Jak zachovat udržitelným kouskem značky FJÄLLRÄVEN optimální funkčnost?

Oblečení a výstroj vyrábí značka tak, aby mohlo sloužit dlouhá léta. Ale jak udržet své stylové věci i nadále funkční a zachovat je co nejdéle s minimálním dopadem na životní prostředí? V následujících řádcích se s vámi podělíme o know-how, jak o své oblečení pečovat doma. Pokud si nebudete jisti, jak o své oblečení pečovat v domácím prostředí, doporučujeme využít služeb profesionálních čistíren.

Zakoupením modelů této značky jste vykročili na udržitelnou cestu. Firma FJÄLLRÄVEN se totiž začala zabývat udržitelným rozvojem s cílem chránit naši přírodu, ale zároveň pokračovat ve výrobě spotřebního zboží co s nejmenším nežádoucím dopadem na životní prostředí.

Ve společnosti Fjällräven není udržitelnost považována za samostatný projekt, je jádrem všeho, co dělají. Změna klimatu je jednou z nejtěžších výzev, kterým čelíme všichni. Je pro ně velmi důležité snižování našich emisí, a to jak přímých z dopravy, tak nepřímých, vznikajících při výrobě vybavení a oděvů. To je důvodem, proč je výběr materiálu tak velmi důležitý.

V dnešní době se zvyšuje poptávka po recyklovatelných materiálech a společnost na to patřičně reaguje. Ani biologické materiály však nejsou 100%. Plodiny vyžadují hodně půdy, vody, musí se přepravovat, atp. Stále tedy mají určitý dopad. Dopady má dokonce i organická bavlna, kterou dobře zná mnoho lidí. Vyrábění oblečení a vybavení je pro přežití člověka nadbytečné, pokud bychom chtěli mít nulový dopad, nemohlo by se však vyrábět nic. Společnost věří, že negativní dopad, který máme, může být vyvážen pozitivním způsobem, jak lidi dostat do přírody a zvyšovat povědomí o tom, jak o ni pečovat.

Nic pro módní guru

Především se snaží vytvářet odolné výrobky. Pokud bunda vydrží 10 let, celoživotní dopad této bundy bude relativně nižší, než když si koupíte bundu, která se po roce opotřebuje nebo ji jen tak z rozmaru vyměníte za jiný kousek. Z hlediska vzhledu navrhují oblečení nadčasové, nepodléhá žádným jiným módním trendům. V duchu pomalé módy i vedoucí oddělení udržitelnosti Fjällräven, Christiane Dolva Tornberg, nosí bundu po své babičce. Výrobky jsou navrženy tak, aby se daly snadno opravit a poskytují voskovací stanice na každé kamenné prodejně. Přidáním další impregnace voskem Greenland Wax oblečení zvyšuje svoji odolnost proti opotřebení.

Udržitelnost je rovnováha. Tenká hranice mezi teď a tady a budoucností. Vyráběním vybavení zajišťují, že váš příští trek bude trochu sušší a letní výlet trochu pohodlnější a hlavně, aby si je mohli užít i další generace.

Ovládněte péči o kvalitní oblečení

Vždy zkontrolujte pokyny na všitém štítku. Oblečení perte tehdy, pokud je to nezbytné. Praní v pračce opotřebovává materiál, namáhá zipy a další doplňky, zbytečná spotřeba vody a energie má také negativní vliv na přírodu. Před praním vyprázdněte sáčky a odnímatelné části odepněte. Zašpiněná místa vyperte teplou vodou a jemným pracím gelem nebo pouze zavěste a vyvětrejte.

Při praní v pračce na 30 °C spotřebujete méně energie než při praní na 40 °C. Použijte vhodný prací prostředek bez aviváže. Ta může na oděvu zanechat stopy a narušit jeho funkčnost. Některým oděvem se nedoporučuje ani sušička, navíc je neekologická. Vhodnější je oděvy nechat usušit zavěšené v dobře větrané místnosti nebo venku mimo přímé sluneční záření.

Stany, spacáky a zimní bundy skladujte v suchých, dobře větraných prostorách mimo sluneční záření. Některé výrobky, například Eco-Shell a G-1000, po skladování vyžadují opětovnou impregnaci.

