Výcvikový obojek. Ano, nebo ne?

O výcvikových nebo elektrických obojcích pro psy jste už určitě slyšeli. Názory ohledně těchto pomocníků se však liší. Lidé se především bojí, že výcvikový obojek pejskovi ublíží, případně, že ho nebudou umět správně použít. Proto jsem se rozhodla, že vám alespoň z části představím tuto, pro mě nenahraditelnou výcvikovou pomůcku.

Výcvikové obojky bych rozdělila na pár kategorií:

  • elektrické výcvikové obojky
  • GPS obojky
  • obojky proti štěkání
  • elektrický neviditelný plot

Všechny tyto výše zmíněné výcvikové pomůcky jsou pro pejska při správném používání bezpečné, avšak určitě je nezbytné, aby člověk, kterému se dostane do rukou tato pomůcka poprvé, vyhledal zkušeného kynologa. Výcvikových obojků je na trhu mnoho a proto se v tomto článku zaměřím na českou značku DOGTRACE, kterou sama používám již několik let a je pro mě v mnoha případech dostačující.

Pokud jste se rozhodli pořídit si tuto výcvikovou pomůcku, musíte si vybrat správný typ obojku, podle velikosti pejska a vašich cílů či očekávání. Princip, na jakém tyto výcvikové obojky fungují, je opravdu jednoduchý. Můžeme je využívat denně ve všech odvětvích kynologie. Řekla bych, že jsou to nepostradatelní pomocníci. Kromě korekčního impulsu a akustického signálu, některé typy obojků vibrují a to konkrétně d-control professional. Vibraci využívá mnoho majitelů hluchých pejsků. Výcvikové obojky můžeme použít při základní poslušnosti, ale i ve vyšší služební, lovecké či sportovní kynologii. Mnoho lidí je proti používání této pomůcky, avšak sami ji nikdy nezkusili a raději se se svým pejskem léta trápí.

Výcvikový obojek Dogtrace můžeme použít v běžném životě jako pomůcku pro:

  • přivolání nebo ve většině případů k odvolání
  • na chůzi u nohy
  • k odstranění zlozvyků jako je štěkání, skákání po lidech, hrabání, obecně na nežádoucí činnosti
  • perfektně slouží i ve vyšší kynologii, kde díky němu můžeme dosáhnout rychlejšího a přesnějšího provedení jednotlivých cviků

Samozřejmě, že výcvikový obojek nenasadíme malému štěňátku, s kterým si první měsíce hrajeme, motivujeme ho s pamlsky nebo s jeho oblíbenou hračkou. Všechno má svou posloupnost a dřív, než sáhneme po této pomůcce, musíme psovi vysvětlit, co od něj očekáváme. Když se bavíme o mladých psech, musíme je nejprve naučit jednotlivé cviky přes pozitivní motivaci. Většina psů totiž přijde do věku, do puberty, kdy začnou ignorovat všechny povely, což jim majitel dává i přesto, že jim rozumějí. A tehdy se začnou majitelé psů dělit na dva tábory. Na ty, kteří si zvolí cestu dlouhou a v mnoha případech svůj problém řeší roky a v konečném důsledku problém ani nevyřeší, nebo zde máme druhou skupinu lidí, která si nechá poradit a sáhne po této výcvikové pomůcce. Jejich problém se svým čtyřnohým mazlíčkem se vyřeší za pár dní. Jako příklad bych uvedla jeden z nejčastějších problémů, kterým je přivolání. Přivolání je cvik, který zařazujeme do základní poslušnosti. Ze všech cviků je to nejdůležitější a věru i nejtěžší cvik. Když je štěně malé, umíme si ho motivovat na jeho oblíbenou hračku nebo pamlsky.

