Olight M3XS-UT Javelot – 1200 lumenů pátracího výkonu

Kliknete na tlačítko a jasný, štíhlý kužel světla rozsvítí krajinu na stovky metrů před Vámi. Přestože v ruce držíte mimořádně štíhlou a lehkou pátrací lucernu, máte pocit jakoby jste svítili velkým reflektorem automobilu.
Bez ohledu na to, zda jde o přesun neznámým terénem, záchranné práce nebo bezpečnostní obchůzku, víte že Vám nic neujde. Seznamujeme se na potulkách krajem s výkonnou LED svítilnou Olight M3XS-UT Javelot.

V šikovném kufříku
Vše dostanete přehledně uložené v transportním kufříku, který není jen jednorázovým, přepravním boxem. S měkkým polstrováním a tvarovanými přihrádkami má uvnitř všechno svoje místo. Najdete tu samotnou svítilnu, prodlužovací tubus, adaptér na baterie, služební puzdro, ale i náhradní těsnící kroužky pro průběžnou údržbu a návod. Znamená to, že když  přidáte baterie, nebo akumulátory s nabíječkou, máte kompletní sestavu pro okamžité použití.

Když nevyužité prvky výbavy odložíte v kufříku stranou, i po letech budete mít jasnou představu o tom, k čemu patří. Modelové značení, technické parametry a detaily – to všechno je součástí podrobného a přehledného popisu na obalu. V případě, že budete lampu používat v jeho standardní, neprodĺoužené podobě, kufřík může být v pohotovosti v autě, na chatě, strážnici nebo kdekoliv. Otevřete ho a svítíte jediným kliknutím. S osazeným prodlužovacím dílcem se lucerna nevejde – musíte ji rozebrat.

Víc způsobů nabíjení
Záleží jen na klimatu a Vašem rozhodnutí, pro jaký způsob nabíjení se rozhodnete. Tím prvním jsou jednorazové, lítiové baterie ve formátu CR123A, které vydrží v pohotovosti celé roky. Jejich kapacita při skladovaní neklesá a nemusíte se bát ani toho, že ve velkých mrazech vypový službu. Je to jistota, když potřebujete pohotovostní  lampu, která se nebude používat pravidelně. Do svítilny se vejde v její kompaktní podobě tři kusy, pokud využijete prodlužovací tubus, se čtyřmi bateriemi dosáhnete větší výdrži.

Stejným způsobem můžete využít tři nebo čtyři Li-Ion akumulátory RCR123A, výhodné jsou ve chvíli, kdy chcete zachovat co nejmenší hmotnost a délku lampy, nebo můžete akumulátory používat s jiným zařízením. Najčastější volba padne na dvojici Li-Ion akumulátory formátu 18550, s kterými dokážete dosáhnout maximální výdrže. V nabídce výrobce Olight najdete i v štědré kapacitě 3600 mAh. Počítat však musíte s jediným. Lampa nemá konektor pro přímé nabíjení, akumulátory musíte po každém cyklu vybírat a vkládat zpět , abyste je mezitím oživily v nabíječce.

Robustní vyhotovení
Tělo z houževnaté hliníkové slitiny, eloxovaná povrchová úprava, gumové těsnění veškerých spojů  a odolnost vůči vodě na úrovni IPX8 – při této pátrací lampě Vás čeká vysoký standard vyhotovení do terénu. Prach, bahno nebo voda sa nedostanou dovnitř  a lampa při pádu na zem neutrpí škodu. Okamžitě je jasné, že nejde jen o svítilnu pro chvíle volného času, ale i pro profesionální nasazení ve službě. Kontakty baterií jsou na obou stranách s pružinou, aby lampa při úderu nebo kolizi nepřestala svítit. Je to příprava pro montáž na zbraň. Zpětný ráz nepřeruší nabíjení, elektronika zůstává neustále v kontaktu s nabíjením.

