Od loveckého odznaku až do Leicy

S firmou IBO Lovec, kterou vede kluk, někdy prodávající lovecké odznaky na vysoké lesnické škole spolužákem, jsme dnes přijali pozvání do prémiové německé optické společnosti LEICA, která vyrábí celosvětově špičkové fotoaparáty, optické čočky, fotografické čočky, dalekohledy, puškohledy, ale i mikroskopy.

Jakmile jsme dorazili do města Wetzlar a uviděli jsme toto exkluzivní moderní sídlo LEITZ-Park doslova nám vyrazilo dech, proto bychom se s Vámi rádi podělili o tento nezapomenutelný zážitek z návštěvy "svaté země optiky".

Město Wetzlar, v Německu, se nachází asi hodinu severně od Frankfurtu. Wetzlar je mezi městy na světě jedinečný, protože je rodištěm moderní sportovní optiky. V roce 1849 začal muž se jménem Carl Kellner Optický ústav ve Wetzlar, a to je důvodem, proč téměř každý velký evropský výrobce optiky může hledat své kořeny ve Wetzlari.

Návštěvu jsme začali prohlídkou hlavní budovy LEITZ Parku, která má rozlohu přes 36 000 m2, pracuje v ní přes 1000 lidí a stála více než 60 mil. eur. Tento jedinečný komplex začali architekti stavět v roce 2007 a dokončen byl v roce 2014 se zachováním mnoha symbolů optiky, naleznete zde luxusní kavárna, 5 hvězdičkový hotel, Leica akademii, exkluzivní prodejny, galerii, kasino, muzeum či fotostudio.

Hlavní budova má být poctou pro výrobky, které tuto značku vybudovali, proto z ptačí perspektivy budovy vypadají jako objektiv fotoaparátu a dalekohled, pohled zepředu mnohými prosklenými okny připomíná filmový pás a fontány tvoří dojem čočky. Exkurzi majestátní no přece rodinné firmy LEICA, kterou před více než 100 lety založil Ernst Leitz, který byl mimochodem také myslivcem, jsme začali právě obsáhlou přednáškou o historii procházkou v unikátní Leica galerii.

LEICA SPORT OPTICS

Po přesunutí do výroby samotné optiky jsme se dozvěděli, že v roce 1907 společnost vyrobila svůj první dalekohled, 17 let předtím, než z výrobního závodu odešla první výrobní kamera. Kamery se staly tak populárními, že v roce 1986 společnost změnila svůj název z The Leitz Company na "Leica" zkratka LEItz CAmera. Přesto, že na celém světě existuje mnoho skvělých společností v oblasti optiky, pouze Leica si může nárokovat všechny znalosti v této oblasti, nikdo nemá s výrobou optiky více zkušeností. Leica vlastní všechno, co potřebuje na navrhování a výrobu skutečně inovativních produktů, protože jako jediná platí a zaměstnává více než 100 optických inženýrů. Mají všechny obráběcí a výrobní zařízení potřebné na vlastní výrobu celé řady dalekohledů a puškohledů. Jediným kouskem skládačky, které nakupuje mimo podnik, jsou nedokončené čočky; Leica nemění písek na sklo. Na rozdíl od téměř každého jiného výrobce optiky, Leica na nedokončených kusech skla finální tvarování a dokončování provádí sám. Fascinovaně jsme sledovali tento proces.

Malé brusné rameno se jemně dotýká a tvaruje čočku pod pozorným počítačem řízeným zařízením, které monitoruje tvar čočky a zobrazuje jej na obrazovce videa v blízkosti obsluhy stroje. Tolerance v tomto procesu jsou neuvěřitelně přesné a nezbytné pro maximální optický výkon, o který se Leica snaží. Ve výrobním procesu jde zásadně o dva klíčové aspekty dobrého optického výkonu: design a schopnost výrobce udělat tento design. Čím je optický design propracovanější, tím je výroba těžší a dražší. Zkrácení, zesvětlení a větší zvětšení - a přidání širšího rozsahu zvětšení - to vše komplikuje náklady na design a složení.

Přesné barevné podání každého cíle - identifikace je dokonalá za každých podmínek a obraz se nebarví do modra ani do žluta. Lovec tak dokáže perfektně rozlišit i ty nejmenší barevné rozdíly. Vysoký kontrast barev umožňuje exkluzivita pozorování, identifikace a rozpoznávání všech cílů i při těch nejhorších podmínkách. Všechny modely řady Leica mají vysokou ostrost a to v celém obraze, dokonce i v rozích.

A tak jsme opustili Leitz Park s poznáním prvních základních odlišností LEICA, ať už v přenášení reálného obrazu a barev obrazu nebo v důrazu na výběr komponent bez plastů, ale naopak z oceli, které tuto značku dělají prémiovou s dlouhou životností, a rovnou jsme se vybrali na střelnici Leica pod vedením produktového trenéra Bjorna otestovat tyto nové poznatky v praxi.

Po příjezdu na střelnici Leica akademie jsme nejdříve museli absolvovat prověření střeleckých schopností, a po jeho úspěšném zvládnutí nám byla každému přidělena zbraň na další dny is puškohledem a Calonox Sight, které jsme si sami museli nastřelit. Po tomto jsme se již přesunuli rovnou na chatu přímo v revíru Leica.

