Vidět ostře jako rys s dalekohledem TETRAO 8x56 ED

Značka TETRAO se zaměřuje na loveckou komunitu, které přináší odolné batohy, fotopasti nebo obuv do terénu. Nyní přichází se svým prvním dalekohledem a hned na úvodní pokus se jí podařila trefa do černého

Jak název Tetrao 8×56 ED napovídá, binokulární dalekohled nabízí osminásobné zvětšení a průměr předních čoček 56 mm. Mezi nimrody jde o oblíbenou kombinaci, protože triedr s tímto přiblížením ještě udržíte v ruce (bez opory o strom, zídku apod.), aniž by se obraz třásl. Velké čočky zase dodávají lepší světelnou propustnost, díky čemuž se dalekohled lépe hodí i do horších světelných podmínek – od mlhy přes šero či noc až po hluboký les.

Přehršel vychytávek

Právě na použitelnost za takřka jakýchkoliv okolností kladl výrobce největší důraz. Čočky ED High Grade sestávají z baryového korunového skla BaK4 s minimálním rozptylem (ED značí Extra-low Dispersion), které zajišťuje jasnější a ostřejší obraz za soumraku nebo mizerného počasí. Zabraňuje také nežádoucí ztrátě barev. Co se týče antireflexní úpravy, může se Tetrao pochlubit nejvyšší třídou FMC (Fully Multi Coated). To znamená, že všechny plochy optiky jsou opatřeny několika – v tomto případě sedmi – extrémně tenkými vrstvami sloučenin kovů. Nanášejí se ve vakuu a brání odrazům od povrchu skla. K vašemu oku tak pronikne více světla, zatímco škodlivé UV záření povlak z velké části odfiltruje. U vnějších skel má FMC i další výhody – zabraňuje demaskujícím odleskům a zvyšuje odolnost vůči škrábancům.


Šířka zorného pole činí při kilometrové vzdálenosti 117 m (respektive 6,7°). Abyste se s triedrem mohli toulat krajinou i za deště, ukryli konstruktéři optiku do utěsněného pogumovaného těla. Nemusíte se bát ani pádu do louže, protože Tetrao 8×56 ED je vodotěsný až do 1 m po dobu 30 minut. Dutiny přístroje jsou naplněny dusíkem, který brání kondenzaci a tím i zamlžování. Současně chrání optiku před plísněmi, čímž přispívá k delší životnosti.

Co se týče konstrukce, kombinuje Tetrao osvědčené prvky binokulárních dalekohledů – například centrální ostření – s novátorským designem. Triedr má minimum výstupků, jimiž by se mohl zachytit uvnitř brašny nebo třeba za větev při pohybu v terénu. Matně zelené tělo disponuje shora na každém tubusu jemně vystouplou linkou, o kterou si při pozorování zapřete prostřední tři prsty obou rukou. Díky tomuto prvku a protiskluzovému povrchu dalekohled pevně sedí i ve zpocené dlani nebo rukavicích.

Snadné ovládání

Optiku z obou stran chrání gumové krytky černé barvy. Ta pro okuláry je společná a abyste ji po sejmutí neztratili, dá se očkem přichytit k popruhu. Samostatné krytky obou objektivů připevnil výrobce k tělu pružnými poutky, takže tvoří integrální součást triedru. Kovové ovládací prvky mají stříbrnou barvu a kostičkovanou povrchovou strukturu (checkering) pro snadnější manipulaci. Pogumované očnice dobře chrání proti nežádoucímu bočnímu osvícení. Pootočením je lze nastavit do jedné ze tří poloh, abyste dosáhli optimální vzdálenosti očí od optiky při pozorování s brýlemi i bez nich.


Příprava triedru před prvním použitím se provádí standardním způsobem. Nejprve si nastavíte takzvanou interpupilární vzdálenost (aby středy okulárů byly v ose se středy vašich zorniček). Tubusy roztahujte od sebe, dokud neuvidíte zorné pole v jednom ostře ohraničeném kruhu. Některé modely mají mezi tubusy úhlovou stupnici, abyste příště jejich vzájemnou polohu rychleji nastavili podle zapamatovaného čísla. Tetrao tuto možnost nenabízí, takže si úhel musíte uchovat v hlavě jinak. Nyní namiřte dalekohled na jasný objekt, zavřete pravé oko a vylaďte centrálním ostřením obraz v levém okuláru tak, aby byl čistý a ostrý. Pak zavřete levé oko a obraz v pravém okuláru doostřete korekcí dioptrií. Tím seřídíte triedr přesně podle svého zraku a při pozorování objektů v jiné vzdálenosti budete doostřovat už jen středovým šroubem.

