Zachycujte okamžiky divočiny s fotopastí TETRAO S68: Jaké vlastnosti a výkon se nacházejí v nenápadné konstrukci?

Přestože se technika vyvíjí opravdu rychle, při testování některých fotopastí máme pocit, jako by se u nich zastavil čas – zastaralé senzory s nízkým rozlišením, nepraktické konstrukce, které komplikují osazení v terénu nebo viditelný noční přísvit plašící zvířata. Nic z toho však neplatí pro model fotopasti TETRAO Spromise 68. Když jsme ji poprvé drželi v rukou, říkali jsme si: "takto má vypadat fotopast v roce 2023!"

Fotopast jsme testovali zhruba 2 měsíce v podmínkách slovenských lesů a v této recenzi přinášíme naše praktické zkušenosti s ní.

Opravdu široký úhel záběru

Fotopast TETRAO S68 je osazena širokoúhlým objektivem, který pokrývá horizontálně až 78˚. Kromě toho se ve fotopasti nachází obrazový snímač s poměrem stran 3:4, díky čemuž je i vertikální úhel záběru téměř 60˚ - to najdete ve fotopasti opravdu jen výjimečně. Fotopast se proto hodí hlavně na místa, kde ji potřebujete umístit blízko monitorované oblasti, případně pokud nevíte, kde přesně může aktivita zvířat nastat, a chcete mít dokonalý přehled o širším okolí.

Široký úhel záběru pokryje širší okolí.

V praxi se nám osvědčilo umisťovat fotopast do vzdálenosti cca 2 metry od místa s předpokládaným pohybem zvířat, tehdy byla zvířata na záběrech dostatečně velká, ale zároveň jsme stále viděli dost z pohybů po okolí.

Neviditelný noční přísvit nevyplaší zvířata

Jelikož jsme fotopast umisťovali dost blízko zvířat, velmi nás potěšilo, že je v ní použit neviditelný noční přísvit o vlnové délce 940 nm. Zvířata na přísvit nereagovala ve většině případů vůbec, případně jen velmi málo.

Na noční přísvit zvířata prakticky nereagují.

Současně má noční přísvit dobrý dosah, ale co je u širokoúhlé fotopasti ještě důležitější, pokrývá do stran téměř celou snímanou scénu. Díky tomu nebudete mít noční záběry s prosvětleným středem a černými okraji, ve kterých už neuvidíte zvířata.

Síla nočního přísvitu se ve foto i video režimu automaticky přizpůsobuje vzdálenosti zvířat, díky čemuž jsou noční záběry světelně dobře vyváženy bez ohledu na to, v jaké vzdálenosti od fotopasti zvířata ušli.

Kvalitní video v rozlišení 2.7K

Spousta lidí, včetně nás, používá fotopasti primárně k nahrávání videa - video totiž zachytí celou situaci a lépe z nich pochopíme chování zvířat v monitorované oblasti. Proto nás na fotopasti Spromise S68 potěšilo kvalitní video. Kromě papírově vysokého rozlišení 2.7K (2560 x 1440 px) zachycuje fotopast i ve skutečnosti velké množství detailů, díky čemuž zvířata na videích dobře rozeznáte. Při komponování je však třeba myslet na široký úhel záběru, takže fotopast je třeba umisťovat blíže, než jste zvyklí u jiných fotopast.

Pokud necháte fotopast nastavenou ve video režimu osazenou déle bez kontroly, doporučujeme použít vysokokapacitní paměťovou kartu. TETRAO S68 podporuje až 512 GB micro SD kartu, čímž se v tomto směru řadí k naprosté špičce fotopastí.

Nadprůměrně vysoká rychlost sériového snímání

Když jsme fotopast přepnuli do foto režimu, příjemně nás překvapili nastavení sériového snímání - jednak fotopast dokáže snímat série až 10 fotek, přičemž lze ovládat i rychlost sériového snímání. Pokud například monitorujete prť, po které prochází zvěř rychle, nastavíte si rychlé sériové snímání a budete mít dostatek záběrů. Naopak, na místě kam chodí zvěř žrát, přičemž se méně hýbe, můžete přepnout snímání na pomaleji, abyste neměli všechny záběry téměř identické.

Fotopast dokáže za 2-3 sekundy pořídit 10 záběrů, díky čemuž si zvěř můžete prohlédnout ve více polohách.

Fotografie jsou zároveň dostatečně kvalitní a ostré na to, abyste uměli rozeznat jaký jelen nebo srnec před fotopastí prošel a jaké měl paroží. Barevné podání je příjemné, v tomto směru TETRAO Spromise 68 nevybočuje ani nevyčnívá ze standardu fotopastí.

Moderní konstrukce s propracovaným ovládáním

Jak jsme naznačili v úvodu, fotopast nás nadchla hned při prvním kontaktu. Je relativně malá, proto se jednoduše přenáší a současně v lese příliš nepoutá pozornost. Co je však zajímavé, fotopast má pevnou konstrukci, která se neotevírá a displej je umístěn z přední strany. Při osazování díky tomu na velkém displeji uvidíte celou scénu, kterou fotopast zachycuje. Aby se displej neleskl, je překryt otevíratelným krytem - jednoduchými plastovými dvířky, které po spuštění fotopasti do ostrého provozu jednoduše zavřete a displej tak nebude odlesky plašit zvířata.

Vpředu umístěný displej zjednodušuje osazení a nastavení fotopasti.

Za velkou výhodu považujeme i dostatečně velká pryžová tlačítka, která jsou navíc podsvícená a fotopast se díky nim dobře ovládá za každých podmínek - ať už po tmě nebo v rukavicích.

Další super vychytávkou je kovová konzola na zadní straně fotopasti, která slouží k přichycení popruhu. Konzola je na otočném kloubu, díky čemuž stačí popruh pevně přitáhnout o strom a následně v kloubu fotopast otočit, aby byla natočena, tak jak potřebujete. Konečně můžete při osazování zapomenout na hledání větvičky se správnou tloušťkou, aby fotopast snímala pod správným úhlem.

Polohovatelná konzola umožňuje natočit fotopast do potřebného úhlu, i když strom roste úplně naopak.

Pro koho je TETRAO Spromise 68 vhodná?

Fotopast Spromise 68 na základě našich zkušeností s ní doporučujeme všem, kteří hledají fotopast s kvalitním záznamem fotek i videí, neviditelným nočním přísvitem, kompaktních rozměrů, a která se navíc pohodlně ovládá.

Při výběru nezapomeňte na její široký objektiv, díky čemuž budete umět monitorovat větší území, ale současně je vhodné ji umisťovat blíže k výskytu zvířat, aby nebyla na záběrech příliš malá.

Blog vznikl ve spolupráci s GearCheckers

Fotopast TETRAO S68 a další fotopasti naleznete zde: Fotopasti