Jak vybrat fotopast?

Co je to fotopast?

Fotopast slouží k pořizování snímků a videí pomocí perfektně maskovaného a konstruovaného fotoaparátu. Digitální fotoaparát musí být vybaven odolným pohybovým snímačem (PIR), který se aktivuje každou tepelnou stopu zvířat a člověka, ale nemělo by se zapomínat ani na dostatečně daleký dosah a rozsah. V následujících řádcích vám poradíme, jak vybrat vhodnou fotopast.

Při výběru je vhodné vědět, k čemu má daná fotopast sloužit. Ať už chceme mít aktuální přehled o pohybu, nebo nám stačí zkontrolovat fotografie později. Ať už potřebujeme fotopast vysloveně na monitoring zvěře, fotopast do domu, nebo nám záleží na nejvyšší kvalitě fotografií. Také může náš výběr ovlivnit, kolik chceme do daného zařízení investovat.

Fotopasti mají své uplatnění mezi profesionály v myslivosti, kriminalistice či zoologii, ale rovněž slouží i amatérským uživatelům na ochranu svého majetku, chat a sezónních příbytků před vandaly.

Zařízení sestává z fotoaparátu, pohybového senzoru, nočního přísvitu a ovládacích prvků. Nejčastěji je napájena alkalickými bateriemi, ale často podporuje také externí 12V napájení. Pokud potřebujeme, aby fotopast vydržela déle, můžeme použít jednorázové lithiové baterie, které mají větší kapacitu než alkalické a navíc téměř vůbec ji neztrácejí ani při nízkých teplotách. Fotopast tak můžeme nechat u své chaty nebo na stromě v lese i na delší období. Další možností napájení jsou opakovaně nabíjecí NiMH baterie. S externím 12V napájením či použitím solárního panelu se zabudovanou baterií může fotopast fungovat neomezeně dlouhou dobu.

Některé fotopasti jako například GSM fotopasti dokáží zachycené záběry rovnou posílat jako MMS nebo email. Díky tomu můžeme mít přehled, co se děje před fotopastí v reálném čase. Ke komunikaci se sítí jim slouží SIM karta a anténa. Do fotopasti stačí vložit SIM kartu s přeplaceným balíkem MMSek nebo dat a umístit ji na místo s pokrytím signálu. Pokrytí signálem se může u jednotlivých operátorů lišit, proto je dobré na výběr poskytovatele dopředu myslet. Výhodou těchto fotopastí je, že není třeba tak často chodit kontrolovat paměťovou kartu ve fotopasti. Je to výborná pomůcka i při ochraně majetku.

Hlavní parametry při výběru fotopasti:

  • Rozlišení fotografií
  • Rozlišení videa a počet snímků za sekundu
  • Rychlost spouštění
  • Úhel záběru
  • Noční přísvit
  • Cena

Vyšší rozlišení, lepší kvalita

Při rozlišení standardně platí, že čím větší počet pixelů se podílí na záběru, tím je kvalita fotografie lepší. Při monitoringu zvěře a zlodějů v exteriéru hovoříme o specifikaci, která je "nad zlato". Čím je rozlišení vyšší, tím více detailů na fotkách uvidíme. Pozor je však třeba dávat na rozlišení senzoru a ne pravděpodobně uměle zvětšené rozlišení ukládaných fotek. Fotopast dokáže vyfotit pouze fotku se stejným rozlišením, jako je rozlišení samotného senzoru. Možnost umělého zvětšení rozlišení (tzv. interpolace) nijak nezvyšuje množství detailů na fotografii, pouze zvětší už ty stávající. Máme-li si vybrat mezi 2 podobnými fotopasti, přičemž u jedné je uvedeno rozlišení 4 Mpix au druhé 22 Mpix, budeme mít pocit, že ta druhá musí být zákonitě lepší. Při interpolaci sice pixely přibudou, ale množství detailů se nezvýší.

Rozlišení videa a počet snímků za sekundu

Pokud hledáme fotopast vhodnou pro tvorbu videozáznamů, vhodné jsou modely s Full HD (1920/x1080) rozlišením. U videí z fotopastí se můžeme setkat s trhaným pohybem. Tento jev nastává tehdy, když fotopast nestíhá zachytit tolik snímků za sekundu, ale vloží do videa snímky 2x za sebou, a proto se video jeví jako trhané.

Rychlost a čas aktivování spouště jako hlavní proměnná

Pokud potřebujeme pořídit rychlou, obezřetnou lesní zvěř nebo "pozornějších" zlodějů, při zaznamenání pohybů by neměl být čas na odeslání příkazu pro aktivování spouště a pořízení snímku delší než 0,5 sekundy. Pomalejší fotopast nemusí stihnout zachytit rychle se pohybující objekty. Díky krátkému času spuštění vám neunikne ani rychlý pohyb před fotopastí.

