LED svítilná Olight M2T WARRIOR 1200 lumenů

Společnost Olight vyrábí od roku 2006 výkonná svítidla různých kategorií. V posledních letech se soustředí hlavně na baterky pro bezpečnostní složky, lovce, cestovatele a záchranáře. Mezi nejkompaktnější modely patří ledková svítilna M2T Warrior, která se může pyšnit přídomkem „taktická“ 

Díky délce 13 cm a průměru těla 2,5 cm váží warrior (česky „bojovník“) jen 140 g a snadno se vejde do kapes na outdoorovém oblečení i batohu. Při těchto rozměrech základní parametry M2T příjemně překvapí – dioda Cree XHP35 HD se studenou barvou světla nabízí v nejintenzivnějším režimu dosvit až 195 m a světelný tok 1 200 lumenů.

Odolná vůči pádu a vodě

Uvedenou výkonost má M2T při použití nabíjecího akumulátoru 18650 s kapacitou 3500 mAh. V základním balení místo něj najdete dvojici menších baterií CR123A o jednotlivé kapacitě 1600 mAh. Aby v těle svítilny pevně držely, jsou na rozdíl od typu 18650 usazeny ve vymezovacím kroužku (plastovém držáku válcového tvaru). Warrior s nimi dosahuje o něco nižších hodnot světelného toku i výdrže – například v režimu Turbo však jde stále o působivých 900 lumenů při dosvitu 165 m (srovnání při užití různých baterií – viz tabulka pod článkem).

Kromě samotné svítilny najdete v krabičce textilní šňůrku kruhového průřezu. Po upevnění na zadní konec warriora si ji můžete navléknout na zápěstí, takže baterku neztratíte ani při zakopnutí v terénu a jejím nechtěném upuštění. Zapomenout nesmím na textilní pouzdro s chlopní zavíranou suchým zipem. Je jednoduché a robustní, s možností uchycení na opasek i batoh třeba pomocí MOLLE vazby. Za praktickou vychytávku považuji kruhové otvory na obou koncích. Díky nim lze svítilnu v nouzové situaci rychle použít, aniž byste ji z pouzdra vyndávali – koncový spínač stisknete i přes vrstvu nylonu a světelný kužel si najde cestu právě jedním z otvorů. 

Tělo warriora sestává z hliníkové slitiny odolné proti poškrábání. Může se pochlubit matně černou povrchovou úpravou bez nežádoucích odlesků, především však baterce dodává schopnost přežít pád z výšky až 1,5 m. Spínače, závity i parabola jsou utěsněny tak dobře, že M2T vykazuje voděodolnost na stupni IPX8 (dlouhodobé potopení do 2 m). Do rybníka jsem svítilnu při testu neházel, polití vodou z lahve ovšem přestála bez ztráty kytičky.

Prostřední partii tubusu opatřil Olight rýhováním, takže baterka nevyklouzne ani ze zpocené dlaně. Podobnou strukturu najdete v zadní části na závitu, jímž se M2T rozšroubovává pro výměnu baterií. Oboustranným kovovým klipem uchytíte warriora na lem kapsy i opasek, ale také na kšilt čepice nebo desky poznámkového bloku.

Od turba po bludičku

Na těle svítilny najdete dvě pogumovaná tlačítka, naprogramovaná hned na několik funkcí.  Boční spínač v přední části přijde ke slovu při klasickém „šavlovém“ držení. Ergonomie takového úchopu je velmi dobrá. Baterka se v místě tlačítka rozšiřuje a zmíněná spona se nachází přímo naproti, takže spínač nahmatáte i poslepu. Jedním stiskem warriora zapnete nebo vypnete, přičemž si baterka zapamatuje poslední použitý režim. Ten nastavíte jednoduše. Je-li M2T zapnutá, stlačte boční spínač a držte jej. Svítilna začne automaticky od aktuální úrovně přepínat mezi nízkou-střední-vysokou intenzitou světelného toku. Jakmile tlačítko uvolníte, pokračuje warrior v naposledy aktivním módu.

Oceňuji speciální režim Moon (Měsíc) vhodný třeba pro situaci, kdy si v noci potřebujete posvítit na mapu, ale nechcete prozradit svou pozici. Stačí u vypnuté baterky stisknout boční tlačítko, podržet jej déle než vteřinu – a Moon se svítivostí jediného lumenu se aktivuje. Nenechte se extrémně nízkým číslem zmást. Sám jsem si vyzkoušel, že s ním bez potíží přečtete i nejmenší písmo na mapě, v návodu nebo na účtence.

