OLIGHT X9R - světelné dělo impozantní ráže

Příruční svítilna může být slabší anebo silnější. Pak je tu ještě Olight X9R Marauder: extrémně výkonný reflektor, který se vymyká všem zažitým kategoriím. Tahle vychytávka doslova zalije vaše okolí mořem jasného světla. Jen pozor, ať se v něm neutopíte!

V životě nastanou chvíle, kdy vám nebude stačit ani kvalitní čelovka nebo klasická příruční svítilna. Své o tom ví vojáci, hasiči i záchranáři, ale také jeskyňáři, stavaři anebo pracovníci ostrahy rozlehlých objektů. Jistě, na trhu seženete třeba rozměrné přenosné lampy s extra výkonnými LED panely na stativech. Tahle zařízení ale vyžadují připojení k elektrické síti, anebo samostatný, několik kilogramů vážící akumulátor. Jenže vy máte pouze batoh, případně drobné příruční zavazadlo – anebo pár kapes a jen své ruce. Co teď?

V kovovém těle

S řešením takových problémů přišla společnost Olight. Tato firma působí na trhu již 14 let, během nichž pronikla na špičku mezi služebními či outdoorovými svítilnami. Postupně rozjela také vývoj mimořádně výkonných modelů určených pro dočasné osvětlování rozlehlých ploch. My se blíže seznámili s vlajkovou lodí značky: svítilnou Olight X9R Marauder.

Tato pomůcka do extrémních podmínek zaujme už svým základním balením: zapomeňte na papírové krabičky, Maraudera dostanete uloženého ve vypolstrovaném kufru s pojištěným uzamykáním. Nejde o nějaký křehký a laciný výlisek, ale o pořádný vodotěsný box se sklopným uchem. Spolu se svítilnou v něm objevíte závěsný popruh přes rameno, český návod k použití a také dvojici adaptérů pro dobíjení jak z běžné elektrické sítě 230 V, tak z elektrického okruhu běžného automobilu. Líbilo se nám, že přípojné kabely jsou dostatečně dlouhé, takže X9R nemusíte povalovat na zemi hned vedle zásuvky.

Světla jako na rovníku

Přejděme k samotnému testu: Marauder jsme ihned po vybalení v pracovně zapnuli na druhý nejsilnější režim 12 800 lumenů. Bylo slunečné podzimní odpoledne a v místnosti tou dobou zůstávalo ještě dost světla pro běžnou práci na PC, případně čtení. Stačilo však přidržet aktivační tlačítko o trochu déle a kolem nás se doslova rozlila jasně bílá záře, při které člověk instinktivně přivíral oči. Něco takového nikdo z nás doposud neviděl. Když jsem pak rychlým dvojklikem zapnout ještě turbo režim o maximálním výkonu 25 000 lumenů (tedy 99 200 candela), ohromný světelný proud se pro některé kolegy stal nesnesitelným. V dokonale ozářeném prostoru to náhle vypadalo jako ve fotoateliéru. Aby ne, daný výkon překonával třeba 16 moderních žárovek pro dálková světla aut. Předpokládám, že pokud by se k Olightu vyráběl difuzér (tedy rozptylka světla do všech stran), svítilna by se proměnila doslova v zářící pochodeň.

Další kolo „světelný radovánek“ proběhlo v potemnělém příměstském parku. Jde o typ rizikového místa, kam se čas od času vypravují policisté při pátrání po podezřelých či pohřešovaných osobách. Marauder stejně jako vesmírná raketa zažehl svých šest špičkových diod americké značky Cree a v mžiku překonal světelný tok blízkého veřejného osvětlení. Na tmavém a rovném nábřeží jsme se při měření dosvitu X9R dostali až někam k 700 m, když výrobce garantuje hodnotu 680 m při maximálním výkonu. Zdá se tedy, že Olight dnes dodává na trh opravdu nejvýkonnější sériově vyráběnou dobíjecí svítilnu světa!



Před X9R neutečeš

Propátrat husté křoví ani celé úseky lesnatého charakteru nebyl s Marauderem žádný problém – před extrémně širokým paprskem bílého světla se hned tak neschová člověk ani zvíře. Je to jako „palba“ dálkových světel kamionu. Pokud ale nezapnete turbo režim v malé místnosti, nemusíte se obávat ani příliš ostrých a nepříjemných světelných tónů. Jasný paprsek totiž není přehnaně studený, takže nedráždí ani citlivější oči. Svítilna má také vychytanou ergonomii, kdy mohutné válcovité tělo o rozměrech 32 × 5,7 cm ukrývající osmičlánkový Li-ion akumulátor a obvodovou desku dostalo pogumovaný polštářek s prolisy pro prsty. Hlava, jež nese parabolický „orange peel“ reflektor má průměr 10 cm.


Při prolézání zarostlého terénu, trosek nebo opuštěných budov je jasné, že se svítilnou tu a tam do něčeho vrazíte. Výrobce proto ochránil sklíčko paraboly předsunutým prstencem a důkladným vytvrzením. Samozřejmostí je také antireflexní vrstva. O bezproblémový chod vnitřního zdroje se stará hned několik pojistek, například tepelný senzor zabraňující přehřátí tím, že automaticky sníží výkonnostní stupeň. K ochlazování však pomáhá i samotné tělo z hliníkové slitiny, které je opatřeno žebry (díky nim se X9R navíc nikam nekutálí). Podařená je taky funkce rychlého ztlumení světelného toku poté, co se přiblížíte k nějakému objektu, takže nedojde k jeho oslnění či přehřátí.


Ať nedojde šťáva

Hned vedle zapuštěného taktického vypínače najdete i dvě řady miniaturních LED indikátorů zvoleného výkonnostního módu i aktuálního stavu baterie. Marauder nesází na displej a ani podobné složitosti – osm modře rozsvícených diod znační plné dobití, jediná takřka prázdný akumulátor. To samé platí pro režimy svícení, přičemž si lze zvolit od výkonu 200 lumenů až po zmiňovaných 25 000 lumenů (viz tabulka). Je rozumné, že všechny kontrolní diody se po 10 sekundách samy vypnou. Oba turborežimy X9R pořádně zahřejí, takže po třech, respektive sedmi minutách sama sníží výkon na 6 400 lumenů. V našem případě tak fungovala mírně přes dvě hodiny. Poté se červeně rozsvítila varovná dioda s tím, že svítilna potřebuje „šťávu“.

Služebnímu určení Marauderu odpovídá jeho normovaná odolnost IPX7 proti ponoření po dobu 30 minut do hloubky jednoho metru i garance proti pádu z výšky jednoho metru. Jednu z mála nevýhod pak představuje hmotnost skoro 2 kg, která je dána jak váhou mohutného svazku akumulátorů, tak i extrémně odolným tělem. Výrobce s kritikou jistě počítal a svítilnu proto opatřil ramenním popruhem s dvojicí rychlorozepínacích karabinek.



Špičková technologie i kvalitní zpracování ale něco stojí a prodejní cena 15 569 Kč z Olight X9R Marauder rozhodně nedělá hračku pro děti na tábor... Plně profesionální svítilna však ukrývá v tubusu ještě jeden trumf: mimořádně silný 10Hz stroboskop, který dovede fungovat jako dezorientující prostředek na lidi i zvířata. Zkrátka a dobře, stát na špatné straně tohoto „děla“ se nevyplácí.

Svítilnu OLIGHT X9R naleznete zde: OLIGHT X9R MARAUDER