Německá špička s pohnutou historií

Durynský Suhl se od raného novověku až do roku 1945 pyšnil pověstí metropole německých výrobců ručních zbraní. Ještě v 19. století převažovaly vojenské typy, jimiž zruční řemeslníci dokázali vyzbrojit půlku Evropy. V době mezi válkami, kdy armádní zakázky stagnovaly, se fabriky soustředily na zbraně lovecké a posléze i sportovní. Do dnešních dnů se z tamější zbrojířské tradice představované firmami Simson či Krieghoff dochovalo jen torzo, z něhož vyčnívá právě firma Haenel.

S geniálním konstruktérem

Historie zbrojovky sahá až do roku 1840, kdy ji pod komplikovaným názvem C. G. Haenel Waffen- u. Fahrradfabrik Suhl založil konstruktér loveckých pušek a pruský královský komisař Carl Gottlieb Haenel. Podnik se vedle zbraní zaměřoval též na jízdní kola, což v tehdejší době nebyla vzácná kombinace – oba obory totiž vyžadovaly podobné výrobní postupy. Haenel se nebál firmu posilovat spojenectvími s dalšími zbrojíři. Když kupříkladu v roce 1879 německá armáda přijala do výzbroje revolver M1879 Reichsrevolver, založil s jeho tvůrcem V. C. Schillingem dočasné konsorcium a získal tak podíl na lukrativní zakázce. U civilních zákazníků si zbrojovka získávala oblibu kvalitními puškami, vojsko si zase cenilo Haenelových bajonetů. Během první světové války firma licenčně stavěla značné počty Mauserových opakovaček Karabiner 98.


Přelom v historii značky přišel roku 1921, kdy se jejím spolumajitelem stal vizionář a konstruktér Hugo Schmeisser. Podle jeho patentů fabrika stavěla několik modelů pistolí, především ji však přenesl do éry automatických zbraní a navzdory zákazům plynoucím z Versailleských mírových smluv zahájil vývoj samopalů. Těžil přitom jek ze zkušeností svého otce Louise, který pro společnost Bergmann stavěl kulomety, tak i z vlastní praxe s vývojem první „strojní pistole“ světa: samopalem Bergmann MP 18. Spojením svých podniků se pánové Schmeisser a Haenel také snažili vybřednout z finančních potíží. Spolupráce někdejších rivalů přinesla první ovoce roku 1928, kdy světlo světa spatřil samopal MP 28. Novinka se mohla oproti svým předchůdcům pochlubit zásobníky na 32 ran anebo možností střelby jednotlivými ranami. Pořídila si ji německá policie a samopal putoval ve velkých počtech také do Číny, Japonska nebo Španělska.

Válečná konjunktura

Navzdory úspěchu se společnost Haenel ocitla počátkem 30. let na pokraji bankrotu. Když moc v Německu převzali nacisté, majitelé suhlských zbrojovek zavětřili příležitost. Deset podniků ze Suhlu a Zella-Mehlis se roku 1934 do spojilo do obřího sdružení, které dokázalo lobbovat dost silně, aby získalo značnou část zakázek pro nově budovaný Wehrmacht. Tento krok firmu Haenel zachránil a společnost prožila nebývalý rozmach.

Trefou do černého se roku 1942 stal Schmeisserův prototyp „strojní karabiny“ Mkb 42 (H), která střílela středně výkonným nábojem 7,92×33 mm Kurz. Zbraň osazená 30ranným zásobníkem fungovala v samonabíjecím i plně automatickém režimu a vojákům měla přinést atraktivní kompromis mezi přesnou opakovačkou puškou a výkonným samopalem. Po mnoha peripetiích z ní vznikla legendární útočná puška Sturmgewehr 44, která se stala první zbraní své kategorie a ovlivnila její vývoj na desítky let. Haenel se dále podílel též na produkci spolehlivého samopalu MP 40 – Schmeisser jeho konstrukci zjednodušil a vytvořil verzi MP 41 s pevnou dřevěnou pažbou a schopností střelby jednotlivými ranami. Zbraň se dodávala především do Rumunska a na Slovensko.

Poté, co začátkem dubna 1945 dobyly Suhl americké jednotky, výroba skončila. Vojáky „strýčka Sama“ navíc v červnu vystřídala Rudá armáda, jež obsadila celé Durynsko. Po vzniku východního Německa pak Haenel coby samostatná společnost zanikl, když se stal součástí státního podniku Fahrzeug- und Jagdwaffenwerk „Ernst Thälmann“. Původní stroje i dokumentaci Rusové odvezli do SSSR a teprve koncem 40. let začaly opět vznikat zbraně s označením Haenel Suhl. Tentokrát šlo o lovecké karabiny a vzduchovky, o které měli velký zájem také sovětští funkcionáři.

