dalšími kousky z produktové řady Muflon, přičemž slovo Light v názvu vždy značí lehčí variantu pro teplejší část roku. Jde třeba o flísovou mikinou, některou ze tří bund různé délky i střihu nebo čepici s kšiltem. Nechybí ani troje kalhoty – od základních až po prošívané lacláče do mrazu.  

Autor blogu: Miroslav Mašek

Tyto kvalitní rukavice naleznete v nabídce na: Rukavice Deerhunter Muflon