Pes pod kontrolou s GPS Dogtrace - recenze z praxe

Jelikož mi od vás chodí velmi mnoho zpráv ohledně GPS obojků pro psy, rozhodla jsem se napsat moji uživatelskou zkušenost s GPS obojky značky Dogtrace. Podnětem pro napsání této recenze byl i fakt, že jich je opravdu málo, což i mně ztěžovalo rozhodování při výběru GPS obojků. Součástí recenze bude také srovnání GPS Dogtrace s GPS Garminem a GPS Tractive, které jsem měla možnost vyzkoušet. Všechny tyto obojky jsem zkoušela na Oravě, v těžkých horských terénech, kde je mnohdy problém se signálem.

Ale pojďme pěkně od začátku:

Moje první zkušenost s GPS obojkem byl GPS lokátor Tractive, který funguje na principu integrované SIM karty pro datový přenos polohy psa až do vašeho mobilu. Velká nevýhoda tohoto GPS spočívá v tom, že bez mobilního signálu a internetu v mobilu nepochodíte. Což je tedy velký problém hlavně v horách. Tato skutečnost mě donutila pořídit si jiný GPS obojek, který ale nebude fungovat na principu SIM karty. A tak se mi dostal do rukou GPS obojek Dogtrace X20. Obojky Dogtrace získávají polohu z družic GPS a pomocí radiofrekvenčního signálu (RF). Ve zjednodušeném překladu to znamená, že Dogtrace má signál i tam, kde nemáte mobilní signál, což je obrovská výhoda oproti GPS lokátoru Tractive.

Z modelu GPS Dogtrace X20 jsem ale časem přešla na novější model a to Dogtrace X30T - proč?

Protože model Dogtrace X20 nedisponoval mapami. Máte k dispozici přijímač, na kterém se zobrazuje ukazatel směru a vzdálenosti vašeho pejska od vás a funkci BEEPER díky které víte, jestli je pejsek v pohybu nebo stojí na jednom místě. Je to naprosto dostačující pokud nejste nároční a nechcete/nepotřebujete mapy. Já jsem ale v tomto náročná byla, protože od používání GPS lokátoru Tractive jsem byla zvyklá na mobilní aplikaci s mapami. A tak jsem si pořídila obojek Dogtrace X30T, který disponuje i mobilní aplikací s mapovými podklady. Obojek Dogtrace X30T přesně splnil moje náročná očekávání a jsem nadmíru spokojená. Proto vám nyní podrobněji představím právě model Dogtrace X30T. Zaměřím se spíše na mé poznatky a zkušenosti z praxe. Všechny potřebné technické parametry a popis produktu si můžete přečíst na IBO Lovec.

Design:

Musím říci, že obojek má velmi pěkné a praktické zpracování, který na psovi pěkně vynikne. Je naprosto lehounký a mám odzkoušeno na více psech, že jim vůbec nepřekáží v pohybu. Na obojku je malá kontrolka, která bliká a signalizuje vám zapnutí/vypnutí obojku a také stav baterie. Blikání mi na lovu trochu vadilo, ale to jsem jednoduše vyřešila přelepením kontrolky kouskem černé lepicí pásky. Na vysílači (obojku) lze zapnout výrazné červené blikající světlo, které slouží k usnadnění lokalizace psa ve tmě. při dohledávce.

Přijímač je ve výrazné oranžové barvě, takže se vám nestane, že ho náhodě někde pohodíte v trávě a nebudete ho moci potom najít. Přijímač je vyroben z opravdu pevného tvrzeného plastu s klipsem na přichycení na opasek nebo se šňůrkou na zavěšení kolem krku. Obojek je odolný a snadno-čistící vyrobený z polyesterové síťoviny potažené ohebnou plastovou TPU vrstvou.

