Vzhůru do loveckého revíru

Lovecký revír je místo, kde můžete lovit zvěř. Na Slovensku jich je až kolem 1700. Samozřejmě, v revírech platí pravidla, která se musí dodržovat. Na to, aby vznikl lovecký revír, je třeba zařídit mnoho věcí. Jde totiž o závažnou věc. Potřebujete sepsat a podat žádost o uznání honitby. V revíru nejde jen o lov. Důležitý je zejména chov lesních zvířat a péče o ně. Vyžaduje to množství zkušeností.Vzhůru do loveckého revíru

Jak se stát myslivcem?

O chov, lov zvěře a také o péči životního prostředí se starají lovecké organizace. Jde o dobrovolná sdružení, které dodržují ochranářské normy schválené ministerstvem. Na to, abyste se i vy stali myslivcem a patřili k určitému revíru, potřebujete absolvovat několikaměsíční kurz. Kromě teorie musí příští myslivec zvládnout i zdravotnickou a střeleckou přípravu. Pokud celou tuto dlouhou proceduru úspěšně dokončíte, dostanete lovecký lístek a zbrojní průkaz.

Lovit sám nebo se skupinou?

Revíry se dají pronajímat. Pokud se vám nepodaří dostat do mysliveckého spolku, který má v nájmu revír, existuje možnost zaplatit si za odstřel. Střílet na zvěř můžete, až když jste si jistí, že jste ji stoprocentně rozpoznali. Lovíte společně s další skupinou myslivců nebo individuálně. Každopádně, zejména ze začátku, netřeba přeceňovat své schopnosti. Nechte si poradit od zkušenějších kolegů.

Na lovu vás může provázet i lovecký průvodce. S takovou možností se setkáte, například pokud byste navštívili cizí revír, nebo by vás na lov pozvali. Nezapomeňte, že pokud půjdete na zvěř s průvodcem, posloucháte jeho pokyny a vystřelíte, až když vám to dovolí.

Co všechno potřebujete na lov?

Tato záliba vyžaduje také množství doplňků, které jsou pro lov nezbytné. Každý myslivec si musí pořídit lovecké potřeby. Výběr těchto potřeb patří k oblíbené činnosti myslivců a možností je opravdu hodně.

Co tedy patří do myslivecké výstroje? Nejdůležitější je kvalitní oblečení a obuv v přírodních barvách. Určitě se vám sejdou vábničky a vnadidla, které přilákají zvěř. Dobrý rozhled v lese vám zajistí dalekohled. Pokud budete v lese během noci, potřebujete tzv. noční vidění. Základem výstroje je samozřejmě zbraň se střelivem a klobouk s pírkem.

V dnešní době myslivci rádi využívají fotopasti, které se aktivují pohybem zvířete. Jsou to vlastně digitální fotoaparáty, které dokážou nahrát i video. Vše se zdokumentuje a vy máte přehled o čase a datu natáčení.