Finální umístění ovlivní úhel záběru

Úhel záběru ovlivňuje jak doširoka fotopast snímá své okolí. V praxi to znamená, že některé fotopasti snímají užší záběr než jiné. Tím pádem se budou i objekty na fotografii jevit větší, respektive menší, pokud naopak fotopast snímá širší záběr. Při údaji 100˚ fotopast zaznamenává pohyb do vzdálenosti 5 metrů. Taková fotopast je vhodnější pro stísněné, úzké, vstupní prostory a okolí příbytků. V přírodě je vhodné využívat fotopasti s úhlem záběru přibližně 60˚. Dosahují větší vzdálenosti (10-12 metrů) a jejich záběry jsou ostré a detailní. Pokud bychom použili fotopast s užším úhlem záběru a zvěř přijde blíž, riskujeme, že nebude v záběru celá. Pokud například potřebujeme monitorovat širší okolí své chaty, neboť chceme vědět jestli se někdo nepohyboval před vchodovými dveřmi nebo kolem auta zaparkovaného na dvoře, je možné že budeme potřebovat fotopast se širším úhlem záběru. Naopak, pokud vás zajímá pohyb zvířat na louce, řekněme 15-20 metrů od nejbližšího stromu, na který můžete umístit fotopast, bude vhodnější použít fotopast s užším úhlem záběru.

Dosah fotopasti v desítkách metrů

Dosah dosvitu fotopastí se pohybuje od 10-25m. Při dosahu se zaměřte i na vzdálenost, do které fotopast detekuje pohyb. U nejnovějších fotopastí je možný dosah pohybového snímače až do vzdálenosti 30 metrů a dosah přísvitu činí 25 metrů.

Přísvit značí "neviditelnost" fotopasti

Noční přísvit umožňuje poznat chování zvířat i po tmě, což se obzvlášť hodí u druhů s převážně noční aktivitou. Některé fotopasti mají přísvit téměř neviditelný (tj. celý v infračerveném spektru). To je velká výhoda, neboť ve tmě neviditelnou fotopast nespatří člověk ani zvíře, tím pádem neriskujeme její odhalení nebo vyplašení sledovaného živočicha.

Ve fotopastí se standardně nachází přísvit o vlnové délce 940 nm. Jelikož je neviditelný pro člověka i zvířata, můžeme je při nejvyšší diskrétnosti používat jako fotopast do domu a pozorování zvěře v přírodě. Pokud zvažujete koupi fotopasti s přísvitem 850 nm, dejte pozor na to, aby ji zloděj neodhalil. I když je tento model silnější, jeho infračervené záření je patrné. Zvěř na to reaguje většinou uskočením nebo přiblížením (ze zvědavosti). Všechny infračervené přísvity mají společnou jednu věc, a to výsledné černobílé noční záběry.

Fotopasti s bleskem prozradí polohu

Fotopasti s bleskem se nejčastěji se používají ke pořízení barevných snímků v noci při monitoringu lesní zvěře. Na hlídání majetku jsou méně efektivní, protože hrozí, že bílý blesk okamžitě prozradí polohu fotopasti snímané osobě. Pokud potřebujeme (například pro potřeby výzkumu) pořizovat barevné záběry iv noci, existují i modely fotopastí, které mají bílý blesk, podobně jako blesky na fotoaparátech. Zvířata na takový blesk reagují překvapivě klidněji než na viditelný "low glow" přísvit. Člověku ale přítomnost takové fotopasti v noci rozhodně neunikne.

Poznámka: Fotopasti s bílým bleskem slouží hlavně pro ochranáře přírody pro monitoring rysa ostrovida. Fotopast s bílým bleskem pořídí i v noci barevnou fotku a rysa následně lze rozeznat podle barevných skvrn.

Cena

Cena je faktorem, který může ovlivnit výběr nejlepší fotopasti. Při výběru fotopasti se může zdát, že vyšší cena za fotopast evokuje vyšší kvalitu, ale vždy je třeba se zaměřit na poměr cena/výkon.

Drobnosti, které rozhodují

Fotopasti se využívají zejména v exteriérech, kde jejich fungování nesmí ohrozit vítr, mráz, déšť, ostré předměty či zvířata.

Předcházení povětrnostního vlivu a cizím zásahům pomáhá i další příslušenství k fotopastí, a proto doporučujeme:

  • Fotopast zajistit před rizikem pádu. K upevnění a zajištění fotopastí použijte popruhy, speciální držáky a skříňky v podobě úkrytů či ptačích budek.
  • Při umístění dbát na to, aby ji neohrožoval blízký pohyb větví, nálety ptáků či hmyzu.
  • Fotopast má co nejlépe splynout s okolím, proto pro její maskování je vhodné upřednostnit klasickou zelenou barvu.
  • Při výsledném umístění kromě přírodních živlů rozhodují již zmíněné klíčové parametry.
  • Funkčnost běžných fotopastí je spolehlivá i v tuhých mrazech při teplotě do -25 °C. Problém nastává při zvýšené citlivosti kontaktů vkládaných SIM a SD karet. Čím jsou tenčí, tím spíše hrozí deformace a nedoléhání čipu ve slotu. Po oteplení se funkčnost fotopasti, respektive její SIM karty, vrátí do "normálu".

Nepodceňme ani nastavení fotopasti

Výběr fotopasti se může zdát náročný, ale při rozhodování se zaměřte jen na faktory, které jsou důležité ve vašem případě. Nicméně, po zakoupení fotopasti upřete pozornost i na její správné nastavení a možnosž servisu. Pokud byste si při výběru nebyli jisti, nebo vám fotopast neposílá fotky, my vám rádi poradíme, a navíc poskytneme i zákaznický servis.

Kompletní nabídku fotopastí naleznete zde: Fotopasti