Konkrétní tipy

Vinylon F a batohy Kånken

Ikonické batohy Kånken jsou vyráběny z funkčního syntetického vlákna Vinylon F, které se chová jako přírodní vlákno. Při namočení vlákno nabobtná a zpevní se a proto odolává vodě i bez impregnace.

  • Čištění: Kånken nikdy neperte v pračce. Špinavé stopy omyjte vlažnou vodou, jemným pracím prostředkem a měkkým kartáčkem nebo houbou. Batoh nechte uschnout na dobře větraném místě.
  • Barvy: Před prvním použitím opláchněte batoh Kånken vlažnou vodou, aby nezabarvil vaše světlé oblečení. Batoh nenechávejte dlouhou dobu na přímém slunci, jeho barva by mohla vyblednout.
  • Obsah: Kånken nepřeplňujte. Standardní batoh Kånken Original má objem 16 l, hmotnost udržte do 5 kg. Do batohu Kånken Original nepatří notebook, zadní složka je určena pro poznámkové papíry, případně tablet. Batoh Kånkenjsou vyráběny v různých velikostech i jako varianta na notebook, vyberte si proto tu správnou.

G-1000

G-1000 je osvědčená všestranná tkanina, která je velmi odolná. Tvoří ji 65% polyester, 35% bavlna a je impregnována voskem Greenland wax. Jiné materiály než G-1000 doporučujeme nevoskovat. Materiál je vysoce prodyšný, větru a voděodolný a poskytuje téměř 100% ochranu proti UV záření.

Materiál existuje ve více verzích:

  • G-1000 Original / G-1000 Eco - odolný materiál
  • G-1000 Silent / G-1000 Silent Eco – tichý a jemný
  • G-1000 Lite / G-1000 Lite Eco – lehký a chladivý
  • G-1000 HaevyDuty / G-1000 HaevyDuty Eco - extra odolný
  • G-1000 HaevyDuty Eco S - extra odolný s jemnější a hladší vazbou
  • G-1000 Air – lehký a extra vzdušný, neupravuje se voskem pro co nejlepší prodyšnost
  • G-1000 Air Střech – lehký, vzdušný a pružný

Bio bavlna

Bio bavlna se pěstuje bez použití toxických pesticidů syntetických hnojiv as využitím menšího množství vody. Oděvy z tohoto přírodního vlákna jsou pohodlné a hodí se pro nenáročné aktivity do teplého patra.

  • Čištění: Oděvy z bio bavlny perte podle pokynů na všitém informačním štítku.

Eco-Shell

Eco-Shell je vysoce prodyšný materiál odolný vůči vodě, který odvádí tělesnou vlhkost a splňuje požadavky udržitelnosti. Vnější tkanina je vyrobena z recyklovaného polyesteru a její impregnace neobsahuje fluorokarbony.

  • Impregnace: Pokud voda přestane tvořit kapky na vnější straně se začne prosakovat, naimpregnujte materiál sprejem DWR.
  • Čištění: Před praním zavřete všechny zipy a uvolněte stahovací šňůrky. Oděv z Eco-Shell perte s jemným tekutým pracím prostředkem na pomalém odstřeďovacím cyklu při teplotě 30 °C. Nepoužívejte aviváž.
    Bergshell

Bergshell je nepromokavý a mimořádně odolný materiál. Je vyroben z recyklovaného nylonu (31%) s plochou ripstopovou texturou. Díky materiálu Bergshell, z něhož je vyrobeno několik batohů, si pobyt v přírodě můžete užít za jakýchkoli podmínek, a to nejen dnes, ale ještě dlouhá léta.

  • Čištění: Batohy z materiálu Bergshell neperte v pračce, ale pokud to je nezbytné, ručně je očistěte vlhkou houbou nebo hadrem.

Vaše oblečení a vybavení jsou jako otisky vzpomínek. Kdykoli se na ně podíváte do skříně, poličky nebo šatny, připomenou nádherné chvíle strávené v přírodě. Jednoduše stojí za to se o dobře starat.

Kompletní nabídku oblečení FJÄLLRÄVEN naleznete zde: FJÄLLRÄVEN oblečení