Výrobce se drží taktického dizajnu se vším, co k němu patří. Pod palcem máte hlavní tlačítko ovládání, reflektor má úderný rám pro zásahy a sebeobranu, nechybí ani prstenec pro taktický úchop s otvorem pro provlíknutí šňůry. Přidejte k tomu výborné strukturování povrchu a ovládací prvky na které možno sáhnout v rukavicích a jste v úplném obrazu.
Svítilně sekunduje puzdro, do kterého je možné lampu vložit bez ohledu na to, zda ji máte sestavenou v standardní nebo prodĺoužené podobě. Líbí se nám možnost upevnění na opasek nebo popruh bez navlíkání – pomocí pevného popruhu s dlouhým, suchým zipem. Nechybí však ani oko pro provlečení na vertikální popruh, či zavěšení na karabinu. Nic nemusíte řešit dodatečně, všechno je připravené už v dodávce. Nejvíce však poutá pozornost netradiční poměr mezi průměrem reflektoru a těla svítilny. V 370-gramovém vyhotovení dostávate svítilnu, která má mimořádně vysoký výkon při svojí velikosti.

S důrazem na vzdálenost
Výkon, to není jen 1200 lumenů světla, kterými LEDka Cree XP-L HI osvětluje prostor před sebou. Optika této pátrací lampy je navrhnutá tak, aby se světelný kužel dostal do co největší vzdálenosti. LEDka je bez difuzní čočky, reflektor má jemně strukturovaný povrch a krycí sklo má antireflexní povlak. Výsledkem je, že až 80 procent výkonu je směřováno do úzkeho středu kuželu, přičem ostatní zůstáva pro nasvícení periférií. Díky tomu se světlo nese do velké vzdálenosti, aby pátrací lampa naplnila svoje poslání. Prečesávate s ní terén, čtete z ní detaily a dokážete rozeznat i to, co Vám čelovky a ruční svítilny neodhalí. Výrobce standardizovanými postupy zdokumentoval 1000-metrový dosah, všechno však závisí na prostředí, jemnosti vašeho zraku a páře, která bude v nočním, chladném povětří světlo rozptylovat.

Ovládání dvěmi tlačítky
Taktické tlačítko máte pod palcem, pomocné nahmatáte bez jakékoliv světelné signalizace těsně pod reflektorem. Jak se se svítilnou při používaní seznámíte a projdete do rutiny, celé ovládání probíhá intuitivně. Bez toho aby jste museli přemýšlet nebo hledat způsob jak přepnout světelný režim.
Hlavní ovládací prvek je jako spoušť fotoaparátu. Jakmile vypínač zapnete, LEDka sa rozsvítí v naposledy použité intenzitě a zůstane svítit až do vypnutí. Jakmile k vypínači přitlačíte palec, světlo se ve stejné intenzitě rozsvítí jen do té chvíle, než  ho opět neoddálíte. Dvojité máčknutí aktivuje dočasně plný výkon svícení, při trojitém se spustí funkce stroboskopu. Jediným prstem máte pod kontrolou úplně všechno. Boční, pomocné tlačítko v režimu zapnutého svícení mění v třech stupních výkon svícení. Když ho podržíte zatlačené a současně svícení zapnete hlavním tlačítkem, LEDka sa rozsvítí v minimálním, úsporném výkonu. Všechno má pod kontrolou elektronika, která si zapamatuje nastavení výkonu. Znamená to, že nikdy nemusíte cyklovat veškeré nastavení a ztrácet čas.