Popruh pro zavěšení na krk odpovídá řemenům fotoaparátů vyšších řad a také se obdobně připevňuje. Samozřejmostí je nastavitelná délka a dostatečná šířka, aby Tetrao 8×56 ED o váze přes 1 kg po chvíli nezpůsoboval bolesti krční páteře. Výrobek se dodává v textilní brašně s chlopní uzavíratelnou suchým zipem. Dá se nosit buď přes rameno, nebo pomocí očka na zadní straně uchytit na opasek. Dalekohled do brašny pasuje dobře, nicméně jde pouze o jednovrstevný obal, který jej neochrání před nárazy. Doporučoval bych dokoupit pečlivěji polstrovaný model, třeba i s kapsičkou na čisticí hadřík (je součástí balení).

Za světla i v šeru

Dalekohled jsem nejprve otestoval v přírodě a za slunného odpoledne se vydal do lesa. S tetraem na krku jsem urazil několik kilometrů a potěšilo mě, že jsem nepocítil ani náznak bolesti za krkem. Řemen dobře rozkládá váhu triedru, navíc má zespodu vrstvu měkké pryže s protiskluzovou strukturou, která je příjemná i na holé kůži.

V návodu se dočtete, že Tetrao 8×56 ED ostří zhruba od 3 m, a tuto informaci mohu po odzkoušení potvrdit. Více mě samozřejmě zajímala kvalita obrazu na větší distance. Našel jsem si kus cesty lemované stromy, které rostly ve vzdálenosti od 30 do 100 m ode mě. Postupně jsem na každém listnáči zkoušel zaostřit konkrétní větev a poté i list. Ve všech případech mi Tetrao nabídl dokonale čistý obraz, ostrý i po hranách a s přirozeným kontrastem.



Na sídlišti jsem se pak rozhodl prověřit schopnosti triedru za různých světelných podmínek. Pozornost jsem zaměřil na dodávkový vůz, na jehož boku byly dva reklamní nápisy – jeden o velikosti písmen asi 25 cm, druhý s 10cm fontem. Postavil jsem se 90 m od auta (vzdálenost jsem změřil aplikací Mapy.cz) a postupně objekt z téhož místa pozoroval v různých částech dne. Za světla jsem bez sebemenších potíží přečetl jak oba nápisy, tak registrační značku. Během ranní mlhy mi Tetrao 8×56 ED dovolil ihned rozluštit větší text a po chvilce doostřování i menší. Třetí pokus přišel kolem půlnoci. Ačkoliv vůz osvětlovalo jen mihotavé světlo pouliční lampy vzdálené několik metrů, s trochou soustředění jsem byl opět schopen přečíst obě reklamní sdělení. Když už jsem v noci vyrazil ven, zkusil jsem rozeznat též polohu rafiček na slabě podsvíceném ciferníku pouličních hodin ve vzdálenosti 50 m. Časový údaj jsem v okuláru odečetl bez námahy. Triedr si poradil i s dalšími testy. Nejdelší vyzkoušená distance za dne činila 750 m, z nichž jsem rozeznal asi 30cm písmena textu na budově.

Můj verdikt

Tetrao 8×56 ED je pro mě velmi příjemným překvapením. Může se totiž pochlubit optickými parametry, které očekáváte až u podstatně dražších triedrů. Snadno se nastavuje a za takřka jakýchkoliv podmínek (kromě úplné tmy) poskytuje kvalitní obraz. To vše je zabaleno v robustním a odolném pouzdře, jež vydrží i hrubší zacházení. Vychytaná optika samozřejmě něco váží, a tak si budete muset navyknout na poněkud vyšší hmotnost než u běžných outdoorových nebo námořnických modelů. Za gramy navíc se Tetrao odmění nejen lovcům, ale i milovníkům pozorování divoké zvěře, prepperům nebo cestovatelům.

Dalekohled TETRAO 8x56 ED naleznete zde: Dalekohled TETRAO 

Autor recenze: Miroslav Mašek - časopis Přežít