Na velkou vzdálenost

Pád železné opony paradoxně suhlskou výrobu téměř pohřbil. Tamější zbraně putovaly na trh pod značkami Gebrüder Merkel a opět i C. G. Haenel, jenže po sjednocení Německa na ně tvrdě zaútočila technologicky vyspělejší západní konkurence. Po složitých peripetiích, do nichž se nešťastně vložilo jisté francouzsko-nizozemské konsorcium a o něco účinněji i německý stát, se obě firmy přece jen podařilo zachránit. Spolu s menšími puškařskými dílnami dnes patří do prestižní Suhlské zbrojní asociace a značka C. G. Haenel se roku 2008 stala součástí Merkelu, jenž patří zbrojovce Caracal International ze Spojených arabských emirátů.


Vstup zahraničního kapitálu umožnil modernizaci strojního vybavení i příchod nových konstruktérů. První vlaštovkou se ještě téhož roku stala opakovací puška RS8 v ráži .308 Win (7,62×51 mm) pro střelbu na dlouhé vzdálenosti. Tato produktová řada dnes zahrnuje základní model RS8 Basic o délce 1 120 mm, RS8 Compact zkrácený na 1 030 mm a RS8 Subsonic (1 196 mm) uzpůsobený pro speciální podzvukové střelivo. Nechybí ani navazující zbraňový systém RS9 s kalibrem .338 Lapua Magnum (8,6×70 mm), přičemž všechny tyto zbraně jsou určeny pro armádní a policejní snajpry, ale i sportovní střelce.

Přesné kulovnice se vyznačují pokročilou ergonomií, modulární konstrukcí (lze je přizpůsobit různým střeleckým situacím i bez nářadí) a precizním zpracováním dílů na CNC strojích. Hlavně se kovají zastudena a jsou koncipovány jako volně kmitající, přičemž závěr díky uzamčení šesti ozuby odolá extrémním tlakům. Třípolohová pojistka působí na závěr i úderník. Suhlské odstřelovačky se dodávají v černé či pískové barvě a se sklopnou pažbou. Jejich hmotnost se pohybuje od 5,7 do 7,6 kg a využívají desetiranné zásobníky. Za špičkovou kvalitu si ovšem připlatíte, neboť nejlevnější model – bez optiky a dvounožky – vyjde na 174 000 Kč. Dodejme, že armádní verzi RS9 zvanou G29 používají od roku 2016 odstřelovači Bundeswehru.

Pro lovecké fajnšmekry

Důležitou součást portfolia značky tvoří lovecké kulovnice – díru do světa udělala zejména řada Jaeger 10, představená na norimberském veletrhu IWA 2010. Výrobce označuje za její typické rysy hlavně důraz na jednoduchost, klasický tvar, nejlepší ocel a pažbu z jemného dřeva či odolné syntetiky. Lovci oceňují též bezpečné uzamykání třemi ozuby či hladký a přesný chod závěru s rotací pouhých 60 stupňů, což umožňuje zrychlit cyklus přebití. Všechny verze Jaeger 10 nesou stavitelná mířidla se světlovodnými vlákny a spoušť s napínáčkem. Ať už má daný model jakoukoliv pažbu, vždy ji zakončuje gumová botka. „Desítka“ je k dispozici v široké škále ráží od .223 Rem (5,56 × 45 mm) po .300 Win Mag (7,62 × 67 mm) a využívá čtyřranné zásobníky.


Největšímu zájmu se těší základní provedení Jaeger 10 Standard s ořechovou pažbou a matnou povrchovou úpravou kovových částí. Na opačném konci stojí nejluxusnější Timber LX s pažbou z výběrového dřeva a leštěným povrchem. Zatímco obě zmíněné pušky mají hlavně o délkách 560 mm, kompaktní verze Tracker s 510mm hlavní se hodí na společné hony. Kratší zbraň totiž usnadňuje pohyb v hustém porostu a střelci umožňuje pohotově reagovat třeba při náhlém střetu s poraněnou zvěří. Konstruktéři mysleli i na milovníky dlouhých procházek revírem anebo lovu v nepřístupném horském terénu, pro které připravili odlehčenou kulovnici Jaeger 10 Mountain LT o váze 2,8 kg.

Náročnější zákazníci jistě sáhnou i po modelu Super Varmint, jenž vznikl ve spolupráci s norskou společností GRS. Jak napovídá už název, jde o kulovnici pro varmint čili lov hlodavců a malých predátorů. Nemá pevná mířidla (je určena pro střelbu s optikou) a disponuje stavitelnou lícnicí i botkou pažby. Z ergonomického předpažbí vystupuje pistolová rukojeť s dutinou pro úchop palce a celé řešení přispívá k pohodlné střelbě i za obtížných podmínek. Dodejme, že kulovnice Jaeger 10 nacházejí uplatnění též při sportovní střelbě.

