Kudla s vůní lišejníku

Ostrý nůž patří k nejdůležitějším lovcovým pomocníkům. Většinou slouží v roli nástroje při zpracování zvěřiny, ale když v terénu trávíte více dnů, uplatní se i při přípravě dřeva na oheň a během vaření. A výjimečně přijde vhod i jako zbraň pro dorážení zvěře nebo ochraně před útokem šelmy, kance či pytláka. Ať už svůj nůž používáte jakkoliv, mělo by jít o bytelný kousek, na který se můžete spolehnout. Jak si s takovou výzvou poradila slovenská kudla TETRAO Bacidia?

Značka TETRAO nabízí nimrodům fotopasti, obuv, zavazadla nebo dalekohledy, ale také stylové doplňky od peněženek po šperky. Tyto produkty si nechává vyrábět u prověřených dodavatelů z různých koutů Evropy, přičemž si vybírá firmy s příznivým poměrem kvality a ceny. V loňském roce rozšířila nabídku řada deseti nožů, které trenčínští specialisté navrhují ve spolupráci s italskými nožíři a na Apeninském poloostrově se ostré nástroje i vyrábějí. Vybavení TETRAO obvykle nese latinská jména rostlin nebo zvířat a ani nože nejsou výjimkou – všechny modely se honosí názvem některé houby. Pokud vám slovo Bacidia nic neříká, vězte, že jde o rod lišejníků hůlkovka, které se vyskytují i v české přírodě.

"Jedovatá" čepel

Bacidia zaujme nekompromisním designem, který v sobě spojuje důraz na funkčnost i atraktivní vzhled. Další plusové body u mě nůž získal konstrukcí fulltang z jediného kusu oceli, kdy rukojeť sestává ze střenek přišroubovaných ke kovu. Takto sestavený nástroj vydrží i hrubé zacházení a je odolnější než modely s trnem zapuštěným do rukojeti. Na délku měří Bacidia 23 cm a její čepel má 10,7 cm, což kudlu – spolu s hmotností 190 g – řadí mezi středně velké modely. To v praxi znamená, že nůž zvládne drtivou většinu úkonů, aniž by vás v terénu zbytečně zatížil nebo překážel.

Základním materiálem se stala ocel N690 o tvrdosti 60 HRC, kterou 17% podíl chromu spolehlivě řadí mezi nerezovky. K jejím charakteristikám patří i vysoký obsah uhlíku a příměs kobaltu. Tato kombinace dodává oceli vyráběné rakouskou společností Böhler takřka ideální poměr pružnosti a tvrdosti, takže se ostří může pochlubit odolností i dlouhou trvanlivostí.

"Jedovatý" tvar čepele zahrnuje prvky typu straight back s prohnutým ostřím a rovným hřbetem, ovšem uzpůsobené tak, abyste s Bacidií mohli vyvíjet různý tlak bez zbytečné únavy. Potřebujete-li přitlačit, stačí posunout palec na atypicky tvarované vybrání hřbetu, o které se prst pohodlně zapře a rázem působíte intenzivněji na špici nože. Čepel se hodí na sekání i porcování – hřbet o tloušťce 4 mm umožňuje uživateli dobře vést nůž a soustředit sílu, zakulacené ostří s výrazným bříškem výborně krájí.

Kořen hřbetu dostal 4 cm zoubkovanou partii, která je dostatečně výrazná, aby poskytla palci pevnou oporu i při náročnější práci. A bez nevhodně ostrých zoubků, jež by na kůži vytvářely nepříjemné otlaky. Choil má půlkapkovitý tvar s nejhlubší partií u konce ostří, díky čemuž se Bacidia bude snadněji brousit až ke kořeni čepele. Saténová povrchová úprava brání vzniku nežádoucích odlesků, které by vás při čekané mohly prozradit.

Dobře sedí v ruce

Střenky se vyrábějí z materiálu G-10 neboli laminátu ze skleněných vláken, jenž vzniká spojením několika vrstev namočených v epoxidové pryskyřici a následným lisováním za vysokého tlaku a teploty. Jejich černozelená barva se podobá armádní olivové a ladí k loveckému stylu – vzhledem k absenci reflexních prvků si jen musíte dát pozor, kam Bacidii v trávě nebo hrabance odkládáte. Na první pohled působí střenky předimenzovaným dojmem, neboť každá dosahuje tloušťky 7 mm a celý nůž tak má v nejširším místě 18 mm. Přesto Bacidia právě díky nim sedne přirozeně do ruky, G-10 navíc ani v mrazivém počasí nestudí. Drážky na bocích střenek jsou tak akorát hrubé, aby netlačily a přispěly k jistému úchopu.

Co se týče tvarování rukojeti, mám nejraději modely bez výrazných ergonomických prohlubní pro prsty. Takový design totiž jen málokomu sedne přesně a při každém pohybu s nožem stejně potřebujete trochu jiný úchop. Bacidia má podobné vybrání pouze pro ukazovák a je pojaté tak velkoryse, aby se do něj vešel i prst mohutnější ruky. Protažení tohoto oblouku až do hmoty čepele (navíc navazující na zmíněný choil) brání nechtěnému sklouznutí ukazováku na ostří.

Zbytek spodní části rukojeti je navržen ve tvaru mírně zvlněného a dlouhého písmene S, na které se ostatní prsty pohodlně poskládají. Hřbet rukojeti směrem od čepele pozvolna klesá a příjemně tak kopíruje vnitřek dlaně. Za mě palec nahoru – rukama mi prošly už desítky nožů a Bacidia patří k těm, které se mi hned napoprvé držely nejlépe. Oceňuji i precizní slícování střenek s ocelí nebo použití matně černých inbusových šroubů se zapuštěnými hlavami. Za příjemný bonus považuju hranatou úderovou plochu na konci rukojeti. Preferujete-li nože opatřené poutkem z paracordu nebo koženého řemínku, přijde vám u Bacidie vhod otvor o průměru 5 mm. 

