Olight Warrior X PRO odhalí všechna tajemství noci

Pouze jediné kliknutí dělí černo-černou tmu od výhledu, který se v podobě jasného kuželu rozevře na několik stovek metrů. Vytáhnete z pouzdra na opasku pátrací svítilnu, intuitivně ji sevřete v dlani a když palec dosedne na spínač, jste si jisti, že Vám nic neunikne. Pokud přijde na taktické svítilny, každý rok přicházejí s vylepšeními, které zvyšují jejich použitelnost v různých profesích. Co všechno Vás čeká, pokud se rozhodnete do své profesionální výbavy přibrat Olight Warrior X Pro? Už několik týdnů ho testujeme v terénu, abychom Vám prozradili víc.

Vyladěný pro výkon

Dosvit na 600 metrů, akumulátor s kapacitou 5000 mAh a 2 ampérový proud pro rychlé nabíjení jsou pouze parametrem na papíře, dokud se nestanou součástí Vaší každodenní rutiny. Přestože je tato svítilna pouze o málo větší než jeho předchůdci, ukrývá v sobě více výkonu, než byste čekali.

Hluboký, hladký reflektor posazený před vysoce svítivou LEDku CREE XHP35-HI s výkonem 2250 lumenů je vyladěn tak, aby vytvořil ostrý a jasný kužel se zesíleným středem. Záleží na vzdálenosti, zda pokrývá třetinu nebo osminu nasvíceného průměru. Jisté však je, že jde o geometrii, která bere ohled na maximální vzdálenost dosvitu při prohledávání neznámého terénu.


Napájení zajišťuje Li-Ion akumulátor v novém, větším formátu 21700, do kterého lze vtěsnat až 18 watthodin energie. Přepočítejte si to na 5000 mAh kapacitu a najednou je všechno jasné. Přestože je akumulátor pouze několik milimetrů větší v průměru a délce jako tradiční 18650, pojme téměř o polovinu více energie.

Tomu odpovídá i nabíjení, které je tak rychlé jako USB port do kterého zasunete nabíjecí kablík. Zapomeňte na nabíječku ze starého mobilu. Pokud chcete využít plnou rychlost, potřebujete adaptér, který je schopen na výstupu dodat 2 ampéry aniž by se na odběru musel dohodnout přes některý z protokolů.

Velmi rychle se přivyká na takový krok vpřed. Pokud vyměníte starší svítilnu za tento model, už se ke starší svítilně nebudete chtít vráitit. Ten rozdíl je znatelný.


Na lov i záchranu života

Nezáleží na tom, zda zasahujete při záchraně životů, hledáte spadlé elektrické vedení nebo dohledávate zvěř - jasný kužel při plném i tlumeném výkonu otevírá v barvách průzor i v tmavé, bezměsíčné noci, při kterém spolehlivě rozeznáváte objekty i v neznámém terénu.

Na více než půl kilometru spatříte pohybující se osobu v tmavém oděvu před hustou vegetací. Na čtyři stovky metrů odhalíte v nočním oparu kontury osamělé budovy. Na čtvrt kilometru prosvítíte mladý háj, abyste odhalili jeho okraj. To vše díky jasnému středu kužele, který v neutrálních, živých barvách vykresluje zemi před Vámi.



Líbí se nám, že obvodový prstenec světelného kužele dokresluje scénu v kontextu, aniž byste museli namáhat unavené oči v tmavším, méně barevném poli. Optika zajistí takový rozptyl světla, že na kvalitě neztrácí ani na okrajích.

Dostupné jsou pouze dva režimy svícení - plný výkon s automatickou regulací proti přehřátí a tlumené svícení s výkonem 300 lumenů. Zapomeňte na světlušku, zapomeňte na přehnané šetření energií. Tohle není svítilna na přežití, ale pracovní nástroj.



Dokonalá ergonomie

Ozubený úderný ráfek, mocné žebrování hlavy reflektoru a protiskluzový povrch eloxovaného hliníku s prstencem pro taktický úchop jsou standardem v této kategorii svítilen. Výrobce však přece jen udělal kus práce navíc, aby bylo používání spolehlivé, intuitivní a praktické.

Do rámu hlavy vložil fluorescenční prstenec, abyste svítilnu našli i ve tmě, když ji vypnutou odložíte na dosah ruky. Sponu lze nasadit i demontovat, taktický prstenec je na výběr ve dvou variantách. Buď využijete kovový disk s prostorem na prsty, nebo pogumovaný prstenec s měkkým, protiskluzovým povrchem.

Překvapilo nás celokovové tlačítko, při kterém se už nemusíte bát toho, že se po letech služby na hraně prodře. Má dobře stavěnou mechaniku s příjemným pérováním - nestane se, že byste v pouzdře či batohu svítili, aniž byste o tom věděli.


A pokud byste nahlédli pod kapotu, našli byste tam i vibrační motorek, který se nehlučně aktivuje v různých intervalech, aby upozornil pokud se blíží konec výdrže baterie. Nikdo nic netuší, pouze vy cítíte záchvěv prstů, který Vám říka, ať šetříte energií.

Přidejte k tomu magnetický konektor pro nabíjení a víte , že není firmy, která by Vám toho nabídla víc. Líbí se nám, že výrobce pomýšlí i na montáž na zbraň - oba kontakty akumulátoru jsou odpružené a nechybí ani možnost připojení magnetického dotykového spínače.



Přežije i nemožné

Bylo by chybou, kdybychom nevyzdvihli i robustní, trvanlivé provedení. Letecký dural má eloxovanou povrchovou úpravu. Tovární závitové spoje jsou lepené, jediný uživatelský spoj je vydatně utěsněn mazivem a těsnícím o-kroužkem.

Můžete svítilnu pustit z rukou na holou skálu, utopit v blátě, potoce a používat v průtrži mračen - díky třídě odolnosti IPX8 budete svítit bez výpadku. A pokud se budete muset přebrodit rozvodněnou řekou, svítilna to přežije bez ohledu na to, zda jí přenesete v přibaleném pouzdře na opasku, nebo si ji pojistíte v dlani zápěstní šňůrou.

Kompletní nabídku LED baterek OLIGHT naleznete zde: LED svítilny OLIGHT

Autor recenze: Milan Gigel Deník SME