V útočném stylu

Po desítkách let čekání Haenel navázal i na svou roli ve vývoji útočných pušek a uvedl na trh modely jak pro vojenské a policejní útvary, tak pro sportovní střelce preferující „military“ design a disciplíny. Automatické zbraně zastupuje MK556 dostupná už ve druhé generaci. Jedná se o zbraň koncepce AR-15 v ráži 5,56×45 NATO, kterou výrobce nabízí ve čtyřech délkách hlavně od 10,5 palce (26,7 cm) po 16 palců (40,6 cm). V závislosti na typu „laufu“ se váha pohybuje od 3,3 do 3,6 kg a všechna provedení disponují šestipolohovou stavitelnou pažbou ve stylu M4. Haenel svou armádní krásku dodává se 30rannými zásobníky, sklopnými mechanickými mířidly a tlumiči výšlehů A2. Samozřejmostí jsou oboustranné ovládací prvky, předpažbí je osazeno lištami dle normy NATO STANAG 4694.
Tým Haenelu otestoval MK556 v pouštních i polárních podmínkách a nabízí ji jak v černé, tak v pískové či olivově zelené úpravě. Puška zaujala Bundeswehr a zbrojovka ji přihlásila do tendru, jenž usiluje o nahrazení pušek Heckler & Koch G36 s problematickou přesností. Tam postoupila až do nejužšího finále spolu s konkurenční HK433, ovšem ani jeden z modelů prozatím nesplnil náročné požadavky. Obě zbrojovky tedy dostaly pokyn svá „želízka v ohni“ dále modifikovat a od února 2019 probíhá další kolo testů.

V segmentu samonabíjecích pušek přináší Haenel dva typy, taktéž vycházející z designu AR-15: CR223 v ráži .223 Rem a CR308 v kalibru .308 Win. Oba mají shodné funkční prvky i ergonomii a velmi se podobají své „armádní“ sestře. Využívají pístovou koncepci se závorníkem osazeným sedmi uzamykacími ozuby. Výjimečnou přesnost dodává puškám zastudena kovaná hlaveň Merkel s životností 20 000 ran. S MK556 je spojuje třeba šestipolohová pažba, sklopná mířidla značky A.R.M.S. nebo „orailované“ předpažbí demontovatelné bez nářadí. Zatímco CR223 si lze pořídit ve čtyřech délkách hlavně od 10 do 16,65 palce (26,7–42,3 cm), výkonnější CR308 se vyrábí též s „laufem“ o délce 18 či 20 palců (45,7 a 50,8 cm). K mání jsou zásobníky na 10, 20 i 30 ran. Kromě civilních střelců cílí poloautomaty také na strážce zákona: roku 2016 si CR223 pořídila třeba hamburská policie.

Jeden přesný výstřel

V lovecké nabídce Haenelu nechybí jednoranné zlamovací kulovnice řady Jaeger 9, které nezapřou svůj původ v podobných puškách řady K mateřského Merkelu. Haenel tuto skutečnost neskrývá a střelci si díky tomu mohou pořídit zbraň v „merkelovské“ kvalitě za výrazně nižší cenu. Zbrojovka prezentuje svou „devítku“ jako speciální nástroj pro ambiciózní lovce, určený k pronásledování zvěře v horách. Těmto podmínkám konstruktéři uzpůsobili jak váhu 2,3 kg, tak celkovou délku 1 025 mm (hlaveň měří 600 mm).  Puška se vyznačuje laděnou spouští s napínáčkem a hřbetním napínáním spojeným s pojistkou, známým jako „Handspannung“. Pažba s gumovou botkou se vyrábí v netradičním bavorském stylu s lícnicí z ořechového dřeva. Přesnou jednorannou kulovnici si lze pořídit v přehršli ráží – od 6,5×57R mm přes .270 Win a .30-06 Springfield až po .300 Win Mag. Varianty pro střelivo Magnum mají hlaveň prodlouženou o 50 mm, jednoduchou a elegantní zbraň koupíte asi za 44 200 Kč.

Srovnání cen vybraných zbraní Haenel

Model                           Druh zbraně                                          Ráže                                                Zásobník               Cena

Jaeger 10 Fabrikat         opakovací kulovnice                         .223 Rem– 9,3×62 mm                          3+1 nebo 4+1         19 700 Kč

Jaeger 10 Varmint         opakovací kulovnice bez mířidel         .223 Rem–.300 Win Mag                        3+1 nebo 4+1         26 000 Kč

Jaeger 9                       jednoranná zlamovací kulovnice         6,5×57R mm–.300 Win Mag                    -                           44 200 Kč

CR223                          samonabíjecí kulovnice                     .223 Rem                                               10, 20, 30              54 000 Kč

CR308                          samonabíjecí kulovnice                     .308 Win                                                10, 20, 30              70 200 Kč

RS8 Basic                     opakovací kulovnice                          .308 Win                                                10                         173 700 Kč

RS9                              opakovací kulovnice                         .338 Lapua Magnum                                10                         209 000 Kč