Boční spínač umožňuje též přístup k režimu Turbo – stačí jej stisknout rychle dvakrát po sobě. Abyste nespotřebovali příliš energie, po třech minutách se warrior z turba automaticky přepne do režimu s vysokým výkonem (u baterií CR123A tedy z 900 na 600 lumenů).  

Oslepit agresora

Mohutný kulatý spínač na zadním konci svítilny nabízí primárně přístup k režimu Turbo. Pokud jej palcem stisknete lehce („měkce“, asi do poloviny) a podržíte, warrior bude v tomto módu svítit jen do uvolnění spínače. Popsaná funkce se hodí pro momentové svícení – když se potřebujete bleskově na něco podívat a pak warriora zase zhasnout. Hlubokým stiskem koncového spínače (tedy až na doraz) a jeho rychlým uvolněním aktivujete Turbo režim na delší dobu. Za velkou výhodu zadního spínače pokládám absolutní bezhlučnost (na rozdíl od bočního, kdy po stisku slyšíte slabé „kliknutí“) i povrch opatřený jemnými bodovými výstupky, takže vám z něj palec v nejnevhodnější chvíli určitě nesklouzne.

U svítilen této velikosti nebývá zvykem možnost sebeobranného použití s pomocí stroboskopu. Warrior M2T ho má a v nouzi vám nabídne úctyhodnou frekvenci 13 cyklů za vteřinu. Navíc lze stroboskop aktivovat oběma spínači. Boční stačí zmáčknout třikrát rychle za sebou, u koncového zapnete režim Strobo plným stisknutím a držením. Druhý způsob je díky své intuitivnosti vhodný pro stresové situace – nemusíte o ničem přemýšlet, zkrátka zmáčknete a je to. Intenzivní blikání se dostaví za méně než 0,5 vteřiny. Jakmile zadní spínač uvolníte, ihned se vypne. Mohu potvrdit, že zmatení i oslepení funguje rychle a spolehlivě – stroboskop vás přinutí zavřít oči nebo uhnout pohledem a poskytne majiteli baterky čas na útěk.      

Olight dal warriorovi do vínku také možnost zablokování obou tlačítek – pro případ, že budete mít svítilnu delší dobu v zavazadle a nechtěným zapnutím byste si zbytečně vybíjeli baterii. Druhá možnost ochrany před nežádoucím rozsvícením spočívá v pootočení zadního závitu asi o půl otáčky (180 stupňů), čímž se elektrický obvod rozpojí.

Bez kompromisů i chyb

Jak dokáže warrior využít své parametry v úplné tmě? Jednotlivé režimy jsem vyzkoušel v noci, kdy jsem se postavil do vzdálenosti 50 m od osoby v tmavém oblečení a postupně ji nasvítil v nízkém, středním i vysokém režimu. V prvním případě šlo pouze rozpoznat, že se na konci světelného kuželu nachází nějaká postava. Ve druhém jsem už rozlišil jednotlivé části oděvu a jejich barvy. A konečně v High módu mi warrior díky dostatečnému nasvícení obličeje umožnil identifikovat, o koho se jedná. Dále mě zajímalo, na jakou distanci rozeznám detaily na budově – třeba metrovou varovnou ceduli nebo dvířka elektrorozvodny. Při 15 lumenech šlo asi o 20 m, u 60 lumenů si M2T poradila s dvojnásobkem a u 400 lumenů jsem tyto prvky zřetelně viděl na 80–100 m 

Na základě testu bych Olight M2T Warrior popsal jako vysoký výkon schovaný v kompaktním a odolném těle. Svou práci udělá spolehlivě jak při táboření v přírodě, tak při noční identifikaci podezřelých osob, pochodu terénem nebo prohledávání parku či budovy. V recenzích vždy uvádím i negativa zkoušeného výrobku, ale tentokrát nemám co dodat – žádnou vážnější chybu jsem totiž nenašel. Snad jen cena je mírně vyšší, jenže warrior ji svou kvalitou bohatě vyvažuje.

Autor recenzie: Miroslav Mašek - časopis Prežiť

LED svítilnu Olight M2T nájdete tu: Olight M2T Warrior