ČAS V LESE

Já osobně jsem na zbraň dostala možnost otestovat puškohled Leica Magnus 2,4-16x56i, dalekohled Leica GEOVID HD 10 x 56, Leica Calonox Sigt a Leica Calonox View. Zařízení jsme nejbližší dny testovali lovem v praxi, ať už formou posliedky nebo Místa lovu každé ráno od 4.00 a každý večer od 17té, abychom produkty poznali v různých světelných podmínkách. Revír byl převážně lesnatý, různorodého složení většinou jehličnatého, s výskytem srnčí a divokých prasat a také jezevců.

Puškohledy Magnus představují prémiovou třídu a jsou k dispozici s osvětlenými zaměřovacího kříži nebo bez nich. Magnus, který jsem použila při svém lovu, měl výstupní pupilu 3,5 mm při maximálním zvětšení 16x. To znamenalo, že jsem mohla používat tento rozsah na lov ve všech hodinách a za všech světelných podmínek při maximálním zvětšení. Vynikající povlak čoček Leica, přísně kontrolované složení čoček a o 50% větší zorné pole mi tak pomohli v úspěšném lovu srnce, zrychlení akvizice, snadnější orientaci a komfort při pozorování.

Dalekohled GEOVID, který jsem použila, kombinuje jeden z nejlepších dálkoměrů na světě s jedním z nejlepších dalekohledů na světě. Lov s opravdu dobrým dalekohledem s měřením vzdáleností usnadňuje dosažení cíle a je pohodlnější, protože prostě přejdete od dalekohledu k pušce.

Nejvíce jsem se však těšila z možnosti vyzkoušení nových Leica Calonox View, což je pozorovací termovize a Calonox Sight 2 v 1 který využijete jako termovizi nejen pozorovací ale i jako předsádku na poškohľad. Leica Calonox Sight je ideální pro použití s ​​puškohledem, a proto je vybaven 1x zvětšením. Díky své jednodílné konstrukci nabízí Calonox Sight vynikající spolehlivost. Vlastní zpracování obrazu Leica (Leica Image Optimization - LIO ™) vylepšuje obraz pomocí speciálních algoritmů, čímž dosahuje obzvlášť detailní barevné přechody, vynikající kontrast a vysoké rozlišení detailů.

Vynikající rozsah rozpoznávání Leica Calonox Sight je založen na špičkovém senzoru oxidu vanadu (VOx) s rozlišením 384 x 288 pixelů a velikostí 17 um s vynikajícím teplotním rozlišením. Působivé rozpoznávání detailů na dlouhé vzdálenosti s definovanou velikostí cíle 1,7 x 0,5 m dokáže Leica Calonox Sight detekovat cíle až do vzdálenosti 2 000 metrů, rozpoznávat cíle až do 700 m a přesně je identifikovat až do vzdálenosti 350 m. Korekce zaměřovacího kříže pomáhá přesně zarovnat obrazovku se zaměřovacím křížem v puškohledu. V tomto vás podporuje dálková funkce aplikace Calonox Sight tím, že vám umožní pohodlně ovládat funkce prostřednictvím smartphonu. Tvarovaný design produktu ve stylu Leica je zaměřen na lovecké potřeby uživatele. Jeho válcovitý tvar a jednoduchá obsluha se perfektně integrují do praktického využití při lovu. Uživatelsky přívětivá a intuitivní nabídka tří tlačítek nabízí efektivní navigaci, která umožňuje snadnou a rychlou manipulaci iv rukavicích.

Výkonný OLED displej s rozlišením 1024 x 768 pixelů umožňuje pohodlné pozorování a spolehlivou identifikaci. Napevno nainstalována dobíjecí baterie s přibl. 11 hodin napájení je obzvlášť dobře chráněných před chladem a vlhkostí. A nabíjení je možné během provozu, např. pomocí powerbanky.

Toto vše dělá z Calonox Sight, momentálně jeden z top produktů na trhu. Jeho používání je zcela jednoduché, skvělý clip on systém zajišťuje rychlé a tichoučké připnutí na puškohled a obraz je přímo dokonalý, což potvrzují všechny dostupné recenze. V noci jsem s ním dokázala posoudit srnčí trofej a podařilo se mi stejně bezpečně rozlišit a úspěšně ulovit z stáda divokých prasat lanštiačku.

Mezi praktickým testováním v revíru jsme během dne absolvovali produktové tréninky, praktické porovnávání různých modelů a čerpali zkušenosti od odborníků z Leica.

Výrobky Leica obvykle zabírají prémiovou část trhu. Svou společnost postavili na inovacích a výkonu, takže neočekávám, že od nich v blízké době uvidím puškohled za 300 eur. Očekávám však, že uvidím více nabídek v kategoriích puškohledů pro profi střelců a long rifle střelců a větší konektivitu mezi jejich GEOVID binokuláry a puškohled Magnus. Když však pracujete tak dlouho, jak společnost Leica, a zaměstnáváte tolik inženýrů, je jen velmi málo věcí, které Leica nemůže v budoucnu přinést.

Věříme, že s touto zkušenosti a firmou IBO Lovec vám odteď budeme moci poskytnout ty nejkvalitnější služby, odborné poradenství a profesionální servis pro každého zákazníka.

Autor článku: @petrrissa

Ty nejlepší produkty prémiové značky Leica najdete na: LEICA optika