Displej:

Displej přijímače je dobře čitelný jak na slunci tak i ve tmě díky podsvícení. Na displeji vidíte základní potřebné věci, jako například. číslo psa (obojku), kterého právě sledujete, síla RF signálu, přesnost GPS pozice, stav akumulátoru vysílače i přijímače, vzdálenost a směr vašeho psa od vás, digitální kompas ukazuje sever a případně vidíte funkci BEEPER nebo FENCE. Mapy na vysílačce neuvidíte, ty můžete sledovat v mobilní aplikaci, o které si povíme v následujícím odstavci. Tyto informace jsou však ke sledování psa naprosto dostačující.

Mobilní aplikace:

Modely X30 i X30T disponují mobilní aplikací. Přijímač lze spárovat s mobilním telefonem pracujícím s OS iOS a Android pomocí Bluetooth a GPS. V aplikaci Dogtrace na mobilu můžete sledovat všechna spárovaná zařízení na mapě. Mapy jsou dostupné online i offline. Máte možnost nahrávání trasy, kterou prošel váš pes is indikací štěkotu psa se záznamem do mapy, což ocení zejména myslivci. Velkou výhodou je, že v mapě vám ukáže i vaši polohu (při zapnutém zjišťování polohy v mobilním telefonu) i polohu psa, tedy polohu přijímače i vysílače. Ale musíte si dát pozor, abyste měli u sebe vždy přijímač, aniž by vám mobilní aplikace fungovat nebude. Vysílač / obojek lze kompletně ovládat přes mobil, takže stačí, když přijímač budete mít např.. v batohu. 

Vodotěsnost:

O obojcích Dogtrace se už dlouho ví, že vydrží i několikaminutové ponoření do vody. A já to můžu jen potvrdit. Jelikož mé psy milují vodu, tak si jdou nejednou zaplavat is GPS obojkem, a jejich funkčnost to naprosto nezměnilo (i při X20 i při X30/X30T). Přijímač je také 100% vodotěsný, takže se nemusíte bát ani deštivého počasí či vody.

Dosah, signál a výdrž baterie:

Dosah mezi vysílačem a přijímačem je 20 km, což můžu opravdu potvrdit. Obojek byl zkoušen v horách na Oravě, v těžkých a kopcovitých terénech. Ještě se mi nestalo aby signál vypadl na déle, než pár vteřin. Když i na chvíli vypadl, tak se hned sám obnovil. Vydrž baterie při neustále zapnutém obojku by měla být cca 50 hodin. Při normálním každodenním používání (rozuměj např. 1-6 hodinová procházka v lese nebo lov), když po návratu domů obojek i přijímač vypnete, a zapnete znovu druhý den, kdy potřebujete, baterie vydrží i 4-5 dní. Takže se dá říci, že obojek i přijímač nabíjím jednou za 4 až 5 dní. Nabíjení trvá cca 3 hodiny a nabíjí se snadno pomocí nabíječky s klipsou. Nabíjí se i přijímač i obojek.

Funkce:

• Možnost sledování až 13 psů na jedné vysílačce
• Funkce BEEPER: tuto funkci využívají hlavně myslivci aby zjistili zda je pes v pohybu nebo stojí (drží, vystavuje zvěř).
• Funkce FENCE: akustická hranice, která poskytuje informaci o překročení nastavené vzdálenosti od přijímače vaším psem.
• Funkce WAYPOINT: Přijímač umožňuje uložení své aktuální pozice a následně navigování k této pozici.
• Mobilní aplikace s mapami dostupnými online i offline as možností nahrávání trasy, kterou prošel váš pes. (Přijímač lze bezdrátově spojit s mobilním telefonem pracujícím s OS iOS a Android - potřebujete bluetooth a GPS).
• Akustický signál/ stimulační impuls: Součástí vysílačů může být výcvikový modul (souprava s označením X30T), který umožňuje na vzdálenost až 20 km vyslat z přijímače stimulační impuls.