V samosvorném pouzdře

Svůj nůž dostanete v kydexovém pouzdře s pečlivě slícovanými polovinami, na jejichž přechodu nenajdete žádné ostré hrany. Čtveřicí šroubů k němu výrobce přichytil dvě černá kožená poutka o průměru 1,5 cm, s jejichž pomocí si pouzdro zavěsíte na libovolný opasek až do tloušťky 5 cm. Leváci ocení možnost očka přemístit na druhou stranu "futrálu" – stačí křížový šroubovák a chvilka trpělivosti.

Pouzdro je samosvorné a čepel se v něm zajistí s uspokojivým cvaknutím, nůž drží uvnitř pevně a nehrozí jeho ztráta ani v náročnějším terénu. Kožený závěs dodává kudle bushcraftový nádech, nicméně tento typ uchycení znemožňuje horizontální nošení na opasku a není kompatibilní ani s MOLLE vazbou. Pouzdro také postrádá rozšířenou plošku, o kterou byste si opřeli palec pro snadnější vytažení nože. Naštěstí nejde o velký problém – zkrátka jej zapřete o hranu "futrálu". Značka naopak nezapomněla na otvor ve spodní části pouzdra, jímž při dešti odtéká voda ven.

Musím přiznat, že se mi Bacidia už na první pohled zalíbila a byl jsem zvědavý, jak si povede. Potvrdilo se, že na opasku nezavazí ani při mnohakilometrovém putování a v ruce sedí jako přibitá, což přispívá k bezpečnosti i komfortu práce. Nejprve jsem ji v lese vyzkoušel při klasických tábornických úkonech. Díky ostré čepeli a stabilnímu úchopu bylo vytvoření stanových kolíků nebo zašpičatěných klacků pro opékání dílem pár minut. Při těchto činnostech jsem si znovu uvědomil výhody atypického tvaru čepele. Ze začátku potřebujete z kulatiny odkrajovat velké kusy materiálu a pracovat spíš nahrubo, zejména u tenkých klacků však musí následovat jemné vedení nože, abyste skoro hotovou špici nezlomili. Bříško čepele i vybrání na jejím hřbetě umožňují precizní dávkování síly a dokážete s nimi přesně určovat, která část ostří se má do dřeva „zakousnout“. Podobně dobře si Bacidia vedla při přípravě chlupatého dřívka pro rozdělání ohně nebo škrábání březové kůry pro tentýž účel. 

Univerzální pracant

Fulltangové provedení mi umožnilo vyzkoušet i náročnější úkony jako páčení materiálu ze ztrouchnivělého pařezu, ve spolupráci se skládací rámovou pilou Gerber Freescape Camp Saw jsem se slovenským nožem vydobyl z kořene padlé borovice či pařezu též voňavou smolničku. Vzhledem ke své robustnosti by Bacidia zvládla i kontroverzní batoning, ovšem na přípravu polen raději používám sekeru a zbytečně si neopotřebovávám čepel nože.

Přímo v lese i v kuchyni jsem nechal Bacidii vyřádit při přípravě pokrmů. Nejdříve ji čekalo několik kilogramů červené řepy ze zahrady – od oloupání až po nakrájení na kostičky, ze kterých jsem pak vařil polévku. Následovalo odblanění kilogramu falešné svíčkové a její nakrájení na steakové plátky. Čepel procházela surovinami jako pověstným máslem a její tvar mi umožňoval využít pro práci celou délku ostří, což neumějí ani některé kuchyňáky. Hračkou bylo pro slovenskou kudlu též krájení salámů, sýrů, zeleniny nebo oddělování vařeného masa od kostí.

Nakonec jsem si ověřil použitelnost úderové plochy. Navlékl jsem taktické rukavice a po domluvě s majitelem vrakoviště dvěma ranami rozbil boční sklo vyřazeného vozu. A to přesto, že úderovou plochu nezakončuje kuželovitý hrot typický pro záchranářské nože. "Kladívko" přijde vhod i v přírodě – mně se osvědčilo třeba při louskání vlašských ořechů.

Během měsíce nošení jsem si Bacidii oblíbil a našel jsem na ní jen drobné vady. Při pohybu a práci v terénu si musíte nesčetněkrát sednout na bobek, kleknout si a podobně. Pouzdro není přehnaně rozměrné, aby vám přitom na opasku překáželo, ovšem boky kožených závěsů se už po několika týdnech začnou odírat. Přetržení nehrozí, nicméně design utrpí. Pokud by to myslivec nepřenesl přes srdce, může si závěsy nahradit jinými. Trochu mě také mrzí, že na batoh uchytíte Bacidii jen improvizovaně – provlečením závěsů skrz kompresní nebo hrudní popruh.

Kudlu od TETRAA hodnotím jako užitečný nástroj, který nejen zvládne běžné úkony při lovu, ale dobře poslouží i jako survivalový nůž při překonávání krizových situací nebo v roli outdoorové kudly během táboření a bushcraftu. Přes intenzivní použití se na ostří i bocích saténové čepele objevily jen běžné stopy opotřebení bez vlivu na funkčnost. Chcete univerzálního ostrého parťáka, který vydrží roky? Právě jste ho našli.

Autor blogu: Miroslav Mašek

Tento kvalitní nůž a mnoho dalšího naleznete na: Nože TETRAO