Avšak jak štěně roste, roste s ním i jeho sebevědomí a jeho chtíč poznávat a zkoušet nové věci. Jeho páníček se stává v tu chvíli pro něj nezajímavým i přesto, že mladý pejsek ví, co po něm majitel žádá. Zejména u pasteveckých a loveckých plemen se v určitém věku začne projevovat jejich vášeň a majitel takového pejska se může doslova na hlavu postavit, aby svého miláčka odvolal od běžící srnky nebo zajíce. Téměř denně se setkáváme s tím, že volně pobíhající pes nereaguje na přivolání od svého majitele a běží za druhým psem, kterého vidí na druhé straně cesty. Nejen že mu hrozí nebezpečný střet s autem, ale i konflikt s druhým psem. Takže tady mají majitelé "puberťáků" na výběr. Buď sáhnou po výcvikovém obojku a jejich problém se v průběhu pár dní až týdnů vyřeší, nebo se budou několik měsíců či do konce života jejich miláčka natahovat na stopovačce nebo vodítku. Nikdy mu nedopřejí bezpečnou svobodu. Ano, na stopovacím dlouhém vodítku umíme vyřešit mnoho problémů. Určitě patří do základní výbavy každého pejskaře. Avšak při tomto cviku je třeba myslet na to, že každý pes je natolik inteligentní, že ví, kdy tu stopovačku má a kdy ji nemá zapnutou. Čili nikdy nebude přivolání na 99% zvládnuto.

Další negativa jsou, že máte stále špinavé, spálené ruce a dokonce můžete pejskovi i ublížit, pokud se rozjede a vy se stopovačkou trhnete... Přičemž, pokud se správně pes učí na výcvikový obojek, ani si nevšimne, že ho má nasazen. Ani jen netuší, odkud přichází ten nepříjemný impuls, který mu přeruší myšlenku dané, nežádoucí činnosti as radostí se vrací k majiteli. Většinou stačí psa upozornit s korekčním impulzem párkrát a problém je vyřešen. Výhodou těchto obojků je také akustický signál, který je součástí každého elektrického výcvikového obojku od značky DOGTRACE. Jelikož v silném větru nebo v ruchu města někdy pejsek váš hlasový povel neslyší, umíte ho pomocí akustického signálu upozornit. Osobně mám své feny naučené, že akustický signál nahrazuje píšťalku.

Tím pádem, když jsme na lovu a feny prohledávají porost během střelby a neslyší mé hlasové povely nebo píšťalku, nastupuje na řadu právě tento akustický signál. S ním je vždy spolehlivě přivolám k sobě. Můj názor je takový, že každý majitel psa by měl být zodpovědný a neměl by zbytečně riskovat život svého psa, respektive by neměl ohrožovat svým nezvládnutým psům okolí. Samozřejmě, pokud nemá zvládnuté přivolání, tím pádem by si měl vybrat cestu držení psa na vodítku, stopovačce nebo vyhledat zkušeného kynologa. Ten mu určitě vysvětlí, jak správně používat výcvikový obojek a dopřát svému čtyřnohému miláčkovi svobodu. Samozřejmě, ne každý pes tuto pomůcku potřebuje. Nicméně, když to nejde jinak, nebudeme přece trápit sebe i svého čtyřnohého přítele.

Druhé nejčastěji vyhledávané zařízení je GPS. Značka DOGTRACE nabízí GPS zařízení, díky kterým můžete sledovat vašeho psa. Dokonce iv případě, že by se zaběhl do vzdálenosti až 20 km. DOGTRACE vyvinul i GPS s výcvikovým modulem. To znamená, že máte elektrický výcvikový obojek a GPS spolu v jednom zařízení. Mapy v tomto zařízení fungují online i offline. Přijímač lze bezdrátově spojit s mobilním telefonem, pracujícím s operačním systémem IOS a Android. Přes aplikaci si můžete svého psa sledovat, ale také ovládat. Při této činnosti vysílač vysílat zůstat uložen v batohu nebo v kapse. Toto zařízení ocení nejen běžní pejskaři, ale i profesionální psovodi na společných honech. Doufám, že byl tento příspěvek přínosem pro ty, kteří se neumí rozhodnout, zda sáhnout po této pomůcce nebo ne.

Autor blogu: Veronika Štolúnová

Výcvikové obojky Dogtrace a mnoho jiných pomůcek pro vašeho čtyřnohého miláčka naleznete na: Pomůcky pro výcvik psů Dogtrace