Výcvikový modul:

Model X30T disponuje také výcvikovým modulem - akustickým signálem a stimulačním impulzem. Stimulační impuls umožňuje v několika úrovních aktivovat bezpečné stimulační impulsy, které pes vnímá jako nepříjemný pocit na krku. Je možné volit mezi krátkým a dlouhým impulsem. Tuto funkci sice nevyužívám, ale pokud má někdo zájem o výcvikový obojek, je dobré vědět, že může mít vše v jednom obojku – i GPS obojek i výcvikový obojek.

Porovnání s GPS Garmin Alpha 100-T5 a GPS lokátorem Tractive:

Signál, dosah:

Jak jsem již zmiňovala GPS lokátor Tractive funguje na principu SIM karty, což znamená, že nepochodíte tam, kde není mobilní signál. Co se týká srovnání signálu Dogtrace vs Garmin- za mě určitě obstál lépe Dogtrace. Protože u Garmin se mi často stalo, že signál vypadl a byl problém s jeho obnovením. Hlavně pokud pes zaběhl za kopec, tak se komunikace přerušila i po 800m. GPS obojky Dogtrace mají dosah až do 20 km, zatímco u Garminu pouhých 14,5 km. GPS lokátor Tractive je omezen na zemi a mobilní signál (když si zakoupíte mapy na Slovenskou republiku, je použitelný pouze na ČR, je možné zakoupit i jiné země, ale za další poplatek)

Poplatky, povolení, cena:

Občas k provozu GPS zařízení pro psy potřebujete povolení, a právě GPS obojek Garmin Alpha 100+ T5 se k těmto zařízením řadí. Garmin Alpha 100 splňuje veškeré technické a legislativní požadavky, které jsou vyžadovány pro jeho používání na území České republiky i EU. Avšak vzhledem k frekvenci, kterou používá pro komunikaci, je třeba požádat Telekomunikační úřad SR o vydání individuálního povolení k jeho využívání. Ročně vás provoz přijde na cca 1119 Kč. Funguje to sice i bez toho, ale také to může být příčinou častých výpadků signálu. Narozdíl od GPS obojku Garmin, Dogtrace žádné povolení nepotřebuje a vše funguje tak jak má. Velkou výhodou Dogtrace oproti Garminu je cena. Dogtrace poskytuje své produkty za výrazně dostupnější ceny a bez dalších poplatků. Můj názor je, že u Garmin platíte za značku. GPS lokátor Tractive vás vyjde cenově od 1300 do 2080 Kč, ale každoročně musíte platit za jeho provoz cca 2600 Kč. Takže v konečném důsledku se přeplatíte.

Počet psů, indikace štěkání:

Dogtrace X20 umožnuje sledovat 9 psů, X30/X30T až 13 psů. Garmin sice umožňuje sledovat až 20 psů, ale při střetu více psů a psovodů s přijímači a vysílači Garmin, dochází často k rušení kanálů. U GPS Tractive si musíte ke každému psovi zvlášť zakoupit GPS lokátor, zvlášť zaplatit a každoročně platit poplatek. Indikací štěkotu psa se záznamem do trasy v mapě disponuje Dogtrace X30 i X30T. U GPS obojku Garmin Alpha 100 vám bude muset postačit zvukové nebo vibrační upozornění, Garmin totiž takovou funkci zatím neposkytuje. GPS lokátor Tractive takovou funkci neposkytuje vůbec.

Shrnutí:

Co se týče poměru ceny a kvality, tak GPS obojek Garmin má podle mého názoru zbytečně vysokou cenu. GPS lokátor Tractive je využitelný jedině tam, kde je pokrytí mobilního signálu, ale musíte jej každoročně platit, takže v konečném důsledku se přeplatíte. Já jsem se rozhodla pro Dogtrace, který za příznivou cenu nabízí spoustu funkcí a své volby nelituji. Doufám, že vám moje recenze posloužila při rozhodování se, jaký GPS obojek si pořídíte.

Kompletní nabídku GPS obojků naleznete zde: GPS zařízení