Revoluční komfort a praktičnost ukrytá v malé kostce

Při práci v lese, čekání na posedu nebo toulkách přírodou oceníte každý gram, který nemusíte vláčet v batohu na zádech. Avšak čím více času v terénu trávíte, tím výrazněji rostou vaše požadavky na pohodlí a kvalitu odpočinku. Všem těmto požadavkům se pokouší vyhovět polštář TETRAO, jenž se po rozložení promění na deku odolnou vůči vlhkosti.

Když dostanete výrobek slovenské značky poprvé do rukou, nejspíš si budete myslet, že jde o obyčejný outdoorový polštářek v khaki odstínu. Pak si všimnete černého zipu, který obepíná celý obvod čtverce 35 × 35 cm. Po jeho rozepnutí zjistíte, že držíte chytře navrženou pomůcku – náplň totiž tvoří deka o rozměrech 175 × 150 cm, která je spolu se samotným obalem polštáře vyrobena z jediného kusu materiálu.

Na pařezu i posedu

Zatímco zvenčí má látka hladkou softshellovou úpravu, na rubu najdete česanou flísovou pleteninu. Po obvodu – včetně zaoblených rohů – opatřily švadleny zelenou deku bílým entlováním.A slovo "švadlena" používám záměrně, protože se polštář u našich východních sousedů vyrábí ručně. O materiálovém složení ani požadavcích na údržbu se bohužel nic nedozvíte, protože na polštáři-dece chybí příslušná cedulka. TETRAO na svém webu pouze uvádí, že sestává z "kvalitních a pevných materiálů" – a podle celkového dojmu se zjevně jedná o některé z moderních umělých vláken.

V duchu rčení "důvěřuj, ale prověřuj" jsem se s inovativní vychytávkou vydal do lesa, abych si odzkoušel její praktičnost při reálném užívání. Předtím jsem musel deku opět složit a uzavřít zipem do podoby polštáře. A zjistil jsem, že už nikdy nebudu schopný látku poskládat dovnitř tak precizně, jak to udělali ve výrobě. Místo dokonale plochého tvaru jsem tedy získal spíš bachratější provedení, ovšem to mi nakonec vlastně vyhovovalo – polštářek se totiž zároveň stal načechranějším a měkčím. Trochu tím nabral na tloušťce, přesto se vešel do batohu o objemu 30 l, aniž bych ho tam musel rvát silou nebo jím zaplnil veškerý prostor v zavazadle.

Nejprve jsem polštář vyzkoušel v kombinaci se švédskou skládací stoličkou Walkstool. Ta je díky sedáku ze síťovaného polyesteru pohodlná i sama o sobě, nicméně polštář pod zadkem posunul úroveň komfortu při krátkém bushcraftovém obědě na další úroveň. Totéž platilo při posezení na pařezu a vhod přišla šikovná pomůcka i na posedu – z dlouhého sezení na studeném dřevě myslivce nejen po chvíli všechno bolí, ale zadělává si také na nepříjemné hemeroidy.

Deka, nebo podložka?

Při rozhlížení dalekohledem jsem si uvědomil, že na posedu najde výrobek TETRAO i další využití. V zapnutém stavu ho lze použít místo podložky či sandbagupod vaši kulovnici, čímž získáte lepší stabilitu zbraně při střelbě a zároveň si nepoškrábete hlaveň nebo předpažbí o mnohdy hrubě opracovaná prkna. No a pokud s vámi v noci začne třást zima, staří rozepnout zdrhovadlo a přehodit si deku přes záda.

Jako užitečný pomocník se produkt TETRAO ukázal také při táboření. Většině nocležníků stačí při spaní pod širákem nacpat mikinu do obalu od spacáku a získají improvizovaný polštář. Mě z takového provedení ráno vždy bolí za krkem, a tak jsem dal šanci polštářku. Vzhledem k tomu, že používám široký spací pytel, se bez potíží vešel dovnitř a vyspal jsem se opravdu pohodlně. Majitelé užších "mumií" by si jej museli asi vložit mezi spacák a karimatku. Když trávím venku více nocí a k tábořišti se dá dojet autem, vozím s sebou skládací polní lůžko. Na něm se ručně šitý kamarád osvědčil nejen v roli polštáře, ale i jako lehká přikrývka – pokud ji na sebe položíte hřejivější flísovou stranou.

Napadlo mě, zda by slovenský výrobek dokázal nahradit i další kus vybavení: podložku, na kterou si člověk rozloží věci, jež nechce pokládat přímo na vlhkou zem. TETRAO udává, že se látka může pochlubit voděodolnou úpravou – s tím, že tentokrát musí dolů samozřejmě přijít softshellová nenasákavá strana. Přesně tak jsem khaki deku na vlhkou zem rozložil, posadil se na ni a během hodiny nabrousil nůž, přerovnal zásoby v batohu a vleže pozoroval dalekohledem zvěř u nedalekého krmelce. Ačkoliv jsem látku zatěžoval svou vahou a deka neobsahuje funkční membránu, vlhkost ke mně za celou dobu nepronikla.

Univerzální pomůcka

Po návratu domů jsem si všiml, že se na dece ocitlo několik skvrn od zaschlého bláta. Bez informací o údržbě jsem zkusil nejjednodušší možnost: namočil jsem houbičku a zašpiněná místa vydrhnul. Za několik desítek minut materiál oschnul a fleky zcela zmizely. Kdyby byla látka znečištěná výrazněji, zkusil bych ji dát do pračky na program s teplotou 30 °C a věřím, že by "přežila" bez potíží. Další možnost představuje ekologický čistič TETRAO nebo aktivní pěna téže značky, která se mi skvěle osvědčila při "pucování" zabahněných kalhot a kožené obuvi.

Nakonec jsem se rozhodl otestovat, kolik vody materiál opravdu vydrží. Nabral jsem do hrnku asi půldeci vody, nalil ji do prověšeného záhybu deky a začal měřit čas. Ani po 15 minutách tekutina neprosákla – a to přesto, že jsem látku různě mačkal a stlačoval.

Originální nápad vývojářů TETRAO se mi během testu zalíbil a prokázal pozoruhodnou univerzálnost i odolnost. Dobře poslouží při čekané, treku nebo třeba víkendovém pikniku, kdy si na deku můžete rozložit laskominy bez ohledu na nedávný déšť. Polštář je pohodlný vsedě i vleže, přikrývka zahřeje bez zbytečné zátěže a v roli podložky solidně izoluje. V batohu tedy tuhle vychytávku ocení nejen lovci, ale i cestovatelé, zálesáci nebo "obyčejní" výletníci.

Autor blogu: Miroslav Mašek

Rozložitelný poštář s dekou TETRAO s úpravou odolnou vůči vlhkosti a mnoho dalšího najdete zde: TETRAO