Přece jen nám tu něco chybí. Neexistuje žádný způsob, kterým byste zjistili kolik energie Vám v bateriích ještě zůstává. LED baterka nemá diagnostiku, malou červenou LEDkou na bočním tlačítku  upozorní až na to, že se blíži konec výdrže baterií.
Čtyři úrovně jasu
Olight M3XS-UT Javelot není jen baterka, kterou byste si svítili na práci, nebo pár kroků terénu před Vámi. Svojí světelnou charakteristikou a tvarem kuželu je předurčená na to, aby jste s ní svítili na větší vzdálenosti. Neznamená to však, že by Vás osvětlené cesty pod nohama oslepilo na desítky sekund. Barva světla je neutrální s velmi rozumným barevným spektrem. Díky tomu dokážete správně zhodnotit i jemné rozdíly barevných odstínů.

„Měsíční“, 3-lumenový výkon je jakousi perličkou, po které za normálních podmínek nesáhnete. Přestože při tomto režimu dosáhnete utajení a mimořádně dlouhou výdrž ve stovkách hodin, světlo je soustředěné v príliš úzkém úhlu. Nenasvítíte prostor, spíše bod s průměrem 10 centimetrů. Tlumený režim se svítivostí 80 lumenů je svícení na cestu při pochůzkách. Dosvítíte na pár metrů, prečtete reliéfy a terénní prekážky i v neznámém prostředí a svět před Vámi má slušný náznak barev. Periférní části kuželu jsou v této chvíli téměř černobílé, střed má však pěknou vypovídací hodnotu. Když chcete jen v tmavé noci vidět před sebe, je to režim který Vám sedne – ačkoli s omezeným výhledem do stran. Výdrž můžete počítat do dvou desítek hodin. Standardní režim má výkon 600 lumenů a v této chvíli se už pohybujete ve světě pátracích kuželů. Dosvítíte téměř na dvě stovky metrů, přičem se světlo neztratí ani v lesním porostu. V průměrně velkém kuželu vidíte pěknou barevnou kresbu i tehdy, když máte 40-ku na krku a spolu s ní i slabší jemnocit oka. Právě při tomto režimu si uvědomíte, jak kvalitní je světlo a v jaké věrnosti dokáže odhalit zákoutí krajiny před Vámi. Výdrž je na pár hodin, v průběhu kterých dokážete spravit kus pátrací práce.

Plný 1200-lumenový výkon je ohromujíci. Světelný kužel je tak mocný, že na 600 metrů vidíte kontury lesa, na 800 metrů v tmavé noci odhalíte v exponovaném terénu stojící budovu. Barvy jsou ještě více zářivé, velmi dobře čtete i to, co vidno v okrajovém prstenci kuželu. Líbí sa nám, že ani při plném výkonu se tělo lampy nezehřeje natolik, abyste se popálili. Na všechno dohlíží elektronika, která v případě potřeby jas stlumí na 65-procentní hranici výkonu. Při plném výkonu počítate s výdrží v řádech jedné nebo dvou hodin.

Mlha není problém
O tom, že světelný kužel dokáže velmi slušně nasvítit vodu pod hladinou řeky asi netřeba příliš psát. Určitě však chceme poukázat na to, že úzký světelný kužel má obrovskou výhodu v počasí, když je vzduch naplněný mlhou. Stačí, aby jste ruku posunuli mimo os svého zraku a bílé vyslepení je rázem pryč. Zatímco při lampách se širším úhlem kuželu potřebujete, aby ho rozsvítil ve vetší vzdálenosti po vašem boku, při této svítilně si všechno obsloužíte sami. Olight M3XS-UT Javelot (3898 Kč) je výborně spracovaná pátrací lampa, od které můžete očekávat mimořádný výkon v lehkém a kompaktním vyhotovení. Líbí se nám kvalita světla, díky čemu získají výborný přehled o situaci i ti, co mají otupený jemnocit oka. Jde o lampičku houževnatou, pevnou, s plně taktickým vyhotovením, při které se při ovládaní přihlíží na pohotovost a okamžitou reakci. Přesto že je určená pro služební použití a záchranné práce, výborně poslouží všude tam, kde třeba získat přehled o tom, co se ukrýva v tmavé noci.

Autor recenze: prakticky.sk